Kipróbáltuk: HP PhotoSmart 912 teszt

0

A HP 912-es gömbölyded formájával azonnal felhívja magára a figyelmet. Felépítését tekintve leginkább egy hagyományos tükörreflexes fényképezőgépnek tűnik, de a furcsa helyre tett kereső kicsit elbizonytalanítja az embert. Igen, a fényképezőgép objektíven keresztüli keresővel rendelkezik, mégha nem is tükörreflexes fényképezőgép. Ennek a megoldásnak köszönhetően a kereső valóban használható, tiszta, világos, de a kép megkomponálására szükség szerint akár a gép hátlapján lévő LCD is használható.

Kívülről


A gép előlapja nagyon kellemesen furcsa tervezésű. A hullámos dizájnt a kb 6 cm-re kiemelkedő objektív töri meg. A Pentax által a projektbe dobott 8,2-25,8 mm-es (kisfilmes gépen 34-107 mm lenne), f2.5/f3.9 (nagylátószög/tele) fényerejű objektívet az előlap aljára szerelték, ami filmes gépeknél nem lenn megoldható. Az optika egyébként 8 db 7 csoportba szervezett lencsetagból áll és tartalmaz 1 darab aszférikus tagot a színszórás és a torzítások csökkentésére. Az objektív végére az ott elhelyezett menetbe 49 mm-es előtétlencsét vagy szűrőt csavarhatunk.


Az objektív hengeres felületén lévő gumírozott gyűrűvel az optika nagyítása (zoom) állítható. A motoros lencsemozgatást a gyűrű néhány fokos jobbra illetve balra forgatásával indíthatjuk. A megoldás a hátlapon vagy az exponáló gomb körül elhelyezett megoldásokhoz képest nagyon kényelmes, de mégis felmerül az emberben a gondolat, hogy miért nem lehet akkor kihagyni a motort a játékból. Ha már egyszer úgyis forgatni kell a gyűrűt, akkor miért nincs közvetlen kapcsolat a fordítás és a lencsemozgatás között? Valahogy úgy, mint a hagyományos objektíveket… Csak gyorsabb és pontosabban kezelhetőbb lenne. Mindenesetre az irány jó, csak kérdés mikor érünk vissza a jól kitalált megoldáshoz.

A markolat előlapi része gumírozott, ami kellemes fogást és jó megjelenést kölcsönöz, de nem biztos, hogy a legidőtállóbb megoldás. A markolat egy átlagos kéz számára kellően vastag, de a kényelmes fogásnak az előlapi éles törés nem igazán kedvez. Az előlapon a mutatóujj illetve az exponáló gomb alatt kapott helyet a beállító tárcsa, amivel programautomatika módban a programeltolás illetve az expozíció korrekció, manuális módokban pedig a záridő illetve a blende állítható. A tárcsa elhelyezése és kezelése kézreeső, kényelmes.


A gép teteje az előlaphoz hasonlóan hullámzó. A két szélen és a középen kimagasló dombokat egy-egy völgy választja el egymástól, amiben apró gombok bújnak meg. A markolat felöli oldalon található az exponáló gomb, a főkapcsoló és a nagyméretű tisztán leolvasható információs LCD. Az LCD és a vaku közt négy gomb bújik meg:

 • Felvétel módja: egy kép, sorozatfelvétel
 • Exponálás módja: időzített, távirányított
 • Élességállítási mező: széles, keskeny
 • Vakumódok: auto, vörös szem csökkentő

Az optika feletti dombban bújik meg a felnyíló vaku. A villanó rész kellemesen nagy, hatása az elvárásoknak megfelel. Az esetek többségében tökéletesen megvilágította a témát. Ha pedig ez a fényerő kevés lenne, akkor a vaku feletti sínbe külső vaku vagy szinkronpapucs csúsztatható, így akár több vaku is munkába fogható. A beépített vakut a mellette lévő gombbal lehet előcsalogatni.

A gép tetejének bal oldalán található a programválasztó tárcsa. Ezen mondhatni a szokásos piktogrammok láthatók:

 • Auto
 • Programautomatika
 • Tv: záridő előválasztás
 • Av: blende előválasztás
 • M: manuális mód
 • Portré mód
 • Tájkép mód
 • Makró mód
 • Sport mód
 • Éjszakai felvétel mód

Ezeknek a programoknak köszönhetően a PhotoSmart 912-es mind a kezdő, mind pedig a hozzáértő amatőr számára megfelelő készülék lehet.

