Kipróbáltuk: Adobe Photoshop pluginek II teszt

0

Kodak Digital SHO Pro

A Photoshop CS változatának egyik igen hasznos újdonsága volt a Shadow/Highlight eszköz bevezetése. Egy világosító funkcióról van szó, amely annyiban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy sokkal szelektívebben állítható a segítségével az egyes tartományok világossága és kontrasztja. Az alkalmazás nevéből adódik, hogy főként az árnyékok és csúcsfények – tehát a digitális fényképek szempontjából kritikus területek – fényerejével foglalkozik. Úgy állíthatunk ezeken a területeken, hogy a kép többi részét nem befolyásoljuk. Sokszor van szükség erre az eszközre a nem megfelelő – túl kontrasztos – fényviszonyok között készült képeknél, például tájfotóknál, ahol a túl világos ég és a nagyon sötét tájrészlet közötti különbséget akarjuk csökkenteni.A Shadow/Highlight funkció rövid leírásával tulajdonképpen el is mondtam a lényeget a Kodak Digital SHO Pro pluginről is. Alkalmazási területük lényegében azonos. A Digital SHO Pro emiatt leginkább azoknak ajánlott, akik egy régebbi Photoshop verziót használnak, v7.0-át vagy kisebbet, vagy elégedetlenek a Shadow/Hightlight nyújtotta kényelemmel/működéssel.

A Digital SHO Pro legfontosabb erénye az egyszerűsége. Csupán a legfontosabb kezelőszervekre szorítkozik a működése. A plugin ablakának bal oldalán találjuk a megszokott nézőképet, elég nagy méretben, alatta pedig a megjelenítést befolyásoló 3 jelölőt, melyekkel meghatározható, hogy az eredeti képet (Before), a módosítottat (After), vagy a küszöbérték pontos beállítására szolgáló fekete-fehér nézetet (Threshold) szeretnénk látni. A nézet alatt megadhatjuk, hogy a feldolgozandó kép digitális, vagy filmes géppel készült-e. Utóbbi esetben a csúcsfények (Highlights) állítása jobb hatásfokú.A másik oldalon legfölül egy kis navigátor ablak látható, amely mellett beállítható a nézőkép nagyítása és a nagyított részlet. Sajnos a nagyító funkció csak három állású – 25,50 és 100%-os nézetre van mód. Az apró részletek ellenőrzésére azért jól jött volna nagyobb nagyítás is. Alattuk található a legfontosabb beállításokra szorítkozó néhány kezelő. Használatuk átlátható és nyilvánvaló. A Highlights csúszka a csúcsfényeket sötétíti. Kiégett (teljesen fehér) csúcsfény területek sötétítésére csak a másik oldal ‘Film’ opciójának bejelölése után van mód. A Shadows kezelő az árnyékok, sötét területek világosítására használható, míg a Threshold a küszöbértéket állítja be, tehát azokat a területeket, amiket a változás érint. Bal irányba húzva a küszöbértéket csak a legsötétebb területeken lesz változás, míg jobbra tolva a kép mind több területét érinti az effekt hatása. Az utolsó csúszka a kép színtelítettségét szabályozza. A kép világosítása után sok esetben lesz szükség a színek korrekciójára.A Kodak Digital SHO Pro sokkal kevesebb kezelőszervvel dolgozik, mint a Photoshop hasonló eszköze, mégis igen hatásos és természetes végeredményt ad. Ez utóbbi egy nagyon fontos pontja ezeknek az effekteknek. Legnagyobb hiányosságuk általában a világosított területek kontrasztjának hiánya, ami lapos, természetellenes végeredményt ad. A Digital SHO esetében ez nincs így. Megfelelő beállításokkal kitűnő eredmény érhető el a segítségével. Természetesen a beállításoknál itt is ügyelnünk kell a „kevesebb néha több” elvre.

A Kodak Digital SHO Pro plugin próbaverziója letölthető az alábbi weboldalról. A szoftver kereskedelmi ára 99,95 dollár.

Pro és kontra
előnyök
hátrányok


  • egyszerűség

  • természetes végeredmény
  • kicsit lassú

  • korlátozott zoom lehetőség