Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX30 IS teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A PowerShot SX30 IS kinézetét újabb DSLR gépeihez tette hasonlatossá a Canon. Szép, íves formák jellemzik, főleg a vakuház környékét. Borítása sima műanyag, melynek fogása nem túl kellemes, a szögletes és nem túl mély markolatot is beleszámítva. A gép elejét és a markolat belsejét enyhén érdes műanyagfelület borítja, mely nem csak az esztétikumot szolgálja, hanem valamivel biztosabb fogást is jelent. A fogásnak jót tesz a hátlap tetején kiképzett hüvelykujj vájat.

A gombok kellően nagyok és kényelmesen elérhetők, ahogy a tárcsák kezelése is problémamentes.

Optika

A saját gyártású Canon objektív 4,3-150mm gyújtótávolságú, mely kisfilmes értéken 24-840mm-nek felel meg. Amellett, hogy ez a gyártótól eddig soha nem látott, 35x-ös optikai zoomátfogást jelent, még elég kényelmes és széles nagylátószöget is ad. A gyújtótávolság növelése ellenére a Canon mérnökeinek sikerült megoldaniuk, hogy az elődhöz képest számottevően ne változzon a fényerő. A jelenlegi modell 1:2,7-5,8-at kínál. Az optika képminőségét UD és Hi-UD (ultra alacsony szórású) lencsetagokkal javították, melyek többek között a színhiba kiküszöbölésében segíthetnek.

A fókuszálásért a gyártó cserélhető objektíveiben elhíresült USM rendszer gondoskodik, pontosabban az ultrazoom kompaktjaiban alkalmazott VCM (Voice Coil Motor) technológia, mely gyors és nagyon csendes lencsemozgatást tesz lehetővé.

Az optikai zoom mellett legfeljebb 4x-es digitális is használható, de a menüben beállíthatunk 1,7x és 2,1x-es fix nagyítást is, úgynevezett digitális telekonvertert. Nagylátószögnél az objektív alig több mint 1,5, tele állásban azonban 6 cm-rel növeli a gép hosszát. Frontlencséjét a mellékelt műanyag sapkával zárhatjuk le. Belső peremén 52mm-es szűrőmenet található.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=24 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=840 mm ekv. (35x)

teljes kép

kivágott képrészlet
4x-es digitális zoom

Képérzékelő

Mint elődjében, ebben a gépben is 1/2,3” méretű (6,16 × 4,62 mm-es) CCD szenzor található. A felbontás viszont 12,4 megapixelről, 14,5 megapixelre nőtt, melyből 14,1 millió pixelt fordít valódi képalkotásra a készülék. A 4320 x 3240 pixeles legnagyobb méret mellett további három, 4:3-os oldalarányú felbontás választható, valamint egy 16:9-es oldalakkal rendelkező. A formátum csak JPEG lehet, kétféle (Finom, Normál) tömörítéssel.

Az SX30 IS az előző szériánál is használt DiGiC 4 feldolgozó processzort használja. Érzékenysége ISO80 és 1600 között állítható, ami első látásra, még a jelenlegi kompakt mezőnyben is szűkösnek tűnhet.

LCD és kereső

2010 végére már elég kevés, amit az SX30 IS kereső és kijelző terén nyújt. Az előd 2,5”-os LCD-jét 2,7”-re növelték ugyan, de a különbség inkább csak az adatlapon feltűnő. Maradt a korábbi 230 000 képpontos felbontás is. Manapság a 100 ezer forint fölötti árkategóriában többnyire jobb kijelzőkkel találkozni. A Canon PureColor technológiás, 4:3 oldalarányú LCD-je kissé hideg színeket ad, a kontrasztja pedig átlagos. A világosságát a gép automatikusan is képes szabályozni, de a menüben 5 fokozatú kézi beállításra is lehetőségünk lesz. Sötétben lassul és zajosodik az élőkép. Természetesen azért pozitív vonásai is akadnak. Napsütésben például igen jó a láthatósága, és lapos szögből is a normál színeket láthatjuk. Sokat ad a gép használhatóságához, hogy a kijelzőt teljesen kihajthatjuk és 270 fokban elforgathatjuk.

Sajnos a fényképezőgép EVF keresője sem túl kifinomult darab, bár mentségére legyen mondva, hogy ebben a kategóriában ilyet nem is könnyen találni. A jobb elektronikus kijelzők inkább a cserélhető objektíves „kompaktokra” jellemzőek. A PowerShot SX30 IS keresőjének betekintő nyílása kényelmes gumiborítást kapott és kellő mértékben kiemelkedik a hátsó síkból. Bal oldalán megtaláljuk az élesség beállításához hasznos dioptriakorrekciós tárcsát. Felbontása egy kicsit gyengébb az LCD-nél, 202 000 képpont, kontrasztja szintén, és az általa nyújtott kép is elég kicsi.

A hátsó kijelzőn és az elektronikus keresőben megjelenő adatok és élőkép pontosan megegyeznek. Köztük a gép hátulján lévő DISP gombbal válthatunk. Mindkét kijelzőn 2-2 információs oldal váltogathatunk. Egy külön menüben magunk állíthatjuk be, hogy az így kapott két LCD és két EVF képernyőn milyen fontosabb adatok jelenjenek meg. Bekapcsolhatók és letilthatók a felvételi alap adatok, a kompozíciós segédrács, a 3:2 képhatár kijelzése, valamint az élő hisztogram.

Lejátszáskor a zoomgyűrűvel nagyíthatjuk a nézett képet, legfeljebb 10x-es méretig. Ugyanezzel a gyűrűvel lehetőségünk van 4, 9, 36 és 100 képes előnézeti oldalak váltására is. A lejátszáskor megjelenő képadatok szintén a DISP gombbal lapozhatók.

Vaku

A készülék egy beépített vakut tartalmaz, mely kézzel nyitható és zárható. A gép nagy méretéhez képest nem túl magasra, 6,5 cm-re nyílik az optikai középtengelytől mérve. Vakumódjait a bal oldalán lévő gombbal állíthatjuk. Ezek között megtalálható a vörösszem elővillantás, de a képek visszajátszásakor szoftveresen is lehetőség van a hiba eltüntetésére.

Egy külön almenüben, egy csokorban találjuk a villanóval kapcsolatos fontosabb beállításokat. Választhatunk Automatikus és Kézi mód között is. Az előbbinél +/-2 Fé között, az utóbbinál 3 fokozatban szabályozható a teljesítmény.

A vaku automata érzékenységnél kb. 6 méterig biztosít kellő megvilágítást, de ha mindez kevésnek bizonyulna, külső vakut is csatlakoztathatunk hozzá. A tetején lévő vakupapucsot a gép ívéhez tökéletesen illeszkedő műanyag fedél mögé rejtették. Az alatta lévő szabványos Canon csatlakozóhoz a gyártó összes E-TTL rendszerű vakuja csatlakoztatható, akár a jelenlegi csúcsmodell, a Speedlite 580EX II is.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A hálózati töltő alap tartozék. Az akkumulátor feltöltésére kb. 2 óra 20 percet kell szánnunk.

A mellékelt lítium-ion akku (NB-7L) keresőt használva kb. 400, bekapcsolt LCD-vel pedig 370 képet készít egy feltöltéssel.

Belső memória nincs a gépben. A markolatban lévő foglalatba SD és SDHC kártyák helyezhetők.

A markolat oldalán egy HDMI kimenetet és egy kombinált A/V -USB csatlakozót találunk