Kipróbáltuk: Canon PIXMA Pro9000 teszt

0

Bevezető

A kissé szokatlan és első olvasatra nyilvánvalóan értelmetlen és bugyuta cikkajánló után most mindenképpen magyarázattal tartozom. Mi köze a Canon felső kategóriás A3-as nyomtatójának egy feltételezett 2010-es armageddonhoz?
Nos, valójában semmi. De manapság divatos a TV-ben is, hogy egy egyébként kevesek által nézett műsor elé olyan nézőket is ültessenek ezzel az aszteroidos szöveggel, akik egyébként biztosan nem lennének kíváncsiak a műsor többi részére.

Valami hasonló vezérelt engem is, amikor a cikk ajánlóját írtam, mivel néhány mondatban elég nehéz volna összefoglalni mindazt, amit egy ilyen A3-as nyomtatóról tudni érdemes. Márpedig úgy gondolom, hogy akit egy kicsit is érdekelnek a nyomtatók, annak mindenképpen érdemes megnézni, mire képesek a gyártók, ha a pénz nem számít.

A Canon PIXMA Pro9000 mellett érdemes említést tenni a 10 színű, pigment alapú tintát használó PIXMA Pro9500-ról is, amely a Canon A3-as fotónyomtató palettájának csúcsát jelenti.

A Canon PIXMA Pro9000-nél nem tudok olyan csáb’szavakat használni, mint kártyaolvasó, színes mátrix LCD, vagy éppen jól átlátható menü, egészen egyszerűen azért, mert ilyenekkel a nyomtató nem rendelkezik. Ezzel tehát nem csábíthatom be az olvasókat. Az ár sem olyan tényező, amire mindenki felkapná a fejét, hogy „nocsak, ennyire olcsó?”. A nyomtató ereje nem is itt, hanem sebességében és minőségében keresendő. Legalábbis ha fotónyomtatásról van szó, mert a dokumentum nyomtatás ennél a nyomtatónál valamiért lassabb lett, mint a konkurenciánál.

Extraként itt a közvetlenül lemez felületre nyomtatást lehetővé tevő CD-feltétet említhetjük, amely a nyomtató gyári kiegészítője, így a készülék dobozában ez is megtalálható (a HP A3-as készülékeihez ilyet nem kaptunk).

A Canon PIXMA Pro9000 nyolc színű festék alapú tintát használ a fotónyomtatáshoz, melyek mindegyeke külön tartályban található. A tintaszintet nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük, egyszerűen fel kell nyitnunk a nyomtató tetejét, s megvizsgálni, hogy az egyes tartályokba integrált LED-ek hogyan világítanak. Folyamatos világítás jelzi a jó töltöttséget, lassú villogás a fogyóban lévőt, gyors villogás pedig a kritikusan alacsony töltöttségű tartályoknál figyelmeztet.
A Canon PIXMA Pro9000-ban használt színek a következők: CLI-8BK fotó fekete, CLI-8C cián, CLI-8M bíbor, CLI-8Y sárga, CLI-8PC fotocián, CLI-8PM fotobíbor, CLI-8R vörös, CLI-8G zöld. Mindegyik tartály 13 ml tintát tartalmaz.

A nyomtatófej akár 2 pikoliteres tintacseppeket is képes létrehozni, az elérhető legnagyobb optimalizált felbontás 4800×2400 dpi. A nyomtatás sebességének gyári adatai: fekete-fehér A4 dokumentum max. 16 lap/perc, színes A4 dokumentum max. 15 lap/perc, 10×15 cm-es fotó normál (!) minőségben 30 mp, A4 fotó 51 mp, A3+ szegéllyel 83 mp.

Külső, design

A Canon PIXMA Pro9000 külsején a profizmus jegyei figyelhetők meg. Semmi sallang, semmi csicsa, nincsenek felesleges dolgok, egyszerű forma, jól áttekinthető felülettel és funkcionális elemekkel. Összecsukott állapotban is jól látszik pozitív értelemben vett egyszerűsége: sima fedlap, szögletes vonalak fent, néhány nagy méretű gomb jobb oldalt, majd az alsó ívelt rész. Kinyitott állapotban válik láthatóvá a felső lapadagoló és az alsó tálca, mely A3+ méret miatt nagy méretűre is kihúzható.

A nyomtató jobb oldalára három gomb került:

 • be/kikapcsoló gomb
 • újrakezdés/mégsem
 • elülső lapadagoló használata

Nyilván nem is kell több gomb a PIXMA Pro9000-ra, hiszen közvetlen kártyáról nem lehet nyomtatni, a PictBridge nyomtatást pedig úgyis fényképezőgépről kezdeményezzük.

