Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX30 IS teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

A PowerShot SX30 IS a Canon jól bevált, 9 pontos, kontrasztkülönbség elvén működő AiAF élességállító rendszerét használja. Az exponáló gomb félig nyomására aktiválódó egyszeri és a folyamatos módon kívül úgynevezett Servo AF üzemmód is aktiválható, mely a távoli fotótéma mozgását is követi.

Az élességállítás helye szerint beállíthatunk középpontos, arcérzékelő és FlexiZone módot. Az arcérzékelés legfeljebb 9 arcvonást képes detektálni a képmezőben. A FlexiZone rendszer változtatható AF-mező pozíciót és méretet jelent. A mezőt jelző keret kétféle méretre állítható, míg egy külön gomb lenyomása után 27x 30 pontra állíthatjuk a helyzetét a képmező középső 2/3 részén.

A menüben engedélyezhető AF pont zoom funkció a szokásos zöld (Servo módban kék) keret helyett a képközép nagyított nézet adja, így segítve az élesség ellenőrzését. Ugyanez a nagyított nézet engedélyezhető manuális élességállításnál is. A Biztonsági Fókusz szolgáltatás manuális és automatikus módok kényelmes egyvelegét nyújtja. A fókuszt kézzel állíthatjuk, de az expo gomb félig lenyomásakor aktiválódik az automata mód is.

Távolság szerint kétféle AF mód közül választhatunk. Normál módban végtelent is kapunk, míg makro állásban fél méterig képes élességet állítani a gép. Közelfényképezésnél mindkét esetben bármilyen közel lévő témát lefényképezhetünk, hisz a munkatávolság 0 cm.

Az automata élességállítást sötétben AF-segédfény támogatja, kézi fókusz esetén pedig egy távolságskála látható folyamatosan a képernyő jobb szélén.

Sorozat fényképezés

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Normál sorozat 1,3 kép/mp kártya kapacitása
Normál sorozat (Low Light módban, 2 Mpx) 3,6 kép/mp kártya kapacitása
AF sorozat 0,6 kép/mp kártya kapacitása
Normál sorozat (Low Light módban, 2 Mpx) 0,6 kép/mp kártya kapacitása

Videó, mozgóképrögzítés

Ugyanazt kapjuk, mint a korábbi modellben, a mára minden kompaktnál alapnak számító 1280 x 720 pixeles HD felbontást. Emellett 640 x 480 és 320 x 240 képpontos videoméretek választhatók. A formátum minden esetben MOV, H.264 (MPEG-4) kódolással. A fényképezőgép az összes felbontásban 30 képkocka/mp (29,97) frissítési sebességre képes. A videósnittek hossza egyenként max. 29 perc 59 mp lehet.

Az SX30 IS hangfelvételre is képes Linear PCM sztereó formátumban. A felvétel jelszintje 12 fokozatban külön szabályozható, és beállíthatunk szélzaj csökkentő üzemmódot is.

A gépen egy külön videógombot találunk a felvétel indításához és megállításához, így bármely felvételi módban azonnal elérhető. Ettől függetlenül egy külön mozgókép mód is megtalálható a főtárcsán, mely saját gyorsmenüt, és különleges beállításokat ad. Ilyen például a fotó módban is fellehető összes saját szín mód használata, de választhatunk dioráma effektust, egy szín megtartását, vagy színcserét is. Ezen felül használhatunk arcérzékelő és középpontos automata élességállítást, fehéregyensúly beállításokat, digitális zoomot és folyamatos optikai stabilizátort, mely valóban remegésmentes képet ad még nagy zoomnál is.

Gyorsmenü (videó módban)

Felvétel közben működik az AF és a fénymérés és kihasználhatjuk a teljes zoomtartományt. A hangfelvétel zoomolás közben is működik, a léptetőmotor hangja ráadásul alig hallatszik bele a felvételbe. Közben állóképek is készülhetnek az exponáló gomb lenyomásával, legfeljebb 8 megapixeles, 16:9 oldalarányú felbontásban. Ebben az esetben viszont a gomb lenyomásakor nem csak az élőképen akad meg egy pillanatra a felvétel, hanem a kész videón is.

Az elkészült videofájlok a lejátszásnál bármikor megállíthatók, léptethetők, és vághatók.