Kipróbáltuk: Nikon D70s teszt

0

Felépítés I.

A tavalyi D70 után idén kíváncsian vártuk, vajon a Nikon mivel rukkol elő. Sokan már a 8 Mpixeles D-SLR megjelenésében bíztak, mondván bizonyára a Canon után a Nikon is megteszi ezt a lépést. A 8 Mpixeles középkategóriás Nikon D-SLR-ek azonban még váratnak magukra.A D70s bejelentése sokakban a kiábrándultság hangulatát keltette. A nagy várakozás ellenére sajnos alig történt változás, fejlesztés a D70-hez képest, legalábbis ami a specifikációk és sajtóanyagokból kihámozható. Ezek a változtatások pedig majdnem egy kezünkön összeszámolhatók, nézzük is a főbb változtatásokat:


  • 1,8″ LCD helyett 2″ képátlójú (felbontás maradt 130e pixel)

  • opcionális MC-DC1 vezetékes távkioldó (a korábbi ML-L3 vezetéknélküli is használható)

  • beépített vaku megnövelt lefedettsége (20 mm-ről 18 mm-re)

  • gyorsabb képfeldolgozás

  • akár 144 képig tartó 3 kép/mp-es sorozat (Lexar 80x WA memóriakártyával, JPEG Normal/Large képeknél)

  • nagyobb kapacitású akku (EN-EL3 helyett 1500 mAh-s EN-EL3a)A fényképezőgépben továbbra is a 23,7 x 15,6 mm-es (vagyis a képkivágás mértéke 1,5-szeres) Sony 413-as jelű CCD-je található. Felbontása 6 millió pixel, az érzékenységet ISO 200 és ISO 1600 között változtathatjuk, 1/3 Fé lépésekben: ISO200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600. Lehetőségünk van félig-meddig a gépre is bízni ennek beállítását, ISO Auto-nál ugyanis megadható, hogy milyen minimális zársebesség alatt növeljen érzékenységet. Legnagyobb képméret választásakor 3008×2000 pixeles képeket kapunk, de ha kisebb felbontással is megelégszünk, használhatunk 2240×1488 (3 Mpixeles), vagy 1504×1000 (1,5 Mpixeles) felbontásokat is. A fotókat JPEG vagy RAW formátumban menthetjük el, illetve RAW+Basic JPEG is választható. A JPEG tömörítés foka három érték közül adható meg: Fine, Normal és Basic.
A Nikon D70s-re a Nikon F bajonettes optikái rakhatók fel, bár bizonyos objektívek esetén (nem CPU optikák) néhány funkció nem működik. Például a 3D mátrix fénymérés, az i-TTL kiegyenlített derítés ill. bizonyos esetekben az automatikus élesség állítás sem. Ezek a kivételek azonban viszonylag ritkák, az elterjedt és sűrűn használt Nikon objektívek a D70s-nél is tökéletesen használhatók.

Sorozatfelvételnél a specifikáció szerint 3 kép/mp sebességet érhetünk el, melyet méréseink is igazoltak: nálunk 3,02 kép/mp-et produkált a tesztgép (hangfelvétel meghallgatható ide kattintva [22 kHz, 16 bit, mono PCM, 300 kB]). A D70s bejelentésekor kiadott sajtóközleményben olvasható, hogy a megnövelt képfeldolgozási sebesség következtében Normal tömörítési fokú JPEG képekből akár 144 képes sorozatot is készíthetünk, ha megfelelően gyors (SanDisk Ultra II, Extreme III vagy Lexar Media 80x WA) memóriakártyát alkalmazunk, hiszen a sorozat készítése közben a gép már menti is el a képeket. Mi egy 2 GB-os Lexar Media 80x WA típusú memóriakártyával próbáltuk ki a gépet, 6 Mpixeles Fine JPEG képekből 17-ig, Normal képeknél 100 képig tartotta a maximális sebességet, de ezután is csak kicsit lassult a képek készítésének sebessége. Lassabb memóriakártyával (Kingston 512 MB, nem Elite Pro széria) a Fine képekből 9-et, Normal képből 17 képet készíthetünk 3 kép/mp sebességgel. A képfeldolgozás tehát valóban gyorsabbá vált a D70-hez képest. Sorozat készítéskor a puffer megtelése után egyébként nem áll le a folyamat, hanem a kártyára írás sebességének és a puffer ürülésének függvényében további képeket is készíthetünk.
Sorozatok hossza maximális sebesség mellett
Lexar 2 GB 80x WA Kingston 512 MB
6Mp Fine 17 9
6Mp Normal 100 17

