Kipróbáltuk: Panasonic Lumix G90 – teszt

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Bár néhány gyártó még nem alkalmazza ezt a lehetőséget, lassan azért a gépen belüli RAW konvertálás sem számít majd nagyon különlegesnek. A funkciónak akkor vesszük leginkább hasznát, ha csak RAW-ban fotóztunk, de szeretnénk a készített képet gyorsan megosztani közösségi oldalon, amelyhez okostelefonra kell átküldenünk a fotót. A képek átküldésénél viszont csak JPEG fotókat választhatunk, így előbb a RAW képeket JPEG-gé kell alakítanunk.

A beállítható paraméterek a szokásosak: felbontás, színtér, expozíció, fehér-egyensúly, kontraszt, szaturáció, élesítés, zajszűrés, fotóstílus, ezen kívül intelligens kontraszt és intelligens élesítés, beállítása, sőt a gradációs görbe módosítása is elérhető.
Bővebben a második oldalon található, menürendszert bemutató videóban tájékozódhatunk.

Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy egyszerre több képet is konvertáljunk, így minden átalakítandó képpel egyenként kell bajlódnunk.

4K Photo, Post focus

Ahogy a sorozatoknál már írtuk, a G90 is képes 4K Photo sorozatot készíteni. Igaz, a szenzor felbontása lehetővé tenné a 6K Photo sorozatot is, de nagy valószínűség szerint a G9 piaci védelme érdekében „butították” le ezt a gépet 4K-ra.
A 4K Photo sorozatnál a fényképezőgép 8 Mpixeles képkockákból álló, 30 kép/mp-es videófájlt készít (akár 29 percen keresztül), amiből a gép segítségével kimenthetjük a legjobb pillanatot. Ez a lehetőség nem csak program automatika módban, de fél-automata és manuális üzemmódokban is elérhető, így ha szükséges, mi magunk adhatjuk meg a kívánt zársebességet (ha már gyors sorozatról van szó ugye…).

A videóból a fényképezőgéppel kimentett fotó:

A Post focus beállításával van olyan lehetőség is, amelynél 49 kép készül, eközben a gép minden képkocka előtt folyamatosan változtatja a fókuszt (elölről hátrafelé). Ezt követően lesz lehetőség a fókusz utólagos beállítására, magán a fényképezőgépen, a hátsó OLED kijelzőn megjelenő kép egy részére bökve. A kiválasztott fókuszpontú kép külön képként elmenthető.

Az így készült sorozatból nem csak egy-egy képkocka menthető el, de akár nagy mélységélességű „focus-stacked” kép is.
Ehhez azonban tökéletesen mozdulatlan téma és állvány használata kötelező! Már egy kis szellő is könnyen tönkreteheti a képet.

4K Photo egy képkockája
Nagy mélységélességű összeillesztett kép

Panoráma felvétel

A Panasonic G90 lehetőséget kínál egyszerű panoráma készítésre is, amelynél sorozatfelvétel után a gép össze is illeszti a fotókat.
A panorámakészítés előtt megadhatjuk a panorámánk irányát és a szélességét is, utóbbit két érték közül választva: standard és széles. Ezek 180 és 360 fokot jelentenek.

Jó, ha tudunk róla, hogy itt sem érdemes fekvő géppel panorámázni, hiszen ekkor sem lesz jelentősen szélesebb a képünk, viszont ha álló (porté) állású géppel készítjük a sorozatot, akkor függőlegesen nagyobb látószögű (de vízszintesen hasonló szélességű) panorámát kapunk.

Standard szélességű panoráma vízszintes (tájkép) gépállással
Standard szélességű panoráma függőleges (portré) gépállással
Széles panoráma vízszintes (tájkép) gépállással
Széles panoráma függőleges (portré) gépállással

Diffrakció kompenzáció

Tudvalévő, hogy az objektívek szűk blende esetén a fényelhajlás jelensége miatt gyengébb részletgazdagságú képet adnak. A Panasonic a GX szériában kínálta elsőként a diffrakció kompenzációt, amely a gyakorlatban nem más, mint rekesz függő élesítés. A funkció bekapcsolt állapotában a gép igyekszik korrigálni a diffrakció okozta élességvesztést:
A Panasonic GX8 fotói

