Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF1 teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

Ahogy említettem, a gyártó a jól bevált Panasonic kompakt külsőt szánta ennek a gépnek is. Nagyjából úgy néz, ki és olyan a fogása is, mint egy szteroidokon hizlalt DMC-LX3-nak. Külseje annyira kompaktos, hogy az első bekapcsolás után akaratlanul is az objektív felé pillantottam, mikor bukkan elő a teleszkópos optika. A felismerés persze gyorsan érkezett, hogy a teleszkópos beépített objektív helyét egy bajonettzáró kupak virít.

A mérete kicsit megtévesztő mivel a G1 és GH1 mellé téve szélességben és magasságban nincs sok különbség, egyedül a komolyabb markolat, a vakuház és a kereső betekintő nyílása miatt vastagabb a két korábbi modell. A GF1 tehát semmiképpen sem zsebkompakt, vagy elég nagy zseb kell hozzá. Masszív, szögletes fémvázat kapott, markolat helyett egy apró dudorral és egy díszcsíkkal.

Kezelőszervei szinte egytől egyig megtalálhatók a korábbi G-modelleken is, de a Panasonic kompaktokon nevelkedett felhasználók sem vesznek majd el a gombrengetegben. A G1 csak egy külön AF-MF mód tárcsában (amely itt gombot kapott) és a Film Mode, valamint LVF/LCD váltó gombban különbözik. És persze a külső videó gombban, ami a GH1-en és GF1-en már alapnak számít. Minden más kezelőszerv megegyezik és nagyjából ugyanazon a helyen található, mint a nagyobb elődökben. Még a főtárcsa alatti meghajtás-mód kapcsolót is átvette a GF1, bár elég kényelmetlen helyen található és nagyon kicsi, így jobbára csak körömmel piszkálható. Az értékbeállításért felelős vezérlőtárcsa a korábbi gépeknél a markolat tetején volt, itt hátra került, de ugyanúgy kétfunkciós, benyomható.

Kereső és LCD

Ahogy az E-P1-en, úgy a kis méret miatt a GF1-en sincs kereső. Van azonban egy alternatív megoldásunk, mégpedig a külön megvásárolható
DMW-LVF1. A vakupapucsba illeszthető kiegészítő nem csak egyszerű átnézeti
kereső, mint az E-P1-hez vásárolható. Legalábbis ezt sejteti a vakupapucs
alatti, alapesetben a vakupapucsot is védő műanyag borítás alá rejtett csatlakozóhely. Az opcionális kereső tehát elektronikus, felbontása 202 000 képpont, nagyítása
pedig 0,52x. A külső keresőben ugyanúgy kapunk elektronikus felvételi
adatkijelzést, mintha csak egy beépített EVF-et (vagy (LVF-et)
használnánk. Oldalán egy LVF/LCD kapcsoló, valamint dioptria korrekciós
tárcsa található. Érdekessége, hogy legfeljebb 90 fokban felhajtható, így
a DSLR-ek szögkeresőjéhez hasonlóan felülről is beletekinthetünk.

A kereső feladatát alapesetben a hátsó TFT LCD kijelző látja el, amely átlósan 3” méretű, felbontása pedig 460 000 képpont. Ez kb. kétszerese az átlagnak és igen jó felbontást biztosít, az esetek többségében kézi élességállításhoz is használható részletességgel – bár voltak szituációk, amikor nagyítva is nehézkes volt az élesség ellenőrzése. A 3”-os méret kissé csalóka, hiszen oldalaránya 3:2, vagyis csak ugyanilyen oldalarányú képméreteknél látunk rajta ekkora élőképet. Egyéb méreteknél vagy a kép szélein, vagy az alsó és felső részén kapunk egy-egy fekete szegélyt. A kijelző lefedettsége egyébiránt 100%-os. A rajta megjelenő információkat a DISPLAY gombbal kapcsolhatjuk ki- és be, illetve az LCD kikapcsolására is ez a gomb szolgál. A részletes felvételi adatok mellett, háromféle kompozíciós segédrács, valamint élő hisztogram is megjeleníthető a kijelzőn. Az LCD monitor világossága és színtelítettsége +/-3 fokozatban szabályozható, de +/-5 lépésben beállíthatjuk a színezetét is. A fényessége normál, automata vagy kiterjesztett lehet. Nagy betekintési szögének köszönhetően laposabb szögből is jó képminőséget ad. Erős napsütésben is viszonylag jól látható a képe, de laposabb szögből így már szinte használhatatlan.