A papírt vagy a hátsó 150 lapos a papíradagolóba vagy pedig az előlapi lapadagolóba lehet tenni, de ez utóbbi csak 1 lapnál használható. A kész dokumentumok vagy fotók a nyomtató elején fognak érkezni, ahol a lapokat a nagy méretűre kihúzható tálca várja. A Canon PIXMA Pro9000-rel lehetőség van vastagabb, max. 1,2 mm-es kartonra is nyomtatni, ekkor kell igénybe vennünk a hátul kialakított V-alakú papírtartót, aminek köszönhetően a papír hajlítás nélkül mehet keresztül a nyomtatón.

Az elülső PictBridge csatlakozáson kívül hátul találjuk a szokásos USB-B aljzatot, illetve a 230V-os tápcsatlakozót.

Üzembe helyezés, kezelés

A fej és a tintatartályok behelyezése után a fejigazítás következik, melyet 2 lap segítségével a Canon PIXMA Pro9000 automatikusan végez. A számítógépre eközben már el is kezdhetjük a szükséges fájlok telepítését, ami kb. 10 percet vesz igénybe.

A mellékelt CD-ről a nyomtató meghajtó programot, elektronikus felhasználói kézikönyvet, Easy Photo Print-et, Easy Photo Print Pro-t, Easy Print Toolbox-ot, Easy-Web Print-et, valamint CD Label Print programokat telepíthetjük fel.

Telepítés

CD-nyomtatás

Az Easy Print Toolbox segítségével a legsűrűbben használt alkalmazásokat indíthatjuk el gyorsan és könnyedén.
Az Easy Photo Print bemutatását már a Canon PIXMA iP3300-nál megtettük, innen tudunk könnyen fotót nyomtatni. Az Easy Photo Print Pro az Adobe Photoshop-ból teszi lehetővé a színhelyes nyomtatást.
A CD Print, mint a nevéből is sejthető CD-re vagy DVD-re enged képeket, szövegeket nyomtatni, míg a Web Print a Microsoft Internet Explorer beépülő modulja, amely lehetővé teszi teljes weboldalak gyors és bonyolult beállítások nélküli nyomtatását.

Easy Photo Print

Easy Photo Print

Sebesség, minőség, tesztek

A korábbi Canon nyomtatóknál nem volt meglepő, hogy sebesség győztesek lettek. Fotónyomtatás esetén a Canon PIXMA Pro9000 hozta a papírformát és kategóriája leggyorsabbajént végzett. Gyenge pontját a dokumentum nyomtatásban azonosítottuk, hiszen ezt a feladatot a HP nyomtatóknál jóval lassabban teljesítette.

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, A4-es színes fotót és A3-as színes fotót nyomtattunk, valamint kipróbáltuk a DVD felületére való nyomtatást is. A dokumentum nyomtatás során normál beállítást, a fotók készítésénél az Easy Photo Print szoftver alapbeállításait használtuk.

A Canon PIXMA Pro9000-rel nyomtatott fekete-fehér dokumentum hiba nélküli, a színes ábra piros része enyhén narancs színbe tolódik el, de sokkal kisebb mértékben, mint a multifunkciósoknál. Az eredmény egész jó. A bordó is szépre sikerült, barnás elszíneződés nem jelentkezik. A sárga remek, nem túl világos, kellően telt, a többi szín is teljesen rendben van.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Canon középső és felső kategóriás papírjaival is kipróbáltuk, a fényes Photo Paper Plus és a Photo Paper Pro változatokkal. Alig észrevehető a különbség, a Photo Paper Pro hajszálnyit erősebb színtelítettséget adott, mint az olcsóbb Photo Paper Plus. Egy kicsit itt is az az érzésem, hogy világosabbak lettek a fotók. PhotoShop-ból nyomtatva sötétebb (s talán valósabb?) képet kaptunk, igaz ekkor megkerültük a gyári szoftvert. Ez már nagyon szubjektív, hogy kinek melyik tetszik jobban, én az utóbbira szavaznék.
A fekete-fehér képek a nagyon enyhe zöldes elszíneződés ellenére szépek, kellően kontrasztosak, a feketék is elegendően sötétek.

