Kipróbáltuk: Olympus E-30 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép külsejére rengeteg tárcsát és gombot helyeztek, mely a legtöbb paraméter közvetlen beállítását teszi lehetővé. A kissé zsúfolt hatású vázon az első napokban biztosan sokat fogunk keresgélni a megfelelő gomb után, de egy kis gyakorlatot szerezve már nem lesz ezzel problémánk.
A gombok viszonylag kemény járásúak, így határozottan érezhető, amikor aktiváljuk a szükséges funkciót. Előfordulhat, hogy egy funkcióhoz (pl. automatikus expozíció sorozat) egyszerre két gombot kell megnyomnunk, majd a vezérlőtárcsát használnunk.

Fent

felső kezelőszervek

kezelőszervek a jobb oldalon

(1) Üzemmód tárcsa: összesen 11 állás közül választhatunk. A következő módok állíthatók be:
– Art/SCN: PopArt, lágyfókusz, halvány és világos szín, fénytónus, szemcsés film, PinHole (lyukkamera-effekt)
gyermekek, világos tónus, sötét tónus, nagy érzékenységű üzemmód, természet makró, gyertyafény, naplemente, dokumentum, panoráma, tűzijáték, vízpart és hó.
Éjszakai portré témamód
Sport témamód
Makró
Tájkép
Portré
Teljes automata mód: a teljesen automata üzemmódban is van lehetőségünk megválasztani az érzékenységet, és a fehéregyensúlyt, ezt finomhangolhatjuk is, sőt expozíció-kompenzációt is alkalmazhatunk.
– P: programautomatika mód. A rekeszt és a záridőt a gép határozza meg. A felhasználó közvetlenül befolyásolhatja ezeket a program eltolás segítségével.
– A: rekesz előválasztás mód. A fotós feladata a rekesz beállítása, és a gép (a fénymérés alapján) ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg.
– S: záridő előválasztás mód. Nagyjából az előbbihez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt a záridőt kell beállítanunk, és a gép határozza meg a szükséges rekeszt. A használható záridők: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp.
– M: teljes manuális mód. Minden expozíciós beállítást kézzel adhatunk meg, itt használhatunk B módot is (maximum 30 perc). A gép fénymérése természetesen működik, így az expozíciós skálán leolvasható, hogy az általunk beállított értékek menyire térnek el a gép által mértektől.
(2) Light: A felső, státusz LCD háttérvilágításának bekapcsolása. A zöld színű fény a következő gombnyomásra, vagy 8 mp múlva automatikusan kialszik.
(3) WB: Fehéregyensúly beállítása a vezérlőtárcsa segítségével.
(4) +/-: Expozíció kompenzáció gomb. Lenyomva és az elülső vagy hátsó vezérlőtárcsát elforgatva ±5 Fé között állíthatjuk a kompenzáció mértékét. A lépésköz 1/3 Fé.
(5) ISO: Érzékenység beállítása. Szintén a gomb nyomása és valamelyik tárcsa elfordítása határozza meg a használt érzékenységet, automata, illetve ISO100-3200 közötti értékeken. Az automata mód határértékeit a menüben állíthatjuk be, a lépésköz szintén a menüben módosítható, 1/3, 1/2 és 1 Fé-re.
(6) Exponáló gomb: félig lenyomva (alapesetben) aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás.
(10) Elülső vezérlőtárcsa: üzemmódtól függően a rekesz, a zársebesség vagy a programeltolás végezhető el a segítségével, ill. valamely gombhoz tartozó paramétert módosíthatjuk vele.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) AF: A vezérlőtárcsával beállíthatjuk a szükséges fókuszmódot: S-AF, C-AF, MF, MF+S-AF, MF+C-AF.
(2) Fénymérés / sorozat: az elülső tárcsával állíthatjuk be a kioldási módot: egyszeri, távkioldás, 2 és 12 mp-es önkioldó, lassú ill. gyors sorozat. A hátulsó tárcsát használva a fényérési módok állíthatók be: ESP (multi), középre súlyozott, szpot, szpot csúcsfény prioritással, szpot árnyék prioritással.
Az előző AF gombbal közösen lenyomva az automatikus expozíció sorozat aktiválható, ill. állítható be ennek lépésköze és képszáma.
(3) Dioptria korrekciós tárcsa