Lejátszás módban szintén a DISPLAY gombbal válthatunk a megjelenítési képernyők, a jobb és bal iránygombokkal pedig a tárolt fotók között. A normál nézőkép mellett, kis képes részletes adatokat tartalmazó, alap felvételi adatokat tartalmazó, RGB hisztogramos, illetve a kiégett területeket jelző megjelenítés is választható. A megjelenített kép a hátsó vezérlőtárcsával nagyítható vagy kicsinyíthető. A tárcsát balra tekerve 12 és 30 nézőképes ablak, és naptár szerint rendezett nézet is választható. A nagyítás 2, 4, 8 és 16x-os lehet , a kinagyított képrészlet pedig a négy iránygombbal görgethető.

A képnagyítás során a fókusz/élesség leginkább a 8×-os nagyításnál ellenőrízhető, bár a nagy felbontású kijelző miatt ez 4×-es nagyításnál is remekül látszik. A 16×-os nagyítás azonban már az eredeti mérethez képest nagyított képet jelenít meg, amely a digitális zoomokhoz hasonló interpolálás után jön létre, így mosottabb kép látható, mint monitoron 1:1 nézetben.
Arra is van lehetőség, hogy a nagyított nézetben lapozzunk a képek között, ehhez a vezérlőtárcsát kell benyomnunk, ez után a jobbra/balra iránygombokkal lapozhatunk.

Élességállítás

A Lumix DMC-GF1 kontrasztérzékelős automata élességállítást használ, mint a kompakt fényképezőgépek. Ehhez 23 fókuszmezőt vesz figyelembe. A különféle élességállítási módok között a gép hátulján lévő AF/MF gombbal válthatunk. Ezek a következők:

  • AF-S: egyszeri automatikus élességállítás, melynél a gép a kiválasztott AF-mezőre állít élességet, majd rögzíti a beállított távolságot. Ha a kioldó gombot nyomva tartjuk és a képet átkomponáljuk az élességállítás távolsága ugyanúgy rögzítve marad.
  • AF-C: folyamatos automata élességállítás. Ebben az üzemmódban szintén a választott mező alatti témára állít élességet a gép, de a téma elmozdulása, vagy a kép átkomponálása esetén folyamatosan változtatja az élességállítási távolságot.
  • MF: kézi élességállítás. Az objektív elektronikus fókuszgyűrűjének segítségével állíthatunk élességet az LCD képernyőt figyelve. A gyűrű megmozdításakor a képernyőn 5, vagy 10x-es képnagyítást kapunk, melynek helyzetét az iránygombokkal, nagyítását a hátsó vezérlőtárcsával állíthatjuk. Ez a nagyított kép szerencsére képkivágással történik, így kiváló részletgazdagságú, vagyis tökéletes élességállítást tesz lehetővé – leginkább állványon. A menüben kombinált AF+MF mód is beállítható, melynél a gép automata módban állít élességet, ami után a fókuszgyűrűvel módosíthatjuk a fókuszt.

Gyengébb megvilágítási körülmények között az AF segédfény is bekapcsolható a menüben. Az LCD jobb felső sarkánál lévő AF-L/AE-L LOCK gombbal a autofókusz és/vagy a fénymérés beállításai rögzíthetők. Azt is beállíthatjuk a menüben, hogy a gomb nyomva tartása alatt, vagy újbóli lenyomásáig tartson az adatok rögzítése.

A gyorsabb automata élességállítást segíti az úgynevezett Pre-AF, vagy magyarul Elő-AF. Ebben az esetben a gép már az exponáló gomb lenyomása előtt is folyamatosan állítja az élességet, ezzel növelve az AF sebességet.

Az autofókusz mérőmezőinek helyét a bal iránygombbal előhívható menüben állíthatjuk:

  • Arcfelismerő: a készülék egyszerre 15 arcot képes felismerni és az élességállításnál figyelembe venni. A gép arcfelismertető funkcióval is rendelkezik, melynél 6 emberi arcot előre eltárolhatunk a gép memóriájában. A megfelelő személyről max. 3 felvételt kell készítenünk, és az így eltárolt arc a későbbiekben elsőbbséget élvez. Ezen kívül más módszer nincs arra, hogy a képen felismert arcok közül melyikre állítson élességet a gép.
  • Követő AF: ha beállítottuk az élességet egy kívánt témára és az elmozdul a képmezőben, vagy átkomponáljuk a képet , a követő AF folyamatosan élesen tartja a témát, mintegy leköveti a teljes képmezőben. Ez a funkció egész precízen működik, gyorsan és hatékonyan képes követni a háttértől jól elváló témát.
  • 23 pontos: a fényképezőgép automatikusan választ egy vagy több mezőt a gép 23 AF pontja közül.
  • 1 pontos: a fotós választhatja ki a megfelelő AF pozícióját a képmezőn szinte bárhol. A mérőmező kétféle méretű lehet, melyet a vezérlőtárcsával állíthatunk. Nagy méretű AF-pontnál 56×38, mig kis méretűnél 67×50 mező választható. Ez a le gombbal rögtön meg is adható.

