Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ7 teszt

0

Felépítés I.


A Panasonic FZ ultrazoom fényképezőgépeit két csoportra bonthatjuk, egyik csoportban a komolyabb tagok, az FZ10/20/30, a másik csoportban az olcsóbb, költséghatékonyabb változatok találhatók, mint az FZ4/5 és most az FZ7.

Újdonságok

Bár sokszor találkozunk olyan „fejlesztésekkel”, amelyek során az új modell mindössze nagyobb felbontású CCD-t és/vagy nagyobb LCD-t kapott, az FZ5 és FZ7 esetén ennél azért többről van szó. A főbb különbségeket táblázatban foglaltuk össze:

A Panasonic DMC-FZ5 és FZ7 főbb különbségei
Panasonic DMC-FZ5 Panasonic DMC-FZ7
CCD 5,36 Mpixel, 1/2,5″ 6,37 Mpixel, 1/2,5″
Legnagyobb felbontás 2560×1920 2816×2112
Érzékenység ISO80-400 ISO80-400, valamint ISO800/1600 nagy érzékenységű témamódban
Kézi élességállítás nincs van
Rekesz választás makróban nincs van, program eltolással
Legnagyobb záridő 8 mp 60 mp
Fehéregyensúly auto, napfény, felhős, izzó, kézi auto, napfény, felhős, izzó, vaku, kézi1, kézi2
Képbeállítás természetes, standard, élénk kontraszt, élesség, telítettség, zajcsökkentés 3 lépésben
Sorozat 3 vagy 2 kép/mp, 4 Fine képig 3 vagy 2 kép/mp, 7 Fine képig
Videó 320×240 pixel 848×480, 640×480, 320×240
LCD 1,8″, 130e pixel 2,5″, 114e pixel
Akkumulátor CGA-S002E; 7,2 V, 680 mAh CGA-S006E; 7,2 V, 710 mAh
Magyer nyelvű menü nincs van
Méretek 108 x 68 x 85 mm 112,5 x 72,2 x 79 mm
Tömeg 326 gramm 310 gramm

DMC-FZ5

DMC-FZ7

A gép hasonlóan kis méretű, mint elődje volt. Az általános termékfotókból nem derül ki könnyen, hogy mekkora is maga a készülék, talán a kézben fogós képek ebből a szempontból beszédesebbek. A fekete színű váz komolyabb gép kinézetét adja, bár nem szabad elfelejteni, hogy az FZ7 továbbra is egy alsóbb kategóriás ultrazoom, annak minden előnyével és problémájával együtt.

Képérzékelő

Az új FZ7-es modellbe az FZ5 CCD-jével megegyező méretű, ám ezúttal már 6,37 Mpixeles képérzékelő került. Mivel a szenzor mérete változatlan, így az optika is maradhatott a régi, valamint az elérhető látószög is azonos. Legnagyobb felbontásban 2816×2112 (6M) pixeles fotókat készíthetünk, kisebb méretekkel megelégedve használhatunk 4M, 3M, 2M, 1M, és 0,3 Mpixeles felbontást is. A 4:3 oldalarány mellett elérhető a 3:2 (5M és 2,5 Mpixel) és 16:9 (4,5M és 2 Mpixel) szélesvásznú kép is.
A képeket JPEG tömörítésben, vagy TIFF formátumban menthetjük el, a JPEG tömörítés fokát két érték közül választhatjuk ki.

Optika

Az FZ7 objektívjét az FZ5-ből örökölte, így jellemzői teljesen megegyezőek. A 12x-es átfogású DC Vario-Elmarit optika 6-72 mm gyújtótávolságú, ez kisfilmes rendszerben 36-432 mm-nek felel meg. A fényereje kategóriájában jó-átlagos: nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/3,3 fényerővel dolgozhatunk. A kezünk remegéséből adódó berázás esélyét a hatékony Mega O.I.S. optikai képstabilizátor csökkenti, amely a gyakorlati alapokon nyugvó reciprok szabályhoz viszonyítva itt is kb. 1-1,5 Fé-kel hosszabb záridők alkalmazását teszi lehetővé, a berázás veszélye nélkül. Ez főként a teljes tele állásban történő fotózásnál, no és persze gyenge megvilágításnál jön jól.