A gép hátlapja már valamivel laposabbra sikerült. Az egyetlen kiemelkedést és törést a markolat kialakítása jelenti. A markolat felett található az expozíció rögzítő gomb, mellette az expozíció kompenzáció illetve manuális módban a blende beállítását segítő gomb (ilyenkor a megfelelő gombot nyomva tartva a beállító tárcsával lehet az értéket változtatni.


A hátlap közepétől kicsit balra található a felhajtható LCD panel, amin az LCD alatt és felett 3-3 gomb található. A felső gombsor funkciója állandó (Menü, Display, Hangrögzítés), míg az alsó gomboké az éppen aktuális művelettől függően változik. Az éppen aktuális funkció mindig a képernyőn a gomb felett olvasható.


A panel 90 fokban felhajtható, így a gép jól használható olyan alacsonyról készítendő felvételeknél, mikor a hátlapba simuló LCD vagy a kereső használata kényelmetlen lenne. Meg kell jegyezni, hogy a valódi optikán keresztüli keresővel rendelkező gépeknél a tükörreflexes megoldás miatt az LCD monitor nem használható a kép komponálásakor. Ez a fényképezőgép tökéletesen felel meg a valós kereső és a kényelmes LCD-s komponálás igényeinek.

Az LCD panel bal oldalán a hátlap bal alsó sarkában található a funkcióválasztó gyűrű, közepén egy négyirányú gombbal. A gyűrűvel felvétel, lejátszás, törlés és számítógépes kapcsolat módok közül választhatunk. A négyirányú gomb főként a menüben való navigálásra szolgál. Nem vagyok híve az ilyen megoldásoknak, mivel az esetek jelentős többségében ez a navigáló eszköz pontatlan, könnyen olyan menüben találhatjuk magunkat, ahova nem is akartunk menni.

A gyűrű felett található JetSend gombbal az infravörös áttöltést indíthatjuk el. Ezzel a technológiával egyes HP nyomtatóknak küldhetünk számítógép közbeiktatása nélkül képeket.

A hátlap bal felső sarkában található az objektíven keresztüli kereső, ami műanyag napellenzőt kapott. A műanyag elforgatásával dioptriaállításra van lehetőség. A kereső képe nagyon tiszta, jól használható. A kép alatt megjelenik a blende, a záridő, figyelmeztetés az élesség állítás sikeres vagy sikertelen voltára és visszajelzés a vaku használatához. A kereső elhelyezése kényelmessé teszi használatát, mivel így az ember orra nem nyomódik neki a gép hátlapjának, mikor a keresőbe kukucskál.


A gép markolat felöli oldalán található a memóriakártya nyílása, amit egy egyszerű, stabilan záródó fedél takar. A CompactFlash Type II-es kártyahelyre a kártyák betétele elég könnyű, a kivételt pedig segíti, hogy a memóriakártyák végén lévő perem a fényképezőgép hátlapja felé esik, így annál fogva az könnyen kihúzható. A kártyahely ugyan CF Type II-es de a PhotoSmart 912 IBM MicroDrive-ok kezelésére sajnos nem képes.


A gép másik oldalán gumírozott borítás alatt található az AV kimenet, a hálózati adapter bemenet és az USB csatlakozó. A csatlakozó és a borítás kialakítása szokványos, és egy nagy gyártóhoz méltóan jó minőségű.

A fényképezőgéphez külön kiegészítőként vásárolható meg a hálózati adapter illetve a lítium ion akkumulátor töltésére szolgáló dokkoló egység. Az adapter a fényképezőgép áramfelvételének ellátására és az akkumulátor töltésére egyaránt használható (persze egyszerre csak az egyiket tudja). Ötletes kialakításának köszönhetően az adapter Európában és az Egyesült Államokban is átalakító nélkül használható.

A fényképezőgép alján található az állványcsavar és az akkumulátor nyílás. A fémből készült állványcsavar elhelyezéséért jó pont jár a HP-nak, mivel az pontosan az objektív vonalába esik, ráadásul közel az előlaphoz. Így a fényképezőgép kínlódás nélkül is remekül használható panorámaképek készítéséhez.


