Kipróbáltuk: HP Deskjet 6525 multifunkciós nyomtató teszt

0

Az otthoni fotónyomtatás, illetve a kis mennyiségű nyomatot előállító tintasugaras nyomtatás (fajlagosan) drága. Az elmúlt években az árverseny eredményeként a gyártók fillérekért vágták hozzánk a nyomtatókat, tudván, hogy a kellékanyagok behúzhatják azt a hasznot is, amit az eszköz mesterségesen alacsony árán elbuktak. Mert nyilván nem gondolta komolyan senki, hogy egy drága fejlesztést, bonyolult gyártást, sok anyagot és a távoli gyártási hely miatt szállítási költséget is tartalmazó 10 ezer forintos fogyasztói árú nyomtatókon a helyi képviselet bármennyit is keresett. A rendszer arra volt kihegyezve, hogy mindenkinek legyen saját nyomtatója, amibe hébe-hóba el lehetett adni egy-egy szett tintapatront, sokszor a nyomtató árával megegyező összegért. Teljesen nyilvánvaló, hogy 30-40 ml tinta előállítási költsége még a bonyolult nyomtatófejet tartalmazó tartállyal együtt sem közelíti meg a 10-15 ezres összeget, mint amit kértek érte, de ez volt az a terület, ahova a gyártók a profitrealizálást tolták. A stratégia akár jó is lehetett volna, de a nyomtatók gyártói alulbecsülték a külső kellékanyag gyártók találékonyságát, erejét és kitartását.

Márpedig óriási piac az, ahol az anyagmennyiség/ár arány a kábítószer piaccal vetekszik, a beetetést az eszközök kihelyezésével gazdag multik már megtették. Így érthető módon virágzik az utángyártott tinták, festékpatronok és tonerek piaca. A minőség persze a legtöbb esetben elmarad a gyáritól, de egy szerződés vagy egy fax esetén, vagy a gyereknek nyomtatott színezős papírjainál is, teljesen lényegtelen, hogy mennyire éles a betűk vagy vonalak széle, vagy elég erősen fed-e a fekete. A fotónyomtatás persze kínszenvedés, legalábbis sokat kell próbálkozni a tinta-papír párosítással, de biztosan vannak olyan kombinációk, ahol az eredmény féláron csak kicsit rosszabb az eredetinél.

Úgy tűnik, hogy a nyomtatókat gyártó cégek eddig bírták cérnával. Először az Epson, most pedig a HP lépte meg azt, amit már rég kellett volna. Legújabb termékpalettájuk bevezetésével drasztikusan, néhol felére csökkentették a fajlagos nyomtatási költségeket. Az új termékvonal neve a HP esetén az Ink Advantage lett, amit a megkülönböztetés érdekében a cég a kommunikáció során a terméknévbe is igyekszik becsempészni. Az új stratégia lényege, hogy minden értékesítés termelje meg a maga tisztességes profitját, és az extra profittal terhelt tinta értékesítés ne teremtsen piacot az utángyártott tintáknak. Az eredmény kissé magasabb eszköz ár, és jelentősen alacsonyabb tintapatron ár lett.

Mostani tesztünk alanya a HP Deskjet 6525-ös modellje, ami a HP otthoni és kisirodai multifunkciós eszközeinek egyik csúcsmodellje. A 40 ezer forint körüli beszerzési ár ugyan ~50%-kal magasabb, mint a kifutó előd modell jelenlegi ára, de a 30-35%-kal olcsóbb tintapatronokkal ez az árkülönbözet a 3. szett patronnál már megtérül, miközben végig a gyártó által ígért nyomatminőséget kapjuk.

A HP Deskjet 6525 külsőre nagyon hasonlít az előd modellhez, de a 2-3 évvel ezelőtti kínálattal is felfedezhetők a rokoni vonások. Nem könnyű már újat kitalálni egy olyan eszköznél, ami már sok évvel ezelőtt is mindent tudott, amit elvárhattunk tőle. Változott viszont az elnevezés, ami a 3 éve bevezetett egyszerűsítés után zsákutcába futott. Az akkor a névből elhagyott típusszámot szépen visszacsempészték a modellnevekbe, a fotónyomtatók azonosítására szolgáló Photosmart jelölést pedig Deskjet megnevezésre cserélték. Ez utóbbi érthető, hiszen mindkét sorozatban ugyanaz a technológia üzemel, a Photosmart név pedig így megmaradhatott a profi és üzleti fotónyomtatók számára.