Vaku

Az Olympus E-P1-hez képest e modell egyik nagy előnye a beépített vaku. A vázba rejtett felnyíló vaku az LCD fölötti OPEN gombbal oldható ki, és egy ügyes és rendkívül masszív fém mechanizmusnak köszönhetően meglehetősen magasra nyílik. Ennek köszönhetően a vaku az optika középtengelyétől mérve kb. 6,5 cm-re található, ami már-már megközelíti némely DSLR gép objektív-vaku távolságát, amely átlagban 7-8 cm. A távolságnak a vörösszem hatás kialakulása miatt van jelentősége. A menüben külön vörösszem csökkentést is beállíthatunk. Ha már nyusziszemek jelentek meg a képen, utólagos, gépen belüli korrekcióra már nincs lehetőség. A szoftveres javítást csak a fotózás előtt állíthatjuk be.

A beépített vaku nem túl nagy teljesítményű (kulcsszáma 6), de ultrakompakt gépek között ez teljesen elfogadható szokott lenni, igaz, egy SLR vakujához képest jóval gyengébb. Mégis többet ér, mint egy kompakté, ha azt is figyelembe vesszük, hogy sokkal bátrabban megnövelhetjük az érzékenységet. A villanás fényerejét a gép menüjében +/-2 fényérték között, 1/3 Fé lépésekkel korrigálhatjuk. A vaku szinkronsebessége maximálisan 1/160 mp, és első, valamint második redőnyhöz is szinkronizálható. A beállítható üzemmódok a következők lehetnek: automatikus, automatikus + vörösszem csökkentő, derítő (mindig villan), derítő + vörösszem csökkentő, lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem csökkentő. A vaku kb. 5 másodperc alatt töltődik fel.

A DMC-GF1-en külső vakupapucsot is találunk, melyre elsősorban a gyártó által ajánlott rendszervakuk helyezhetők, de használható középpontos érintkezőjű vaku is (ezt persze a gép nem fogja felismerni). Rendszervakuk között a kompakt méretű DMW-FL220 is megtalálható, mely közel négyszeres vakuteljesítményt nyújt a beépítetthez képest. Külső vaku használata esetén derítő és lassú szinkron módok használhatók.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenet a váz borításához hasonlóan fémből készült és pontosan az optikai középtengely alatt helyezték el. Mellette található az akku és kártyafoglalat közös fedele. Sajnos elég közel került az állványmenethez, így nagyobb állványtalpon a csere nem lehetséges, csak a gépet állványról leszerelve.

A GF1 – a kompaktoktól eltérően – nem kapott belső memóriát. A kész álló-, és mozgóképek tárolására SD (SecureDigital), vagy SDHC (SecureDigital High Capacity) kártyák használhatók, melyeket külön kell megvásárolnunk a fényképezőgéphez.

Csatlakozók terén ugyanazt kapjuk, mint a G1-ben, de itt egy helyen . A gép bal oldalán található egy kis fedél, melyet felcsapva egy vezetékes távvezérlő bemenetet (DMW-RSL1), egy HDMI (mini-C) aljzatot és egy kombinált audio/video – USB Hi-Speed kimenetet találunk. A HDMI kábel és a távvezérlő nem alaptartozék, viszont az USB és A/V kábel igen. A gép támogatja a Panasonic HD tévék Viera Link szolgáltatását, melynek segítségével a TV távirányítójával vezérelhetjük a fényképezőgép fotó- és videó lejátszását.

A DMW-BLB13E típusú akkumulátor szintén ugyanaz, mint a G1 és GH1 modellekben. A lítium-ion áramforráshoz egy hálózati töltő is jár. Az akku 7,2V névleges feszültségű, kapacitása 1250 mAh és a gyártó hivatalos mérései szerint a 20mm F1,7 ASPH objektívvel kb. 380 felvétel, vagy 190 pernyi videó készíthető egy feltöltéssel. A stabilizátoros 14-45mm-es objektívvel kb. 350 képet és 175 perc videót rögzíthetünk. Az akku töltöttsége az LCD képernyő jobb felső sarkában lévő, négy állapotú ikonon ellenőrizhető. Az akkumulátort a markolati rész alján nyíló foglalatba helyezhetjük. Véletlen kicsúszását egy rugós műanyag retesz gátolja.
Töltését külső töltőben végezhetjük, amely kb. 2,5 óra alatt tölti fel teljesen az üres akkumulátort.