Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF1 teszt

0

Kezelőszervek

A Panasonic Lumix DMC-GF1 kezelésének logikája természetesen nagy hasonlóságot mutat a DMC-G1 és DMC-GH1 modellekkel. Bár a hátlapon lévő gombok elhelyezése kis mértékben eltér a gépek között, a főbb vonások azért megmaradtak. Dicséretes, hogy a GF1 hátsó benyomható vezérlőtárcsája már nem olyan laza, mint a G1-é, amelynél ez okozott pár véletlen módosítást.

Fent

(1) Egyképes, sorozat, automatikus expozíció sorozat és önkioldó módokat szabályozó kar.
(2) Üzemmód választó tárcsa: A fontosabb felvételi- és témamódok választhatók ki a segítségével, melyek a következők:
– iA: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. A fotós csak az expozíció korrekció segítségével szólhat bele az expozícióba. A menüben mindössze a képarány, képméret és minőség, arcfelismerés, valamint a a stabilizátor MODE1 és 2 állása változtatható. Ezen kívül színes és fekete fehér színmód, valamint normál és mozgáskövető AF állások használhatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően. Ez lehet portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, és közelkép állás.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Működik az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A vezérlőtárcsát elforgatva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók. Ezen kívül expozíció korrekció is használható, mely +/-3 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. Az előbb említett vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. Természetesen A-módban is használható az expozíció korrekció.
– S: záridő előválasztás mód. A gép használója ezúttal a záridőt szabályozhatja tetszése szerint, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja be a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Ebben a módban is használható az expozíció korrekció.
– M: manuális mód. A gép által kínált össze beállítást elvégezhetjük, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. Beállításuk az elülső vezérlótárcsával lehetséges. A két érték között a tárcsa lenyomásával válthatunk. E módban némileg kibővül a beállítható záridő tartomány, mivel kapunk B (bulb) módot is, ami az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót.
– P videó: program automatika videófelvételi mód. A gép választja ki az érzékenységet, fehéregyensúlyt, rekeszértéket. Ebben az üzemmódban az exponáló gombbal indíthatjuk a videófelvételt. Különösebb értelmét ezen állásnak nem látom, hiszen bármely üzemmódállásban indítható mozgóképrögzítés a dedikált videófelvétel gombbal.
– C1 és C2: egyedi beállítások mentési helyei. Az FZ-szériás kompaktokhoz (pl. FZ-28) hasonlóan több mentési helyet kapunk (C1, C2-1..C2-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, majd elmenthetjük őket. A készülék minden mentési helyen tízféle beállítást képest tárolni, melyek a következők: AF/AE-L váltás, AF/AE-L rögzítés, AF+MF mód, fókusz indítás az exponáló gombra, AF segédfény, Pre-AF (gyors AF), gyors visszajátszás, hotpixelszűrés, expozíció objektív nélkül.
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a témamódok: portré, lágy bőrtónusú portré, tájkép, épületek, sport, homályos háttér, virág, étel, fotótémák, éjszakai portré, éjszakai tájkép, megvilágítások, baba1, baba2, háziállat, party, napnyugta. A baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges leírás is megjeleníthető az adott témaprogramról.
– Színmód: automata expozíciós mód, melynél különböző színbeállításokat használhatunk: kifejező, retro, tiszta, elegáns, fekete-fehér, dinamikus művészi, sziluett, egyéni (külön állítható a színezet meleg és hideg tónus között, a fényerő, a színtelítettség, ezek ±5 lépésben módosíthatók).
(3) Főkapcsoló.
(4) Exponáló gomb.
(5) Felvétel gomb: közvetlen videófelvétel gombja. A videófelvétel során az exponáló gomb az élességállítás megkezdésére szolgál.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: mechanikus kioldású gomb, mellyel felnyitható a beépített vaku. A villanó kinyitása egyben bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai között a menüben vagy a gyorsmenüben válthatunk.
(2) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek visszajátszása indítható ezzel a gombbal. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de ugyanez lesz az eredmény, ha félig lenyomjuk az exponáló gombot.

(3) AF/AE-LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek és/vagy automata élesség rögzítésére használható. A kép átkomponálása után is ugyanazok az értékek maradnak érvényben. A menüben beállíthatjuk, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy nyomvatartása alatt legyen érvényben az AF/AE rögzítés.

naptár nézet, indexkép, képnagyítás

(4) Vezérlőtárcsa: felvételi módban ezzel a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. A tárcsa nyomógombként is használható, így két beállítás (pl. rekesz és záridő) között is könnyedén válthatunk.
A menükben a különböző értékek között is lépdelhetünk a segítségével, bár erre az iránygombok is használhatók.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
(5) AF/MF: kiválasztható az egyszeri, a folyamatos és a kézi élességállítás.
(6) Q.MENU: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü opciói között a jobb/bal iránygombbal vagy a vezérlőtárcsával lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig a fel és le iránygombokkal lehetséges a váltás. Az elérhető paraméterek a következők: vaku, film mód (a jobb oldali képen nem látható, mivel az a G1 képét mutatja), stabilizátor, sorozat/önkioldó, videó felbontás, képméret/arány, minőség, LCD üzemmód, intelligens expozíció, AF mód, fénymérés, rekeszérték, exp. kompenzáció vagy zársebesség, érzékenység, fehér-egyensúly, fennmaradó kijelzés.

Gyors (Q) menü

(7) Négyirányú gomb: iránygombjaival a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: Fn gomb, amelyre egy saját funkciót programozhatunk. Nagy segítség lehet a gép kezelésében, de sajnos csak 8 beállítás rendelhető hozzá, melyek a következők: film üzemmód, képarány, képminőség, fénymérési mód, intelligens expozíció, kompozíciós segédrács, állókép/videó felvétel méret, fennmaradó kijelzés.
Közvetlen AF-terület módban a négy iránygomb funkciója a fentiek helyett kizárólag a fókuszterület mozgatása.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is haszsnálható.
(8) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal véglegesíthetők.
Felvétel módban szintén az iránygombokkal beállított opció (ISO, AF mező, fénymérés, fehéregyensúly) érvényesíthető.

lejátszás információk

(9) DISPLAY gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve segítségével kapcsolható ki az LCD kijelző. Felvétel módban a beállításainkat összefoglaló infó képernyő is megjeleníthető.
(10) Törlés/Z.idő hatás: felvételi módban a gomb lenyomásával a képernyőn ellenőrizhetjük a beállított záridő hatását. Az effekt bekapcsolásához a DISPLAY gombot is le kell nyomnunk. Hosszú záridőnél világosabb, a gép elmozdítására mosódó képet láthatunk, rövid záridőt állítva sötétebb a kijelzőn látható kép.
Lejátszás módban a képek törlésére használható. Választhatjuk az aktuálisan megjelenített fotót, több kijelölt fotó, vagy az összes kép törlését.
Bizonyos menüpontoknál e gombbal léphetünk vissza az opciós ablakból