A Canon PIXMA Pro9000-rel készült nyomatok vízállósága mindkét papírnál szinte tökéletes. Nem csak az enyhe vízcseppes próbát, de a folyóvizet is jól tűrte mindkét nyomat. A Pro papír kissé jobban felhajlott száradás után, de a kép mindkét esetben szinte elfolyástól mentes maradt. Azért írom, hogy szinte, mert a bíbor színnél egy igen enyhe megfolyást lehetett látni, amely azonban a fél perces folyóvíz alá tartás után még így is szép teljesítmény, s száradás után már alig észrevehető (Pro papír középső bíbor négyzet bal széle). Nem hiszem, hogy akváriumban tartaná bárki is a fotóit, így a vízállósággal nem lehet baj. Kis mértékű gondot itt csak a papír kunkorodása okozhat, amelyet viszont préseléssel korrigálhatunk.

Canon Photo Paper Plus

Canon Photo Paper Pro

A színtér vizsgálatot a colormanagement.hu végezte:

A Canon 9000 a színterjedelem teszten az elvárásoknak megfelelően teljesített, és hozta mindazt az eredményt, amit az árkategóriája megkövetel. Sötét árnyalatokban az eredménye átlag feletti. A teszt alapján kijelenthetjük, hogy a Canon „Pro” márkajelzése nem a véletlen műve, a nyomtató több tekintetben valóban túlmutatott várakozásainkon.

A nyomatokon csak a világosabb területeken vehetők észre tintacseppek. A fotók részletgazdagsága remek, s itt érdemes is megállni egy picit. A Canon PIXMA MP600 1 pikoliteres és a Canon PIXMA Pro9000 2 pikoliteres tintacseppjei mintha hasonlóan szép eredményt produkálnának. A Canon PIXMA Pro9000-nek elvileg kevesebb részletet kellene tudni visszaadni, hiszen optimalizált felbontása is gyengébb, mint az PIXMA MP600-é, mégis azt látjuk, hogy hasonlóan szép. Sőt, a PIXMA Pro9000 nyomatának szemcsézettsége mintha rendezettebb lenne, itt inkább raszterben helyezkednek el a tintacseppek, míg a PIXMA MP600-é inkább tűnik véletlenszerűnek. Mindezek együttes hatása miatt látszik szebbnek egy Canon PIXMA Pro9000-es nyomat.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~23MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 41 mp
A4 színes dokumentum 41 mp
10×15 cm fotó 30 mp
A4 fotó 66 mp
A3 fotó 108 mp
CD felületre nyomtatás 72 mp

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA Pro9000 nyomtató
 • nyomtatófej
 • CLI-8BK, CLI-8G, CLI-8R, CLI-8PM, CLI-8PC, CLI-8C, CLI-8M és CLI-8Y tintatartályok (13 ml)
 • CD és DVD nyomtatáshoz tálca
 • AC kábel
 • szoftver CD és rajta a kezelési útmutató

Az egyes kiegészítők jelenlegi árai
Canon CLI-8BK fekete tintapatron (13 ml) ~2.800 Ft
Canon CLI-8 színes tintapatronok (13 ml) ~2.800 Ft
Canon Photo Paper Glossy fotópapír, 10×15, 20 lap ~1.240 Ft
Canon Photo Paper Pro fotópapír, 10×15, 20 lap ~2.030 Ft
Canon Photo Paper Glossy fotópapír, A4, 100 lap ~5.370 Ft
Canon Photo Paper Pro Glossy fotópapír, A4, 15 lap ~3.700 Ft
Canon Photo Paper Plus Glossy fotópapír, A3, 20 lap ~7.800 Ft
Canon Photo Paper Pro Glossy fotópapír, A3, 20 lap ~8.800 Ft
Canon Photo Paper Pro Glossy fotópapír, A3+, 20 lap ~10.100 Ft

Értékelés

A Canon PIXMA Pro9000 főként fotónyomtatásra ajánlott, bár szolgáltatásai közül mindenképpen kiemelkedő, hogy közvetlenül CD/DVD felületre is nyomtat, hiszen a versenytársak A3-as termékeiben ilyen nem találunk. A dokumentum nyomtatás sebessége valójában nem Canonhoz méltó, de a minősége remek és a színes dokumentum színeivel sincs probléma. A Canon PIXMA Pro9000-ben alkalmazott 8 színű tintarendszer gazdaságos működtetést biztosít, a 2 pikoliteres tintacseppek pedig remek részletgazdagságú fotók készítését teszik lehetővé, akár A3+ méretben is.

A Canon PIXMA Pro9000 ára bruttó 175e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • 8 színű tintarendszer
 • Gyors fotónyomtatás
 • CD/DVD felületének közvetlen nyomtatása a mellékelt tálca segítségével
 • Szép íráskép
 • Színenként cserélhető tintatartályok
 • Vízálló nyomatok
 • Fotók lehelletnyivel világosabbak, mint a várakozásunk
 • Átlag alatti sebesség dokumentum nyomtatásnál