Kipróbáltuk: Nikon D3s teszt

0

Mért értékek

Mivel egy ízig-vérig munkagépről van szó, az egyik elsődleges kritérium vele szemben a gyorsaság. Erre ugyanúgy nem lehet panasz, mint elődjénél volt, sőt a Nikon D3s egy fokkal túlszárnyalja a korábbi típust. A bekapcsolás után szinte azonnal készenlétbe áll, lényegében gyorsabban, mint az emberi reakció idő, így ez esetben a fotós lesz a gyenge láncszem. Így van ez az első kép elkészítésének idejével is, amely a bekapcsolást követően közvetlenül lehetséges. Mivel a gép bekapcsoló gyűrűje és exponáló gombja nagyjából egy ujj hatáskörébe esik, az első kép elkészítésének ideje attól függ, mennyi idő alatt vagyunk képesek jobb mutatóujjunkkal átpattanni a kioldó gombra.

Két felvétel között – ha kézi élességállítást használunk – szintén minimális időnek kell eltelnie, és ezúttal gyorsabb időt mértünk a D3-nál, pedig a legjobb minőségű képformátummal izzasztottuk a gépet. A lejátszás módba lépés szinten nem vesz el sokat az életünkből, mindössze 0,2 mp-ig tart és hasonló időt kell kivárnunk a képek lapozása közben is. A lapozó gombot (jobb-bal irány) folyamatosan nyomva tartva gyorslapozás is lehetséges, nagyjából 5 kép/mp-es sebességgel.

A Nikon D3s tehát többségében az előd sebességét hozza, de akad pár terület, ahol gyorsabb annál. Jobb eredményt kaptunk például a kártyára írási sebességeknél. Kétféle CompactFlash memóriával egy átlagosnak mondható SanDisk Ultra II-vel, valamint egy Extreme IV-gyel mértünk sebességet, mégpedig 14-bites, tömörítetlen RAW képekkel. Az írás átlaga az Ultra II kártyánál 11,2 MB/mp lett, ami szépen közelíti a kártya elméleti, 15 MB/mp-es maximumát. Az elvileg 40 MB/mp-es sebességgel bíró Extreme IV-nél ez az eredmény 21 MB/mp volt. Ez csak a fele a teoretikus értéknek, de így is jobb, mint a D3-nál tapasztalt sebesség.

A Nikon D3s használható a jelenleg leggyorsabb UDMA alapú CompactFlash kártyákkal is.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,12 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,12 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,2 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF, 14-bites RAW) 0,16 mp
SanDisk Ultra II 4 GB CF SanDisk Extreme IV 4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 db tömörítetlen, 14-bites RAW alapján)
~11 200 KByte/s ~21 000 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 70% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel ellátott
géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 100%
Kereso~ nagyítása 0,7x
Fine Normal Basic
JPEG kép minősége 99% 97% 83%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~2 óra 25 perc