A Deskjet 6525 mindent tud, amit ma egy felső kategóriás mindenestől elvárunk. A kétoldalas nyomtatás mellett természetesen szkennel, fénymásol, memóriakártyát olvas, vezeték nélkül csatlakozik az otthoni vagy irodai hálózatra, és a legújabb trendeknek megfelelően az internetről is lehet rá nyomtatni.

HP 650 és HP 655

Az Ink Advantage termékvonallal két új patroncsalád is érkezett a termékkínálatba. Technológiát és külső jellemzőket tekintve az új patronok közeli rokonságot mutatnak a korábban használtakkal, de üzletpolitikai szempotok miatt nem kompatibilisek egymással. A HP 650-es sorozat fekete és három alapszínt kombináló színes patront takar, míg a HP655-ös sorozatban a fekete és a három alapszín külön-külön tartályokba került. A Deskjet 6525-ben használt 655-ös sorozat tehát négy (fekete, cián, bíbor és sárga) patronnal üzemel, melyek mindegyike 14 ml tintát tartalmaz. Ez mennyiség nagyjából a korábbi XL, tehát nagyobb kapacitású sorozat méretével van azonos szinten, miközben a patronok ára 30-35%-kal azok ára alatt van. Ajánlott fogyasztói áron a teljes szett 12.000 forintból cserélhető (de a neten árulják olcsóbban is, így 10 ezer forint alatt is kihozható a csere), ami 500-600 oldal nyomtatására lesz elegendő.

A HP dizájnereinek újra sikerült egy nagyon letisztult, elegáns formát alkotniuk. A korábban látott ujjlenyomatgyűjtő tükörfényű külsőt elfogadhatóbb, matt feketére cserélték, amit csak a szkenner alatt, váll részen tör meg egy pezsgő színű keret. A 440 × 552 × 160 mm-es téglatestbe beférő 6,2 kg-os nyomtató szögletes kialakításából az alsó papírtartó és késztermék gyűjtő tálca illetve a 8,76 cm képátlójú kihajtható rezisztív érintőképernyő lóg ki.

A max 216×297 mm-es felületen 24 bites színmélységgel dolgozó síkágyas szkenner egyszerű dokumentumok mellett 1200 dpi-s felbontásának hála fényképek szkennelésére is alkalmas. Másolás funkciónál azonban csak 600 dpi-n üzemel.

A nyomtatómű fekete-fehér nyomtatásnál 1200×600 dpi-s felbontásban dolgozik, de legjobb minőséget választva színesben a részletek visszaadásának képessége valószínűleg az újabb három színkomponens belépésének köszönhetően négyszeresére, négyzetinchenként 4800×1200-ra ugrik. A nyomtatót havi max 1000 oldalas terhelésre tervezték, de inkább 400-500 oldal/hó átlagos mennyiséghez ajánlják.

A papíradagoló amennyire csak lehet bent van a nyomtató alatt, így csak egy kicsi része nyúlik ki. Ahhoz, hogy be lehessen tenni a papírt, a tálcát ki kell húzni a helyéről. Ahogy az ma már elvárható, a tálca két formátum kezelésére képes egyszerre. Az A4-es alsó rekeszbe 80 fénymásoló papír fér, míg a sínen ki-be csúszó fotópapír tálcába egyszerre 20 lap tehető. A mélyre nyomott papíradagoló vesztese a kimeneti tálca, ami így csak akkor tudja rendesen megtartani az elkészült nyomatokat, ha kihajtogatjuk a nem túl szerencsésen kialakított hosszabbító kart. A nyomtató egyébként a megszokott módon képes szinte bármire nyomtatni, ami a tálcába tehető, ideértve az átlátszó fóliákat és a borítékokat is. A legutóbb közel három éve bemutatott hasonló kategóriás multifunkciós eszközhöz képest az egyik újítás, hogy ebben a kategóriában a HP végre kínál automatikus kétoldalas nyomtatást is, ami ma már minden nyomtatónál kötelező fuknció kellene legyen (mennyi extra papírt elnyomtat a világ csak azért, mert bonyolult a papír mindkét oldalára nyomtatni). Fotó esetén a legnagyobb keret nélkül nyomtatható méret 216×297 mm.

Az egyszerű fotónyomtatást a készülék Secure Digital (MultiMedia) és Memory Stick Duo kártyahellyel segíti. Korábban a nyomtatók támogatták a fényképezőgépekkel való közvetlen USB kapcsolatot és a Compact Flash kártyát is, de az előbbi sosem lett népszerű, az utóbbiról pedig nyilván nagyon ritkán merül fel a közvetlen nyomtatás igénye, így valószínűleg nagyon keveseknek fog hiányozni.