A másik szenzációsan jó megoldás az akkumulátornyílásban található. A nyílást takaró ajtó kommersz nyitószerkezetén túljutva egy többfunkciós rekeszbe jutunk. Ebbe egy áladapteren keresztül ceruzaelemeket illetve ceruzaakkumulátorokat tehetünk, miközben meg van a lehetősége annak, hogy a megfelelő lítium ion akkumulátor beszerzése után a gépet ezzel a nagyobb kapacitású áramforrásról üzemeltessük. Valahogy így kellene ezt csinálnia minden gyártónak.

Felvétel mód
A fényképezőgépet bekapcsolás után a hátlapon lévő funkcióválasztó gyűrűvel állíthatjuk felvétel módba. A készítendő képhez leginkább megfelelő programot a gép tetején lévő programválasztó tárcsával választhatjuk ki.
A gép használata rendkívül egyszerű. Automatikus módban csak komponálni és exponálni kell. Programautomatika módban lehetőség van a gép által jónak ítélt blende-záridő párosok közti választásra, míg blende és záridő előválasztásnál már mi határozhatjuk meg a két érték valamelyikét. Külső vaku használatakor, illetve a fénymérést valami oknál fogva átverő témánál használható a teljesen manuális mód. Ilyenkor mind a blende (nagylátószögnél f2,5-f11 tartományban 5 lépésben), mind pedig a záridő (4-1/500 mp tartományban 12 lépésben) szabadon állítható.

Kevésbé gyakorlott fotósoknak nagy segítség az 5 előre beállított program, ami az adott szituációhoz megfelelően állítja be a fényképezőgépet. Így portré módban nyitott blendével kis mélységélességet, míg tájképnél szűkebb blendénél nagyobb mélységélességet kapunk.

A fényképezőgép kétféle felbontásban (1600 x 128 és 800 x 640 pixel) és háromféle tömörítéssel (Good, Better, Best) képes elmenteni a képet. Jpeg tömörítés helyett választhatjuk a tömörítetlen TIFF formátumot is. Tömörítetlen formában az elkészült kép azonban 6,1 MB, érdemes meggondolni, hogy mikor élünk ezzel a lehetőséggel. Mindezeken túl lehetőség van szépia illetve fekete fehér képek mentésére is.

Időzített sorozatfelvétel készítésekor az elkészítendő képek száma 1 és 1000 között szabadon állítható, míg az expozíciók közt eltelt idő 19 lépésben (15 mp, 30 mp, 1 perc, 2 perc, 3 perc, 4 perc, 5 perc, 10 perc, 15 perc, 20 perc, 30 perc, 50 perc, 1 óra, 2 óra, 3 óra, 4 óra, 8 óra, 12 óra, 24 óra) állítható.

Sajnos csak menüből állítható a makró mód, ami igencsak körülményessé teszi a közeli fényképezést. Az automatikus illetve a 4 előre beállított fehér egyensúly érték beállításáért is a menübe kell menni. Sajnos nincs lehetőség egyedi érték beállítására, így extrém helyzetben csak az automatika pontosságában reménykedhetünk. A teszt során ez be is jött, a képek színével nem volt különösebb gond. A menüben állítható még a fénymérés (átlag, középpontosan súlyozott, szpot), az élességállítás rögzítése (félig lenyomásnál rögzít, követő élességállítás), az érzékenység (ISO 25, 50, 100, 200, 400) illetve az automatikus alul és túlexponálás (0,5 és 1 blendével).

Sok fényképezőgépben nem érhető el feliratozó funkció, ami sokszor jól jöhet a kép eredetiségének védelmében. A PhotoSmart 912-es dátumot és időt, tetszőlegesen választott (beírhatjuk) szöveget vagy előkészített logót is képes az elkészült kép megadott részére (négy sarok vagy középre) másolni.

