Kipróbáltuk: Olympus PEN E-PL2 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítás továbbra is 11 ponton történhet, valamint választhatunk szabadon mozgatható fókuszterületet is (a fókuszválasztó gomb után a nagyítás gombbal). Szabadon mozgatható keretnél bele is nagyíthatunk a képbe, ezt 7×, 10× és 14×-es mértékkel tehetjük. Ez a nagyítás határozza meg egyébként a mozgatható fókuszkeret méretét is. Az autofókusz kontraszt érzékelés elvén működik.

A fókuszmódok között az AF gombbal és a hátsó tárcsával válthatunk:

  • S-AF: egyszeri autofókusz. Az exponáló gomb félig lenyomott állapotára indul az automata élességállítás, és a beállított fókuszmezőnek megfelelő terület távolságában marad. A gombot félig nyomva tartva és a képet átkomponálva a beállított élességállítási távolság megmarad.
  • C-AF: folyamatos AF. Az élességállítás ez esetben is az exponáló gombot félig lenyomva indul, de a kép átkomponálásakor az AF pont alatti terület távolságának megfelelően változik. Alkalmas például mozgásban lévő dolgok folyamatos fókuszban tartására.
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével. A gyűrű elektronikus vezérlésű, így a gép menüjében meghatározhatjuk az elfordítás irányát is.
  • S-AF+MF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az S-AF által beállított távolságot a manuálisan átállíthatjuk.
  • C-AF+TR: folyamatos, témakövető élességállítás, ami nem csak az előre/hátra, de a képsíkon történő elmozdulást is képes követni.

Kézi élességállítás is használható, ekkor akár 14×-es valós nagyítás is elérhető, amely a fókusz tökéletes beállítását teszi lehetővé, elsősorban állványon.

Az élességállítás sikerességét a kijelző jobb felső sarkában megjelenő zöld kör és csipogás jelzi.

Sajnos a fényképezőgépre nem került AF segédfény, s ez a beépített vakuval, sőt rendszervakuval sem hidalható át. Így kevés fénynél az AF bizony komoly gondban lehet.

A fénymérés digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (a kép 2%-án) történhet. Lehetőség van a HighKey és LowKey fotók készítésekor kifejezetten ehhez létrehozott szpot fénymérést használni.

Érdekes lehetőség a gradációs görbe módosítása, melyet az expozíció korrekció kiválasztása után az Info gomb megnyomásával kezdeményezhetünk. Ekkor a gradációs görbe alsó és felső szakaszát külön-külön módosíthatjuk ±7 értékben. Ezt RAW fájlokra is alkalmazhatjuk, bár azt sajnos nem sikerült kideríteni, hogy ez érinti-e a RAW adatokat is (Adobe vagy más nem gyári RAW konverter hiányában).

Sorozat fényképezés, videó

Az Olympus PEN E-PL2 nem hoz gyorsabb sorozatot, mint az elődmodell. Ez a gép is 3 kép/mp sebességre képes, melyet témától és memóriakártyától függően RAW formátumban általában 10, JPEG képeknél többnyire 17 képig képes tartani. A belső puffer telítődése után a felvételkészítés nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul.

A sorozat sebessége tehát nagyjából hasonló az EP széria gépei között, s ide vehetjük még a belépőszintű tükörreflexes gépek értékét is. A sorozat hossza kellően nagy ahhoz, hogy általános használatra elegendő legyen.

Hagyományos sorozatokon túl további lehetőségek is kínálkoznak az Olympus E-PL2-vel is, ezek egyike az automatikus expozíció-sorozat, ahol 3, 5 vagy 7 képet készíthetünk ±0,3..1 Fé lépésközzel (7 képnél max. 0,7 Fé a lépésköz). Ez az üzemmód azonban nem jelenti a sorozatmód használatát, azt nekünk külön be kell állítani.

Fehéregyensúly-sorozatot választva 3 vagy 9 képet fog elmenteni a fényképezőgép, 2, 4, 6 lépésközt használva a vörös és a zöld csatornán. Ezt a sorozatot az automatikus expozíció-sorozattal együtt, kombinálva is használhatjuk.

A vakuteljesítmény-sorozat – hasonlóan az expozíció sorozathoz – ±0,3..1 Fé lépésközzel készülhet, de csak 3 kép hosszban.

Érzékenység sorozat is rendelkezésünkre áll, ennek során – hasonlóan a fehéregyensúly sorozathoz – 1 expozíció után 3 képet ment el a fényképezőgép, különböző érzékenységekkel, de azonos rekesz/záridő párossal. A képek közötti érzékenység-eltérés 1/3..1 Fé lehet. Itt fontos megjegyezni, hogy mivel 1 expozícióból készül a 3 kép, ez azt jelenti, hogy az egyes képek között világosságbeli eltérést kapunk.

A kioldást 2 vagy 12 mp-es időzítővel végezhetjük. Ezen kívül használhatunk expozíció előtti, beállítható ideig tartó rázkódásvédelmet is (korábban tükörfelcsapás) a nemkívánatos rezgések elkerülése érdekében. Ennek időzítése a menüben állítható be.

1280×720 pixel, 30 fps, mJPEG, 25 mp, 96 MB, ~31500 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvételt kétféle felbontásban készíthetünk, 1280×720 pixellel, vagy VGA (640×480 pixeles) módban. Mindkét esetben 30 kép/mp a képfrissítés és mJPEG tömörítést használ a gép, amely HD felbontásnál bizony gyorsan megtöltheti a memóriakártyánkat.

Próbáink során VGA videóból maximum 14 perc 19 mp-et sikerült rögzíteni (1,9 GB), míg HD felbontásban 7 perc 27 mp-et vett fel a gép egyhuzamban (1,8 GB).

A filmrögzítés során akár folyamatos élességállítás is használható, igaz, ez az alkalmazott objektívtől függő sebességgel fog dolgozni (az új 14-42mm-es objektív egész jó teljesítményt nyújt). Ha egyszeri élességállítást kérünk, akkor is van lehetőség menet közben újrafókuszálni. Szintén működik felvétel közben a fénymérés.
A mozgóképbe sztereó PCM hangot képes menteni az E-PL2, mely 44,1 KHz mintavételezésű, s 16 bites kvantálású. Sztereó hangfelvétel viszont csak külső mikrofonnal lehetséges, a gépbe csak 1 mikrofon került beépítésre, így alapkiépítésben mono hang kerül a videóba.
Egy kicsit sajnálom, hogy nem választható AVCHD videótömörítés és AC3 hangtömörítés, sokkal több férne el a kártyánkon.

kékórában készült HD videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

pinhole művészi módú HD videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

pinhole művészi módú VGA videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

miniatűr művészi módú VGA videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvételkor rekesz értéket is megadhatunk (az egyedi menüben választható P, A és M mód is), de csak a felvétel elején. Videórögzítés közben a rekeszérték már nem változtatható meg. Art módokat is alkalmazhatunk, igaz, VGA felbontásban is maximum 15 kép/mp frissítés érhető el, komolyabb processzorigényű módnál még ennyi sem, sőt, dioráma módnál a végeredmény egy gyorsított felvétel lesz. HD felbontásnál szintén 15 kép/mp a maximum, legalábbis elvben. A legprocesszorigényesebb módoknál már csak diasorozatot láthatunk (2 kép/mp).
Ezek az E-PL1-nél is így voltak, e téren tehát nincsen változás.