Kipróbáltuk: Canon PowerShot A200 teszt

0

Felépítés

A fényképezőgépben 1/3,2″-os kisméretű CCD dolgozik, 2,1 millió effektív pixellel. A legnagyobb felbontás ennek következtében 1600×1200 képpont, de ezen kívül használhatjuk még az 1024×768 pixeles és a 640×480 képpontos üzemmódokat is.

A gép kényelmes fogású, annak ellenére, hogy meglehetősen szögletesre sikerült. A bekapcsoláshoz használható tárcsa egyben a gép optikáját védő lemezt is elmozdítja. A tárcsa mozgatása könnyen elvégezhető. Ha jobb kézben fogjuk a gépet, akkor középső ujjunkkal könnyedén elfordíthatjuk a tárcsát az óramutató járásával megegyező irányba. Ekkor az optika elől elmozdul a védő lemez, majd a fényképezőgép bekapcsol. Újabb elmozdítás esetén léphetünk át a mozgókép rögzítés üzemmódjába.


Elölről és hátulrólElsőre bizarr, de könnyen használható objektívvédő és bekapcsoló tárcsaKényelmesen kezelhető gombok, jó elhelyezés, napfényben is látható LCD

A gép szinte 100%-ban műanyag. Keresője kissé túlzott párnatozítású, de nagy szög alatt látszik. Az átlagosnál jóval nagyobb, mintegy 50 fok alatti látószög kellően nagy képet biztosít. A kereső azonban sajnos nem pontosan az optikai tengely felett helyezkedik el, így parallaxis torzításra mind vízszintes, mind függőleges irányban számítanunk kell, ha az optikai keresőt használjuk.

Az optikai kereső jobb szélén két apró LED található, melyek a fókusz helyességét és a vaku töltöttségét jelzik.

A hátsó 1,5″-os LCD megjelenítő nagy felbontású, 120 ezer pixel megjelenítésére alkalmas. Kellemes továbbá, hogy a kisméretű LCD teljes felületén látható kép, nincs elveszett terület, mint például a hasonló méretű LCD-vel, de kisebb megjelenített képpel rendelkező Olympus C-1 Zoom esetén. Az LCD tükröződésmentes bevonata erős napfényben is jól látható képet biztosít.
A felvétel elkészítésekor a kijelzőn (felülről lefelé, balról jobbra haladva) a fényerő-kompenzációt, a fehéregyensúlyt, a tömörítési fokot, a felbontást, az érzékenységet, a fókuszkereteket, a vakumódot, az egyszeri-, sorozat-, vagy időzített felvétel ikonját és a hátralévő képek számát láthatjuk.

A felvétel képernyője

A zársebesség kivételével szinte minden információ látható

Az elemek és a CompactFlash kártya a gép jobb oldalán található. A súlyelosztás így kellőképpen kiegyensúlyozott, nem terheli a kézfejet szükségtelen forgatónyomaték. A Canon PowerShot A200 megelégszik két darab AA méretű elemmel, vagy akkumulátorral. Természetesen itt is el kell mondani, hogy alkáli elemek helyett célszerű Nikkel-fémhidrid (NiMH) akkumulátorokat használni, hiszen ezek egyrészt akár ezerszer is újratölthetőek, így kevésbé károsítják környezetünket, másrészt hosszútávon alacsonyabb költséggel jár az akkumulátorok használata. Két darab 1800 mAh kapacitású akkumulátorral így elvileg 4,32 Wh energiát juttathatunk a gépnek. A kis működési feszültéség azonban nagyobb áramfelvételt jelent – mint az a későbbiekben látható is lesz -, emiatt az akkumulátorok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

A kártyafoglalat érdekes kialakítású, hiszen nem tartalmaz kártya-kiemelőt. A CompactFlash kártyát két ujjunkkal kell kihúzni a foglalatból. Az akkumulátorok cseréjéhez még egy kis ajtót kell kinyitnunk, mely célszerű kialakítás, hiszen kártyacsere esetén nem kell tartanunk attól, hogy az akkumulátorok véletlenül kiesnek a gépből.


A kártya- és elemtartóKiemelő nélkül is könnyen kivehető káryaTovábbi ajtó az elemek védelmére

A vaku a gépbe épített, belsejében az autofókusz narancs-fényű segédfénye is megtalálható, melyet egyúttal a vörös-szem effektus csökkentésére is alkalmaz a gép. A segédfény körülbelül 1-1,5 méterig használható. A vaku hatótávolsága körülbelül 2-2,5 méter, mely ettől a kis vakutól jó teljesítmény. Vaku használata esetén is ritkán fordul elő beégés, amely a jó teljesítmény-szabályozásra bizonyíték.

A csatlakozók mindegyike a gép bal oldalára került. Egy gumilap mögött találjuk az USB és a 3,15 V-os adapter csatlakozót. A/V csatlakozó sajnos nincs a gépen.

A gépbe épített óra működését külön elem táplálja. A 3V-os CR2016-os típusú gombelemet a gép bal oldalába kell becsúsztatni.


Csatlakozók és állványcsavarAdapter bemenet és USB csatlakozó, az LCD bal oldalán a CR2016 elemtartójaAz állványcsavar pontosan az optikai tengely alatt van, de sajnos műanyagból készült

Az állványcsavar helyének menetei sajnos műanyagból készültek. Elhelyezése azonban jól átgondolt, mert pontosan az optikai tengely alá esik, így elősegíti a pontos panorámafotók készítését is, melyet egyébként a fényképezőgép is támogat.