Kipróbáltuk: EagleTec Memóriakártyák, kártyaolvasók teszt

0

Ezen a héten a Sowah Kft jóvoltából lehetőségünk nyílt néhány EagleTec termék kipróbálására. Kétségtelen, hogy a név nem tartozik a legismertebbek közé, de a márka komolyságát mutatja, hogy a memóriakártyák mellett szinte minden kártyatípushoz többféle kártyaolvasót is kínálnak.

A kártyaolvasókat és adaptereket a Sowah Kft-től kapott 64 MB-os SmartMedia és CompactFlash kártyákkal illetve a DigitCam-től kapott 64 MB-os Kingston CompactFlash és 32 MB-os SmartMedia (no name) kártyákkal teszteltük.

PCMCIA adapterek
A hitelkártya méretű adapterek elsősorban a notebook tulajdonosok életét könnyíthetik meg (PCMCIA foglalattal ellátott asztali gépekben is használhatók). A Type II-es méretű PCMCIA foglalatba illeszthető PC kártyák úgy vannak kialakítva, hogy azokba betehető legyen egy SmartMedia vagy egy CompactFlash kártya (vannak MemoryStick-et fogadni képes változatok is). Az adapter a megfelelő kártyával együtt a bekapcsolt számítógép PCMCIA foglalatába illesztve azonnal működőképes. A Windows 95 és annál újabb operációs rendszerrel szerelt PC-k minden további nélkül felismerik az adapterben lévő memóriakártyát és egy új meghajtóként azonnal meg is jelenítik azt. A kártyák az adapteren keresztül nem csak olvashatók, de írhatók is, így akár a szerkesztett képek további mozgatása is megoldható velük.

A következő táblázatban lévő adatok nem csak az adapterek, hanem a memóriakártyák sebességét is jól mutatja (két különböző kártya azonos adapterrel). A méréshez véletlenszerűen kiválasztottunk 39 db 2,1 megapixeles képet (teljes méret 59 405 KB), amit háromszor másoltunk a kártyára és háromszor olvastunk le onnan. A táblázatban feltüntetett idők és a sebességek a három mérés átlagát mutatják.


PCMCIA adapterek és memóriakártyák sebessége
Kártya Méret Olvasó Írási idő Olvasási idő Írási sebesség Olvasási sebesség
EagleTec CF 64 MB EagleTec PCMCIA adapter 132,33 mp 47,33 mp 0,44 MB/mp 1,23 MB/mp
Kingston CF 64 MB EagleTec PCMCIA adapter 81,67 mp 47,67 mp 0,71 MB/mp 1,22 MB/mp
EagleTec CF 64 MB New Media PCMCIA adapter 132,67 mp 48 mp 0,44 MB/mp 1,21 MB/mp
Kingston CF 64 MB New Media PCMCIA adapter 82,67 mp 48 mp 0,70 MB/mp 1,21 MB/mp
EagleTec SM 64 MB EagleTec PCMCIA adapter 70,33 mp 57,67 mp 0,82 MB/mp 1,01 MB/mp
Noname SM * 32 MB EagleTec PCMCIA adapter 34,33 mp 26,33 mp 0,86 MB/mp 1,12 MB/mp

* A 32 MB-os SmartMedia kártyára csak az első 20 fájl fért fel (teljes méret 30 303 KB).


Mint a kártyák írási és olvasási sebességén látható ezek az eszközök meglehetősen gyorsak. Kártyaolvasási műveletek pillanatok alatt lezajlanak, míg az írási sebességet valószínűleg a memóriakártya, illetve a vezélrő sebessége határozza meg. Itt érdemes megjegyezni, hogy két különböző CompactFlash kártya közt jelentős eltérés van, míg ugyan az a CF kártya más adapterben is hasonló eredményeket produkált. Ebből látható, hogy a sebességet a CF kártyába épített vezérlő jelentősen befolyásolja.

SmartMedia kártyák esetén ez máshogy alakul. Sajnos nem volt lehetőségünk megfelelő versenytársak kipróbálására, de itt az olvasás és írás sebességét az adapterkártyába szerelt vezérlő befolyásolja a legjobban. A mérések alapján az EagleTec vezérlő meglehetősen jónak bizonyult.

USB-n csatlakozó kártyaolvasók
Sajnos nem minden gépen van PCMCIA kártyahely, így ezeknél más megoldás után kell nézni. A gép hátán lévő csatlakozók közül az USB és a párhuzamos port nyújt kellően nagy adatátviteli sebességet ahhoz, hogy érdemes legyen azokkal vesződni. A kettő közül a bemeneti eszközök terén az USB a népszerűbb lévén, hogy a gép a menet közben csatlakoztatott eszközöket is azonnal felismeri és telepíti.

Ez az ideális állapot sajnos nem mindig áll fenn. A három USB-s olvasóból egyet (a SmartMedia olvasót) sajnos nem tudtuk telepíteni Windows 2000 alá, noha a lemezén jelölték, hogy ezzel az operációs rendszerrel is gond nélkül megy. Szerencsére Windows 98 alatt pillanatok alatt felkúszott a driver, így nem maradtak el a mérések.

