Kipróbáltuk: Olympus E-P3 teszt

0

Különlegességek

Stabilizálás

Az Olympus kitart a szenzorstabilizálás mellett, amelynek köszönhetően bármilyen objektívet is használunk, alkalmazhatjuk a stabilizálást. Kis hátránya viszont, hogy a keresőképet nem stabilizálhatjuk (bár mivel elektronikus keresőképünk van, ez megoldható lenne).

Az Olympus PEN E-P3-ban is 3 féle stabilizálási mód használható:

  • IS1 módban mindkét irányban stabilizál
  • IS2 módban csak függőleges irányban stabilizál (vízszintes svenkelés)
  • IS3 módban csak vízszintes irányban stabilizál (függőleges svenkelés)

A PEN széria képstabilizátor tesztjét már többször is elvégeztük, többségében a kitobjektívvel, mely maximum 84 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot adott. Ezek a tesztek megegyező eredménnyel végződtek, vagyis ha biztosra akarunk menni és mindenképpen berázásmentes felvételt várunk el, akkor 1 1/3 Fé előnyünk lesz a stabilizátorral, míg 50%-os berázásmentességnél 2 Fé az előny (a lenti diagram az E-PL1 alapján készült).

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél (E-PL1 42 mm)

Stabilizátor hatékonysága 42 mm-en (az E-PL1 képei)

Az E-P2 tesztje során arra is fény derült, hogy teleobjektívvel (300mm) már alig nyújt előnyt a nagy szenzorméret mellé integrált szenzorstabilizálás. Az E-P3-hoz most csak kitobjektívet kaptunk, így új teszt elvégzésére teleállásnál nem volt módunk.

e-Portrait

Ez a lehetőség nem csak témamódban, de kész képek utólagos feldolgozásakor is rendelkezésre áll. A fő cél a bőr lágyítása, bár korábbi próbáink tapasztalata, hogy néha a hajba is belekap az algoritmus.

Peremsötétedés korrekció

Az egyedi funkciók között találjuk a peremsötétedés korrekciót, amely a sarkok sötétedését hivatott javítani. Az angol menüben ezt Shading Comp. néven találjuk, míg a magyar fordítás itt a kissé félreérthető árnyék kompenzáció.
A kezelési útmutató szerint a gép ezen funkció bekapcsolt állapotban a sarkokat automatikusan kivilágosítja, csökkentve ezáltal a peremsötétedést.

Sokszor kipróbáltuk már ezt a funkciót, de eddig nem sikerült olyan képet készíteni, ami látványosan megmutatná, mit is csinál ez a szolgáltatás. Az E-P3-nál azonban továbbfejlesztették a Shading Compensation-t, így most már jobban érezhető a hatás.

Peremsötétedés korrekció (Shading Compensation)

Gradációs görbe módosítás

Már korábbi PEN modellekben is megtalálható volt ez a funkció, de eddig még nem mutattuk meg.
A gradációs görbe alsó és felső részét külön tudjuk módosítani az Info gomb megnyomása után ±7 lépésben.
Ez persze gyakorlatilag a kontraszt még precízebb beállítását jelenti, aki szereti a telt képeket, könnyen megtalálhatja a neki tetsző beállítást.

Művészi szűrők

Az E-P3 művészi szűrői az E-P2-höz képest bővebbek, megjelent ugyanis két új art filter, a drámai színek és a finom szépia. Bár ezeket korábban már láthattuk más gépekben, most újra elővesszük egyfajta gyors ismétlésként. Érdemes azt is tudni, hogy a szűrőket valamelyest finomhangolhatjuk is, némelyeknél megadhatjuk a szűrés erősségét I és II érték közül (Pop Art, Halv. és világos szín, szemcsés film, Pin Hole), valamint további effekt is illeszthető a képre: keret, fehér szegély, csillagszűrő hatás.

Art módokban van lehetőség az expozíció kompenzáció beállítására, sőt, a rekesz módosítására is, de a fehéregyensúly csak automatikus lehet. Ha kézi fehér-egyensúllyal szeretnénk art módot használni, akkor program automata, vagy valamely félmanuális módban is fotózhatunk, s választhatjuk a művészi szűrő automatikus sorozatát.

Művészi (Art) Módokeredeti


Pop Art


Soft Focus


Pale and Light Color


Light Tone


Grainy Film


Pin Hole


Diorama


Cross Process


Gentle Sepia


Dramatic Tone

Vörösszem korrekció

Lehetőségünk van a kész képeken vörösszem korrekciót végezni. Ezt képenként külön kell elvégezni, lejátszás módból. Fotózás utáni automatikus korrekció még nem kérhető.

3D fotózás

A témamódok közül választható ki. Ekkor a gép az első expozíció után eltolást kér, közben a kijelzőn feltünteti az illesztés megkönnyítéséhez az előző kép áttetsző változatát. A második kép után a gép létrehozza a térhatású .MPO fájlt, mely 1920×1080 pixel felbontású.

Árnyék kompenzáció

Az Olympus E-P3-ba is bekerült az árnyék kompenzáció, mely még mindig csak utólag végezhető el.

Az árnyék kompenzáció során a kis dinamikaátfogás hibáját próbálják kompenzálni úgy, hogy a sötétebb részeket kivilágosítják. Ez persze csak egy kis játék a gradációs görbével, de aki nem járatos a képfeldolgozásban, annak segítség lehet ez is.
Tudnunk kell, hogy az árnyék kompenzáció csak a JPEG képekre kérhető, így a zaj ennek hatására mindenképpen erősödik.

Árnyékkompenzációfunkció kikapcsolva


árnyékkompenzáció gépen belül utólag elvégezve