Az optikára a gyárilag mellékelt adapter felhelyezése után 55 mm-es menetű előtétlencsék és szűrők, valamint a géphez adott napellenző csavarozható fel. Furcsa, hogy a korábban már jól bevált bajonettes megoldás helyett itt csavarral kell rögzítenünk a napellenzőt.

szűrőadapterrel…

…és napellenzővel

Élességállítás

Az élességállítás lehet automatikus, vagy az FZ7-nél újdonságképpen akár manuális is. Az autofókusz rendszer középső ponton, széles területen, 3 ponton egy sorban, ill. a kép teljes területén 9 ponton működhet. A 3 ponton és a széles területen használhatunk nagy sebességű üzemmódot is, ez esetben az LCD-n vagy EVF-ben az élességállítás ideje alatt nem látunk élőképet, csak az élességállítás megkezdése előtti állapot merevedik ki. Ezek a nagy sebességű fókuszmódok valóban sokkal gyorsabbak, mint a normál élességállítás, pontatlanságot ekkor sem tapasztaltunk.

Kézi fókuszálásnál a kép ki is nagyítható a pontosabb beállítás érdekében, MF1 módban a kép középső részét nagyítja ki 2x-es mértékben, MF2 módban pedig szintén a kép közepe kerül felnagyításra, de ekkor már teljes LCD felületre, 4x-es mértékben. Sajnos ezek a nagyítások is digitális úton történnek, úgy tűnik, a korábbi nagy felbontású nagyított kézi fókusz képek végleg eltűntek a kompaktokból.
Gyenge megvilágítás esetén a gép sarkára helyezett narancssárga AF segédfény lép működésbe, amelynek hatótávolsága nagylátószögnél 3-4 méter is lehet (a téma kontrasztosságától és fényvisszaverő képességétől függően). Sajnos a gyári adapter kis mértékben már belelóg a segédfény fénynyalábjába, bár ettől még működőképes marad, de a napellenző már jelentős mértékben leárnyékolja, igaz kevés fényben nincs is napellenzőre szükségünk.

LCD és kereső

A mai trendnek megfelelően a gyártóknak szinte muszáj nagyobb méretű LCD-t szerelni a gépre, még ha ez sokszor a kezelhetőség rovására is megy. Szerencsére az FZ7-nél nem csökkenti a használhatóságot a nagyobb LCD. Bár korábban csak 1,8″-os LCD-nk volt, az FZ7 nagyobb, 2,5″-os (látható képméret 62 mm) LCD-jének felbontása kisebb, mint az elődé, így amit nyertünk a réven, elvesztettük a vámon. Szintén az LCD-hez kapcsolódik a „nagy betekintési szög” funkció, melynek segítségével fej fölül fotózáskor is jól látható képet ígér a gyártó. Ez tulajdonképpen nem más, mint több lépésben állítható fényerejű háttérvilágítás. Az ún. Power LCD módban nagyobb háttérvilágításra vált át az LCD, amely így erős napfényben is jobban látható képet eredményez. A fej fölüli fotózáshoz való következő mód még nagyobb fényerőt ad, így alulról kb. 45 fokos szögből nézve is színhelyes és kontrasztos képet kapunk (normál és Power LCD módban ez kb. 10-15 fokos szögig mondható el). Az ötlet jó, a megvalósítás sem rossz, de talán még mindig jobb és praktikusabb lenne a kihajtható LCD.