Preferences menü

 • Display – fényerő (1-7), ellenőrző kép az LCD-n (ki, 1-30 mp), bekapcsolt LCD (ki, be), automatikus kikapcsolás (30 mp, 1 perc, 2 perc, 5 perc)
 • Hangok – hangerő (1-7), rendszerhangok (ki, be)
 • Formatálás
 • PC kapcsolat – meghajtó, digita eszköz
 • Dátum/idő
 • Képszámozás – újrakezdődő, folyamatos
 • Fényképezőgép neve
 • Nyelv – angol, francia, olasz, spanyol, német, japán
 • Alap értékek beállítása

Visszajátszás
A visszajátszás menü rendkívül egyszerű. Lehetőség van vetítés beállítására (meglehetősen precízen), a kimenő videojel formátumának megválasztására (PAL vagy NTSC), illetve a képernyőre kiírt információmennyiség megváltoztatására. Törlésre az erre rendszeresített külön módban lehet, ami kicsit túlbonyolításnak tűnik… bőven ráfért volna a funkció a szabadon hagyott gombokra. A képet nagyítani 1 lépésben lehet, ami ma már kevés. Az LCD képe egyébként nagyon szép, így a rosszul sikerült felvételek könnyen kiszűrhetők.

Képminőség
A PhotoSmart 912-be szerelt CCD ugyan csak 2 megapixeles, az otthoni vagy nem minőség orientált üzleti felhasználásra tökéletesen megfelel. Praktikusan egy ilyen felbontású képből 13 x 18 vagy akár 15 x 21 cm-es képek is nagyíthatók különösebb szétesés vagy pixelezettség nélkül. Ennél pedig egy hobbi fotós ritkán nagyíttat nagyobb képeket. A nagyon extrém fényeket kivéve az automatikus fehéregyensúly jól állítja be a színeket, így az esetek jelentős többségében ezek jók lesznek. Az extrém alacsony 25-ös és 50-es érzékenység lehetővé teszi, hogy nagyon tiszta, zajmentes felvételeket készítsünk. 200-as és annál magasabb érzékenységnél ugyanis már számíthatunk észrevehető szemcsézettségre emlékeztető zajosodást. Ez szinte természetes, jelen esetben sem mondható az átlagosnál jelentősebbnek.

A fényméréssel nem volt gond, mindegyik módban megfelelően működött. A beépített vaku mindig pont a megfelelő erővel villant, így nem volt jellemző a csillogó felületek beégése sem.

Akkumulátor

A kiválóan megtervezett akkumulátor foglalatnak köszönhetően ennek a gépnek az áramellátásával nem sok gondja lesz a tulajdonosának. Ha lemerül a lítium ion akkumulátor, akkor akár ceruzaelemekkel is tovább működtethető. Az lencsén keresztüli kereső miatt, az LCD használata szinte feleslegessé válik, így a gép fogyasztása minimális.

Szoftver
A fényképezőgéphez két lemezen képmegjelenítő, képszerkesztő, nyomtató illetve montázs készítő szoftvereket találunk. Az USB meghajtó könnyen telepíthető és nagyon kényelmesen használható volt. A fényképezőgépben lévő memóriakártya egy meghajtóként jelenik meg a számítógépen, így arról letölteni és arra fölmásolni is minden további nélkül lehet.

A digita operációs rendszernek köszönhetően az általam felsorolt funkció beli hiányosságok jelentős része orvosolható saját vagy internetről letöltött scriptek segítségével.

Összességében
Kialakításának, ergonómiájának köszönhetően nagyon kellemesen használható fényképezőgép. A lencsén keresztül látó (TTL) kereső ebben az árkategóriában ritkaság. A 912-ben ráadásul nagyon jól sikerült megvalósítani ezt a funkciót. Az áramellátás kialakítása szenzációsan jó, az adapterrel és a lítium ion akkumulátorral nagyon jó összeállítást kapunk. Ezt a fényképezőgépet elsősorban olyan amatőr fotósoknak ajánlom, akik eddig középkategóriás tükörreflexes fényképezőgéppel fotóztak és egy olyan gépet keresnek, ami nemcsak bevezeti őket a digitális világba, de megmutatja annak minden lehetőségét a hagyományoshoz nagyon hasonló formákkal és kezelhetőséggel.

A teszthez a fényképezőgépet a HP Magyarország biztosította.

A fényképezőgépet a Sowah Kft. által forgalmazott EagleTec 64 MB-os memóriakártyával használtuk.