Az automatikus expozíció-sorozat hossza 2 vagy 3 kép lehet, ± 0,3..2 Fé különbséggel. A 2 képes sorozatnál csak negatív, vagy csak pozitív értékkel tér el a fénymérő által kiszámolt értéktől. Az expozíció-kompenzációval együtt alkalmazva olyan sorozat is készíthető, ahol csak egy irányban térünk el az alap értéktől, vagyis a 0-hoz képest vagy csak túlexponál, vagy csak alulexponál. Ez azért jó megoldás, mert egy gyakorlott fotós a témára ránézve már tudja, hogy a géppel alul- vagy túlexponálást kell végeznie a helyes expozíció eléréséhez, vagyis a másik irányban történő felvételkészítésnek egyszerűen nincs jelentősége. Persze az is igaz, hogy a rengeteg (18 db) kiválasztható érték közül megkeresni a számunkra megfelelőt lehet, hogy elvesz annyi időt, mint a felesleges kép törlése egy „hagyományos” expozíció sorozat esetén. A képek száma tehát vagy kettő (egyirányú) vagy három (kétirányú) lehet, az egyes képek közötti eltérés lépésköze pedig 1/3-ad vagy 1/2-ed Fé a Custom menü beállítása alapján. Az expozíció sorozat nem jelenti automatikusan a sorozat mód használatát, vagyis expozíció sorozatot képenként is készíthetünk, de ha egyszerre kívánjuk elkészíteni ezeket a felvételeket, akkor a sorozat módot is be kell kapcsolnunk. A szokásos expozíció sorozaton kívül vaku expozíció sorozat és fehéregyensúly sorozat is készíthető.


Az elkészült fotókat CompactFlash memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép, ezekből a Type I, Type II és MicroDrive változatokat is támogatja, ráadásul a FAT32 fájlrendszernek köszönhetően a 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyák is kihasználhatók. Mint ahogy a legtöbb D-SLR-nél, úgy a Nikon D70s-nél sem találunk a dobozban memóriakártyát, azt még a gép megvételekor érdemes külön megvásárolni. A kártyafoglalat hasonlóan szokatlan helyre került, mint a D70-nél: nem a markolat szélén, hanem a hátlap jobb oldalán található (a váz hátlapjával körülbelül merőlegesen kell a kártyát behelyezni).A gép energiaellátását az új, nagyobb kapacitású (1500 mAh, 7,4 V) EN-EL3a Li-ion akkumulátor biztosítja. Az akkumulátor töltése a külső, gyári akkutöltővel lehetséges, a teljesen lemerült akkut 2-2¼ óra alatt lehet feltölteni. A Li-ion akkumulátoron kívül a géphez opcionálisan vásárolható MS-D70 jelű elemtartóval 3 db CR 2 lítium elemmel is működtethető a fényképezőgép (a D70-hez ezt az elemtartót még a gyári csomagolás tartalmazta).
Az akkuval és a géppel tesztünk során sajnos volt egy kis problémánk. Az akku teljes lemerülése előtt a gép csak 10-15 képpel előbb „szól”, illetve jelzi ezt az egyharmados akku jellel. Ez sajnos elég későnek tűnik, így volt, hogy a tesztfotózásból úgy kellett hazatérni, hogy a betervezett fotók helyett csak 1-2 kép készült. Egy biztos, az akkura nem lehet azt mondani, hogy régi, legyötört darab, hiszen az EN-EL3a a D50/D70s-sel együtt jelent meg. A tapasztalatok alapján mindenképpen javaslok egy pótakkumulátor beszerzését is.