Az élőképet és a kész képeket nem csak a hátsó LCD-n, de 114 ezer pixeles elektronikus keresőn is megtekinthetjük, ez belülről változatlan az FZ5-höz képest, csak az elhelyezése módosult: a bal felső sarokból a gép közepe felé tolódott. Az elektronikus keresőt dioptria korrekciós lehetőséggel is ellátták, méghozzá viszonylag nagy tartományban: -4..+4 dioptria között. Míg az FZ5-nél kissé túlszaturált színeket láthattunk a

gyors visszanézés és kiégett részek villogtatása

kijelzőkön, az FZ7-nél már a valósághoz közelebbi módon jelennek meg, nincs akkora eltérés az asztali monitoron és a gép kijelzőjén látottak között. Az LCD-t keresőként használva a lefedettség 98%-os, az EVF esetén ez az érték 97%. Az élőképen kívül a megjelenítőkre segédrácsot, vagy élő hisztogramot tehetünk, valamint az SLR fényképezőgépek keresőjéhez hasonlóan jobb oldalt és alul státusz sort helyezhetünk el (ekkor az élőkép mérete kisebb).

Az elkészült fotók hisztogramja is megtekinthető, de a kiégett részek villogtatását csak a gyorsnézet (review) üzemmód nyújtja.

Sorozat fényképezés

Hasonlóan az elődmodellhez, itt is két sebességű sorozat áll rendelkezésünkre, a gyorsabb 3 kép/mp-es, ill. a lassabb 2 kép/mp-es. Méréseink alapján a nagy sebességű sorozat 3,15 kép/mp-re, a lassabb sorozatmód 2,2 kép/mp-re adódott. Mindkét üzemmódban 7 fine, vagy 13 standard képet készíthetünk egyidejűleg, ez ráadásul a felbontástól sem függ. Az FZ7-be tehát kétszer nagyobb kapacitású puffer került, mint amely az FZ5-nél volt. TIFF formátumban itt sem készíthetünk sorozatot. A Panasonic gépek egyik jellemzője az ún. végtelen sorozat mód, amelynek hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása, ill. az akkumulátor töltöttsége határozza meg. Gyors kártyával jó sebességet is elérhetünk, lassabb kártyáknál természetesen be kell érjük az alacsonyabb sebességgel. Panasonic Pro High Speed 1 GB-os kártyával mérve 2,65 kép/mp, Kingston 256 MB-os narancssárga címkés, Kingston 256 MB-os Elite Pro és SanDisk Ultra II 512 MB kártyával 2 kép/mp sebességet kaptunk.
A fényképezőgéppel készíthetünk automatikus expozíció sorozatot is, 3 kép hosszban, a képek közötti Fé különbség 0,3..1 Fé lehet. Az expozíció-sorozatot kombinálhatjuk a hagyományos –2..+2 Fé-es expozíció-kompenzációval.

Video, mozgóképrögzítés

QuickTime videó (13285 kbps); 848×480 pixel; 0:14 mp; 22 MByte

A videófelvétel lehetőségei is kibővültek: a korábbi QVGA (320×240) felbontás mellé bekerült a VGA (640×480) üzemmód is, valamint a 16:9 oldalarányú WVGA (848×480) is. Képfrissítést 30 vagy 10 kép/mp közé állíthatjuk. Az optikai zoom-ot csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre. A felvétel alatt az élességállítás nem működik, de a fénymérés aktív. A videókat QuickTime formátumban rögzíti a fényképezőgép.

A képekhez hangmegjegyzést is készíthetünk, ezt akár lejátszás módban, akár felvétel módban, a kép elkészítése után közvetlenül is megtehetjük. Lejátszáskor max. 10 mp, közvetlen felvétel után max. 5 mp-es hangfelvételt rögzíthetünk. A hangfelvételt a fényképezőgéppel is meghallgathatjuk, mivel a gépre hangszóró is került (az FZ4 modell nem rendelkezik hangrögzítési képességgel) A gép nem a megszokott .wav formátumban menti a hangmegjegyzést a kártyára, hanem QuickTime videóként. A videófájl 640×480 pixelre leméretezett képet tartalmaz, ez alatt hallhatjuk a felvett hangot. Talán nem ez a leginkább helytakarékos megoldás, de mindenesetre így biztosan nem keveredik össze, hogy melyik hangfájl melyik képhez tartozik.