Sokkal nagyobb lehetőség viszont a beépített wifi 802.11b/g/n kapcsolat megléte. A HP Deskjet 6525 a WPS (Wifi Protected Setup) segítségével pillanatok alatt csatlakoztatható a helyi wifi hálózatra, ahonnan ma már akár mobiltelefonról is nyomtathatunk a készülékre. Aki nem megosztott készülékként, hanem személyes munkaeszközként akarja használni a nyomtatót és szkennert, annak a HP Hi-Speed USB 2.0 csatlakozót is tervezett a nyomtató hátlapjára. Ethernet csatlakozó a Deskjet 6525-re nem került.

Beüzemelés, kezelés

Egy tintasugaras nyomtató beüzemelése ma már nem szabad, hogy bárkinek is gondot okozzon. A dobozból kivett nyomtatót csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra, fel kell nyitni a szkenner részt, be kell tenni a négy tintapatront, és mehet a nyomtatás. A WPS használata esetén választhatunk, hogy megkerestetjük a routert és a nyomtatót egymással, vagy egy megadott kód beírásával hozzuk össze őket. Nálunk az első tűnt az egyszerűbbnek és elsőre meg is találták egymást (pedig két betonfal választotta el őket egymástól). A mellékelt szoftverek telepítése OS X alatt opcionális, hiszen a nyomtatót a rendszer felismerte és egy gombnyomással telepítette a szükséges meghajtókat. A Windows 8-as készüléken is automatikusan megjelent az eszköz, és a Windows 8-as notebook is megjelent szkennelési célállomásként (a Mac nem).

Ha biztosra akarunk menni, akkor lehet egy tesztoldalt nyomtatni a fúvókák ellenőrzéséhez, meg fejigazítást kérni, de nálunk az első nyomat enélkül is rendben elkészült.

Mobil eszközökről való nyomtatáshoz Androidon a HP ePrint Home&Biz appot telepítettem (illetve ez volt telepítve a telefonomon), és ennek segítségével a galéria alkalmazásból pillanatok alatt sikerült kinyomtatnom a telefonnal készített fotókat.

Tapasztalatok

A HP Deskjet 6525 által használt szinte minden technológia régi, jól működő, megbízható darab. Ennek megfelelően azt várjuk el tőle, hogy nagyon flottul működjön. Ennek az elvárásnak a Deskjet 6525 jobban meg is felel, mint bármelyik korábbi általam próbált nyomtató. A szerkesztőségben töltött napok alatt többféle feladattal is megbíztam, és egy esetet kivéve nem volt vele gond. Az jött ki belőle, amire számítottam.

A nyomtató szerencsétlenségére az az egy rosszul sikerült alkalom az első fotónyomat volt. A készülék azzal az üzenettel érkezett, hogy kevés már benne a tinta (korábban már használták), de csomagoltak mellé extra patront, így nem lesz gond. Ellenőriztem is az érintőpanelen a tintaszintet, de úgy tűnt, hogy minden tintából van benne elég ahhoz, hogy elkezdjük a nyomtatást. Mobiltelefonról el is küldtem rá egy fotót 10×15-ös nyomathoz, és vártam. Az elkészült fotótól kinyílt a zsebemben a bicska. Hogy lehet az, hogy a XXI. században egy nyomtató nem tudja megítélni, hogy lesz-e elég tinta minden színből a fotó kinyomtatásához? A kép első másfél cm-es része szépen kijött, majd elfogyott belőle az egyik szín, de a többivel végignyomtatta a képet. Így a többi tintából teljesen feleslegesen elfogyott egy képnyi, és elpazaroltunk egy papírt. Kérdezhetné az olvasó, hogy mit akadok fenn egy elrontott papír miatt, de itt nem erről van szó. Egy papír és ahhoz való tinta itt, egy meg ott, az összesen nagyon-nagyon sok, ráadásul a nyomtató akkor is végignyomta volna a projektet, ha egyszerre 20 fotót akarok kinyomtatni. Ott már több ezer forint is lehetne a teljesen feleslegesen okozott kár. Ennél sokkal bonyolultabb problémákat is sikerült megoldaniuk az elektronikai eszközök gyártóinak, csak akarás kérdése lenne, hogy ezt is megoldják.