A párhuzamos portra csatlakozó meghajtók nagy hátránya, hogy a gép indítása előtt csatlakoztatni kell őket. Egyébként átviteli sebességük meglehetősen nagy (elméletileg) így kényelmesen használhatók képek memóriakártyáról történő letöltésére. Mint a táblázatból kiderül ezt sem tudtuk Windows 2000 alatt tesztelni, mivel nem volt hozzá meghajtó program. A Windows 98-as telepítés szerencsére ismét símán ment.


USB kártyaolvasó/író meghajtók
Kártya Méret Olvasó Írási idő Olvasási idő Írási sebesség Olvasási sebesség
EagleTec CF 64 MB EagleTec USB meghajtó 247,33 mp 90,33 mp 0,23 MB/mp 0,64 MB/mp
Kingston CF 64 MB EagleTec USB meghajtó 171 mp 90,67 mp 0,34 MB/mp 0,64 MB/mp
EagleTec CF 64 MB EagleTec Párhuzamos meghajtó * 533,33 mp 180,67 mp 0,11 MB/mp 0,32 MB/mp
EagleTec SM 64 MB EagleTec USB meghajtó * 544 mp 181 mp 0,11 MB/mp 0,32 MB/mp

* Windows 98 alatt tesztelve. Windows 2000 Professional változat alatt nem sikerült telepíteni őket.

Mint láhtató az USB kapcsolat közbeiktatásával jelentősen megnőtt az adatátviteli idő, de még így is nagyon kényelmesnek mondható. A CF kártyák közti sebességkülönbség itt is megjelent, de mint az adapterkártyás méréseknél a letöltési idő itt is azonos mindkét kártyánál. Valami oknál fogva a letöltés Windows 98 alatt egy kicsit lassabb volt, ez valószínűleg valami beállítási hiányosságnak volt köszönhető.

A táblázatban nem szerepel, de járt nálunk egy USB-s EagleTec MemoryStick olvasó is, ami nagyon remekül működött. A telepítése mind közül talán ennek volt a legegyszerűbb, használata pedig nem okozott semmi gondot. A táblázatban egyedül azért nem szerepelt, mert mindössze 1 db 8 MB-os kártyával tudtuk kipróbálni és úgy éreztük, hogy nem lett volna fair egy sokkal kisebb kártyával és adatcsomaggal próbálni.

Letöltés fényképezőgépről
A teljesség kedvéért nézzük, hogy mennyi időt kellene várnunk, ha nem lenne semmiféle kártyaolvasónk. Az összehasonlítás a kártyák közt természetesen nem teljesen korrekt, hiszen nem tudtuk azonos gépben kipróbálni a CF és a SM letöltést, de asszem ez nem is kell, hogy célunk legyen.


Közvetlen letöltés USB kábelen
Kártya Méret Olvasó Írási idő Olvasási idő Írási sebesség Olvasási sebesség
EagleTec CF 64 MB Casio QV-2800UX 435,67 mp 181,67 mp 0,13 MB/mp 0,32 MB/mp
Kingston CF 64 MB Casio 2800UX 189 mp 147,33 mp 0,31 MB/mp 0,39 MB/mp
EagleTec SM 64 MB Fujifilm FinePix 4900Z * 131 mp 0,44 MB/mp
Noname SM 32 MB Fujifilm FinePix 4900Z * 64,67 mp 0,46 MB/mp

* A Fujifilm fényképezőgépek USB szoftvere nem teszi lehetővé a képek feltöltését.

Mint a táblázatból leolvasható a fényképezőgépen keresztüli letöltés már közel sem olyan gyors mint az adapterkártyán vagy az USB kártyán keresztüli. (Persze sokszor gyorsabb mint a néhány évvel ezelőtt használt soros portos letöltés.) Ráadásul a kártyák írása (törlése) egyes fényképezőgépekben nem is lehetséges (pl. Fujifilm modellek), így ha kényelmesen szeretnénk dolgozni és netán több memóriakártyánk van, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy dedikált kártyaolvasót.

Összefoglaló
Az EagleTec termékek vegyesen szerepeltek a tesztek során, de nagy összességben mindegyikkel meg voltunk elégedve. Ha lehetőség van PC kártya használatra, akkor mindenképpen a PCMCIA adaptereket ajánljuk. Ha a gépben nincs megfelelő kártyahely, akkor az USB-s olvasók használata javasolt. Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy milyen operációs rendszer alatt szeretnénk az eszközt használni és célszerű ennek megfelelően választani. Az EagleTec eszközök főleg áraikkal fogják megnyerni a leendő vásárlól szívét.

A tesztelésre kaptt memóriakártyák kiválóan működtek. míg a CF kártya nem tartozik a leggyorsabbak közé, a SmartMedia kártya tökéletesen megfelel mindent elvárásunknak. Az előbbi a türelmünket (csak írásnál lassabb, letöltéskor nem) az átlagnál alacsonyabb árral honorálja, így gazdaságos megoldás lehet az állandó memóriagondokra.