indexkép és nagyítás

(4) Hátsó vezérlőtárcsa: üzemmódtól függően a rekesz, a zársebesség vagy a programeltolás végezhető el a segítségével, ill. valamely gombhoz tartozó paramétert módosíthatjuk vele. Lejátszás módban az indexképes nézet ill. képnagyítás érhető el.
(5) Fn: egyedi funkció gomb: a menüben választható a használni kívánt szolgáltatás. Ezekről részletesebben a következő oldal Beállítás menüjénél lesz szó.
Visszajátszásnál azonnali 10x nagyítás érhető el vele a képen, a navigáló gombokkal kiválasztott képkivágáson.
(6) [***]: AF mező választó gomb. Lenyomva majd az első tárcsát elfordítva kiválasztható az autofókusz mód (11 pont, 1 pont, dinamikus), illetve a navigációs gombokkal kiválaszthatjuk a szükséges fókuszpontot.
(7) AEL/AFL: expozíció és/vagy vaku fénymérés rögzítése. Az Egyedi beállítások menüben beállítható, hogy e gombra kerüljön a fénymérés és AF indítás is. Funkciója az Fn gombbal felcserélhető.
Lejátszás módban visszajátszott képet védetté tehetjük, így sima törlésnél nem távolítható el a memóriakártyáról.
(8) Lejátszás gomb: lenyomva elkezdhető a mentett képek visszajátszása. Újból lenyomva visszaléphetünk felvételi módba, de ugyanez lesz az eredmény az exponáló gomb félig lenyomására is.
(9) Négyirányú navigáló gombok: alapvetően a menüpontok közti navigációra szolgálnak. A beállított értéket az OK gombbal fogadhatjuk el.
Lejátszás módban a jobb és bal irányokkal egyet lapozhatunk a képek között, a le-fel iránygomb pedig 10 lépésben lapoz. Ha az első vagy hátsó tárcsával kinagyítjuk a megjelenített képet az iránygombokkal görgethető a nagyított képkivágás.
Élőkép módban a képernyőn megjelenő, zöld nagyítási keret pozícióját állíthatjuk vele, az OK gomb lenyomásakor pedig a keret alatti terület 10x nagyítását kapjuk.

(10) ON/OFF kapcsoló: a készülék be- és kikapcsolására szolgál.
(11) Törlés gomb: Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített kép törlésére szolgál.

lejátszás információk

(12) INFO: felvétel módban a hátsó LCD be- és kikapcsolására és a felvételi információk megjelenítésére használható.
Lejátszás módban a következő képernyők között válthatunk: csak kép megjelenítés, kép+alap felvételi infók, kép+részletesebb felvételi infók, csatornánkénti hisztogrammal, fotó+világossági hisztogram, kiégett és bebukott képrészek villogtatása.
Élőképnél az alábbi információk kapcsolható ki ill. be a gomb segítségével: csak fókuszmező, fókuszmezők és segédrács (egyedi beállítások között beállítható az aranymetszés, a hatodolás, a skála), szintező, fókuszmezők és felvételi információk, fókuszmezők élő hisztogrammal, fókuszmezők mozgatható nagyítási kerettel, fehéregyensúly ill. expozíció szimuláció.
(13) MENU: bármely módban a menü képernyőt hívhatjuk elő a segítségével. A gombot újra lenyomva eltüntethető a menü.
(14) |[ ]|: ezzel a gombbal kapcsolhatjuk be és ki az élőkép módot, így a komponálás az LCD-n is lehetséges. Az élőkép mód – amennyiben nem állítunk semmilyen opciót – 1 perc múlva automatikusan kikapcsol, majd az exponáló gomb félig lenyomására az élőkép mód magától aktiválódik.
(15) IS gomb: kikapcsolható, illetve háromféle állásban használható a gép beépített stabilizátora.

Elöl

hátsó kezelőszervek

(1)Mélységélesség ellenőrző gomb: a gomb nyomvatartása alatt a rekeszt beugrasztja a gép, így a keresőben is visszaellenőrizhetjük a mélységélességet.
(2) Vaku gomb: lenyomására felpattan a beépített vaku, a vaku felnyitott állapotában ezzel a gombbal és egy vezérlőtárcsával állíthatjuk be a vakuteljesítmény-kompenzációt.
(3)Objektív kioldó gomb. Nyomva tartva, majd az objektívet jobbra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról.