Kipróbáltuk: Canon PIXMA iP1900 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A gyári adatok alapján az iP1900 a következő sebesség értékekre képes:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 55 mp (alapértelmezett minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 13-21 ppm (minőségtől függően)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 7,7-17 ppm (minőségtől függően)

Persze saját bevált tesztmódszerünkkel is megmértük a nyomtató teljesítményét. A szöveges és színes dokumentum nyomtatást normál minőségben a lap behúzásának első mozzanatától mértük. Így az A4-es fekete nyomat esetében 9 mp-et kaptunk, ami elég gyorsnak számít. A kapott minőséggel sem volt különösebb gond. A szöveg kellően kontrasztos, jó fedettségű volt, a betűk szélei élesek, az egész szöveg jól olvasható. A széleken kicsit megfolyt a festék, de ez többek között a papírnak is köszönhető. Összességében gyors és jó minőségű szöveges nyomtatásra képes az iP1900, melynek maximális nyomtatási felbontása 4800 x 1200 dpi.

Az A4-es szöveg és színes ábra kinyomtatására már dupla annyi időt szánt a készülék, hasonló végeredménnyel, mint az előbb. A szöveg ugyanúgy jó minőségű, kellően fedett, és ugyanez mondható el a színes ábráról. A színeket szépen visszaadja a nyomat. Bár némileg szemcsések, csíkozottságnak, rossz színkeverésnek nyomát sem látni. A telítettség is megfelelő, életteli színeket kaptunk eredményül.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

Fotónyomtatás terén többféle papírral és minőségi beállítással is kipróbáltuk a nyomtatót. Alapértelmezett minőségben, 10 x 15 cm méretben valóban 55 mp körüli időt mértünk, akár színes, akár fekete-fehér képet printeltünk. A probléma csak az, hogy ebben a beállításban a nyomatminőség eléggé gyenge, elnagyolt. A kép ugyan felismerhető, de nagyon szemcsés, és meg sem közelíti a korábban tesztelt kis hőszublimációs márkatársak minőségét.

Ugyanebben a méretben, de a legjobb minőséget választva Photo Paper Plus Glossy II papírra 105 mp, míg Photo Paper Pro Platinum papírra 138 mp alatt készült el a fotó. Utóbbi már jelentős időbeli különbség. Képminőségben persze javulás tapasztalható, de ez még mindig csak az elfogadható szintre elegendő. Ha iskolai bizonyítványa lenne, a „képminőség” tantárgyhoz egy hármas kerülne.

A fotónyomatot 1200 dpi-vel szkenneltük, hogy kinagyítva is megtekinthető legyen, de akár ekkora méretben, akár normál nézési távolságból szemléljük jól látszik, hogy nem éri el a komolyabb fotónyomtatók szintjét. Meglehetősen szemcsés a kép még a legjobb minőségi beállításban, a legdrágább papíron is. A feketék terén is elég szegényes a fotó, nem olyan jó a fedettsége mint drágább társaié. A színek visszaadása amúgy nagyjából korrekt. A gyengébb fedettség miatt nem érezzük túl kontrasztosnak a képet és talán egy picit sok a bíbor és a cián. Ettől enyhe halványbarnás beütést kap a nyomat, ami azonban általános használathoz – amire a nyomtatós szánják – egyáltalán nem zavaró. Ami egyedül vigasztalhat ezzel kapcsolatban az az árcédula, mert mégis mit várhatnánk egy belépő szintű nyomtatótól?

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Természetesen hasonló minőséget kaptunk A4 méretben is. Itt a legjobb beállítás mellett, Canon Photo Paper Pro Platinum papírral 5 perc 51 mp-re volt szüksége a nyomtatónak.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 9 mp
A4 színes dokumentum 18 mp
10×15 cm fotó (általános minőség) 55 mp
10×15 cm fotó (minőségi beállítás) 2 perc 18 mp
10 x 15 cm fotó (fekete-fehér) 2 perc 18 mp
A4 fotó 5 perc 51 mp

A vízállóságot mind két drágább papíron (Photo Paper Plus és Photo Paper Pro) megvizsgáltuk és a kapott eredmény kiváló volt. A ChromaLife100 tinták tényleg kitűnően ellenállnak a nedvességnek, ami jelen esetben egy alapos vizes zuhany volt. A festék egyik papíron sem mosódott el. Az alábbi képeken néhol látható gyenge fedettség a fent tárgyalt nyomtatási minőségnek és nem a víz hatásának köszönhető.

Photo Paper Plus

Photo Paper Pro Platinum

Az iP1900 nem rendelkezik belső, szoftveres vörösszem korrekcióval, így ez most kimaradt a tesztelt szolgáltatások közül. Amennyiben ilyesmire lenne szükségünk, kénytelenek leszünk erre alkalmas képszerkesztő szoftvert használni a nyomtatás előtt.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA iP1900 tintasugaras nyomtató
 • Fekete és színes próbapatronok (integrált nyomatófejjel)
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • hálózati kábel
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon PG-37 fekete patron (kb. 315 oldal) 3.500 Ft
Canon CL-38 színes patron (kb. 206 színes oldal, vagy 79 fotó) 4.000 Ft
Canon Photo Paper Pro 10 x 15 cm, 15 db 2.200 Ft
Canon Photo Paper Plus 10 x 15 cm, 50 db 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro A4, 15 db 4.300 Ft

Értékelés

A Canon PIXMA iP1900 tesztjéből világosan kitűnik, hogy dokumentum nyomatásra termett kis készülékkel van dolgunk. Ezen a téren nem sok hibát fedezhetünk fel. A kapott minőség ugyan nem tökéletes, de jó, és a sebességgel sem lesznek gondjaink. A fotónyomtatás már más tészta. Itt már jóval komótosabb sebességre kell számítanunk, bár a „pályatársak” között akadt azért jóval lassabb darab is, így nem vészes az iP1900 tempója. A fotók minősége azonban egyértelműen kompromisszumokra készteti használóját. Egyáltalán nem rossz, de a tesztelt A4-es (és kisebb) fotónyomtatóink mezőnyében egyértelműen az alsó harmadban foglal helyet képminőség terén. Na persze árban is!

Mindenképpen csak azoknak ajánljuk, akik elsősorban egy olcsó otthoni dokumentumnyomtatót szeretnének, ami nem árt ha néhanapján kiköp magából egy-egy elfogadható minőségű fotót is, amit körbe lehet adni a frissen összejött rokonság vagy barátok körében. Mindezt szem előtt tartva senkit sem ér majd meglepetés, ha egyébként egy tízezer forintos printertől várt volna csodát.

A Canon PIXMA iP1900 ára bruttó ~10 500 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Nagyon olcsó
 • Elég kicsi és könnyen elhelyezhető
 • Rendkívül egyszerűen kezelhető
 • Jó minőségű dokumentum nyomtatás
 • Gyors szövegnyomtatás
 • Alacsony fogyasztás
 • Kompromisszumos fotónyomat minőség
 • Közvetlen nyomtatási lehetőségek hiánya
 • Nincsenek különálló tintatartályok

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!