Kipróbáltuk: Canon PowerShot A200 teszt

0

Optika

A Canon optika 39 mm-nek megfelelő, a valóságban 5 mm-es fókusztávolságú, fényereje F2,8. A közepes fényerő az 5 lencsetagnak köszönhető, melyeket 5 csoportba helyeztek el. Az optikában egy aszférikus lencsetag is helyt kapott. Normál módban a tárgytávolság 20 cm és végtelen, makró esetén 5 cm és 20 cm közötti lehet. A kromatikus aberráció közepes szintű, a kép sarkaiban 3-4 pixel szélességű. Az aberrációnál talán komolyabb gondot okoz, hogy az optika a széleken kissé elhomályosítja a képet.

Kromatikus aberráció

Mivel az optika fix fókusztávolságú, így zoomra nem alkalmas. A digitális zoom több értékre állítható: 1,3x, 1,6x, 2x, 2,5x, 3,1x és 4x-es zoomnak megfelelőre. A lenti képeken a digitális zoom nélkül, illetve a 4x-es digitális zoommal készült kép látható. Látható, hogy a 4x-es digitális zoommal készült kép már túlzottan életlen.

Digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=39 mm*
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=156 mm-nek megfelelő
4x-es digitális zoom*

Az optika közepes mértékű hordótorzítással rendelkezik, mely nem csak a tesztábra fényképezésekor érezhető, hanem a legtöbb épület, vagy erdei fotó esetében is. Sajnos – mivel a fókusztávolság nem növelhető – a torzítást nem tudjuk csökkenteni. Ez a mértékű torzítás azonban még elviselhető ettől az alsókategóriás géptől.
Az optika torzítása

(f=39 mm*)
~0,6% hordótorzítás

A makró mód bekapcsolása után a tárgytávolság 5 cm és 20 cm közötti lehet. A legkisebb terület természetesen akkor fogható be, ha a tárgytávolság pontosan 5 cm. Ekkor a legkisebb szélesség körülbelül 48 mm. A Canon PowerShot A200 makróképessége tehát jó, bár sajnos ekkor is számolnunk kell az optika torzításával.

Makró képesség

Makró mód
Legkisebb szélesség: 48 mm
~0,7% hordótorzítás
f=39 mm*