A másik ami bosszantó, hogy a nyomtató nyiszorog. Nem tudom miért nem lehet megoldani, hogy egy ilyen nyomtatóban minden csúszó-mozgó alkatrész jól kent csapágyakon mozogjon (tudom, nem ennyi lenne az ára), de ez rendkívül bosszantó. Az első alkalommal azt hittem, hogy néhány lakással arrébb valaki hangosan zenét hallgat és hozzám csak bizonyos hangok hallatszanak át, de a következő oldalak nyomtatásakor gyorsan rájöttem, hogy a hangot a Deskjet 6525 produkálja.

Az utolsó negatívum, amit a nyomtatóval kapcsolatban meg kell említsek az a túlzottan a nyomtató alá tolt papírtálca. Nem a legegyszerűbb a papír utánpótlása sem, de a kimeneti tálcán gyűlő papír nagyon szerencsétlenül tud állni. Ez nem akkora gond, de ez így nem a legszerencsésebb dizájn.

Miután így a földbe döngöltem a HP Deskjet 6525-öt, nézzük hogy mi az amit jól csinál. A színes és fekete-fehér nyomatok nagyon szépek és tűrhető sebességgel készülnek. Fekete-fehérben 12, színesben 8,5 A4-es dokumentum oldalt nyomtat percenként, de a kétoldalas nyomtatásnál belassul egy kicsit, mert várnia kell az első oldal száradására. De itt a lényeg tényleg az, hogy képes automatikusan a lap mindkét oldalára nyomtatni, ami a nyomtatási költségeken túl a környezetnek is jó hír.

A fotónyomtatás sebessége az utóbbi időben nem változott jelentősen. Egy 10×15 cm-es fotó nyomtatása továbbra is kb. 1 percet vesz igénybe, és a minőség is kb. azon a szinten van, ahol az utóbbi években láttuk. A kipróbált fotók színben nagyon közel álltak a monitoron látotthoz, egyedül a sötét területek voltak laposak, kontrasztszegények.

A HP Deskjet 6525 azért egyszer sikeresen meglepett, mikor egy reggel két teljesen ismeretlen oldalt találtam a kimeneti tálcában. Miután végigkérdeztem a kollégákat, kizártuk, hogy ők próbálgatták volna a nyomtatót, így egy darabig rejtély maradt, hogy ki nyomtatott a tesztnyomtatóra. A megoldást kicsit később találtam meg, mikor újra nekiálltam kipróbálni a kezelőpanelen lévő extrákat (az első alkalommal nem tudott a nyomtató csatlakozni az extrákat kínáló szolgáltatóhoz). A kijelzőn látható extrák ugyanis időzíthetők, így azokat a nyomtató az anyaghoz tartozó vagy a felhasználó által kért gyakorisággal automatikusan kinyomtatja. A panelen a következő alkalmazások voltak elérhetők (a tartalmak élvezetéhez többnyire angol nyelvtudás szükséges):

 • Disney (Magyarországon nem elérhető)
 • Kuponok (Külön beállítást igényel, nem foglalkoztunk vele, de valószínűleg Magyarországon nem használható)
 • 7 napos menü (angol)
 • Dreamworks (Magyarországon is elérhető) – filmekhez kapcsolódó játékok, foglalkoztató anyagok gyerekeknek
 • HP űrlapok – naptár, játékok, rajzpapír, kottapapír, jegyzettömb, Ellenőrző lista, Faxfedlapok
 • Keresztrejtvények (rendszeres tartalom, angol)
 • Kids Only (rendszeres tartalom, angol)
 • Daily Sudoku (napi szudoku) (rendszeres tartalom)
 • Busy Moms Weekly (Elfoglalt anyukák hetilapja) (rendszeres tartalom, angol)
 • Ingyens minták – különböző kiadók webes anyagainak mintája
 • Comics (képregények) (rendszeres tartalom)
 • Brain Trust (fejtörők gyerekeknek, angol)
 • Epi Daily (napi receptek, angol)
 • Leap Frog

A szolgáltatásokkal rendszeresen friss tartalmakat kaphatnak a nyomtatótulajdonosok anélkül, hogy azokat külön keresgetni kellene az interneten.

Összegzés

Üdvözlendő lépés a HP-tól, hogy igyekszik mindenért annyit kérni, amennyibe az kerül (vagy legalábbis a megfelelő irányba tolni az arányokat), mert így a kicsit magasabb beruházási költség mellett csökken a fenntartási költség. Aki sokat használja a nyomtatót, annak ez az eredeti kellékanyagok használata mellett is komoly költségcsökkenést eredményezhet. Azok a technológiák, amiket már évek óta hirdetnek, kezdenek már valóban működni, így ma már tényleg kényelmes és egyszerű a nyomtatás. Már csak a nyikorgást és a tintakifogyás időbeni észlelését kellene valahogy megoldani.