Digitális szűrők

A Panasonic G90 – hasonlóan a G9-hez – nem kevesebb, mint 22 féle digitális szűrőt kínál, amelyet azonban csak a felvételkészítés előtt állíthatunk be, sem a RAW konvertálás során, sem lejátszás módból nem tudjuk ezeket a szűrőket utólag a képre vinni. A szűrőknél egyébként van lehetőség bizonyos mértékű paraméterezésre is, pl. a színezet beállítására, vagy a miniatűr hatásnál az éles terület kijelölésére, a csillagszűrőnél az ágak számának és hosszának beállítására, a napsütésnél a fényfolt helyének és méretének megadására, stb.

A Panasonic G9-cel készült képek:

Digitális szűrőkoriginal


expressive


retro


old days


high key


low key


sepia


monochrome


dynamic monochrome


rough monochrome


silky monochrome


impressive art


high dynamic


cross process


toy effect


toy pop


bleach bypass


miniature effect


soft focus


fantasy


star filter


one point color


sunshine

Képek retusálása

Van lehetőség a kép egy részletének retusálására is, ezt lejátszás módban tudjuk megtenni. A kép kiválasztása után az érintésérzékeny kijelzőn át kell rajzolnunk azt a részt, amit szeretnénk kiretusálni a képről, ezt követően a gép igyekszik hatékonyan eltüntetni azt. Ez azonban nem mindig sikerült jól, hiszen ha nem tökéletesen homogén a kép háttere, akkor sokszor jelentkezik a fotó más részleteinek ismétlődése.

A Panasonic G9-cel készült képek:

Retusálásfunkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva


funkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva

HDR mód

Nem csak témamódból és nem csak program automatika üzemmódban, de rekesz-előválasztásnál és teljes kézi üzemmódnál is elérhető a HDR mód. A paraméterezésnél megadható a képek közötti eltérés 1, 2 vagy 3 Fé-re. A HDR módot kombinálhatjuk önkioldóval is, az állvány használata mellett így még biztosabbra mehetünk. A három expozíciót a gép automatikusan egy képpé egyesíti, de a forrásképeket nem menti el.

Sötét és világos képterületek kiemelése

A kontraszt beállításnál sokkal precízebben is módosíthatjuk a készítendő képeink csúcsfényeinek és árnyékosabb területeinek árnyalatait a gradációs görbével. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni.

A Panasonic GX8 fotói

Elektronikus zár / csendes expozíció

Az újabb Panasonic gépekben nem csak a hagyományos mechanikus zár, de annak elektronikus változata is használható. Működését külön engedélyeznünk kell a menüben. Van lehetőség csupán az első redőnyt elektronikusra cserélni, amely hatékonyan csökkenti a gép berázódását, amikor nagy gyújtótávolságú teleobjektívvel, vagy makróobjektívvel dolgozunk. Ezen kívül egyébként elérhető továbbra is az expozíció késleltetés, amelynél a zár lefutását követően 1, 2, 4 vagy 8 mp-cel indul csak az expozíció.

A teljes elektronikus zárnak további előnye a teljesen hangtalan expozíció, illetve a mechanikus zárnál nagyobb, akár 1/16000 mp-es zársebesség, amely redőnyzárral nem volna elérhető. Teljes elektronikus zár esetében egyáltalán nincsenek használva a redőnyök, így nem csak a rezonanciáktól lesz teljesen mentes a felvételkészítés, de a fotózás is teljes csendben történhet. Apró hátulütője ennek a módnak, hogy vaku ilyenkor nem használható és gyorsan mozgó tárgyaknál Jello effektus előfordulhat.

Mechanikus és elektronikus (gördülő) zár (1/1000 mp)

Time-lapse és stop-motion, 4k élő vágás

Time-lapse is készíthető a Panasonic G90-nel, méghozzá nem csupán videófájlként, de külön-külön képkockákat tartalmazó programozott sorozatként is. Sőt, igazság szerint itt elsősorban a programozott sorozat az, ami rendelkezésünkre áll, az így készült képkockákból van lehetőség utólag videót összeilleszteni, akár a fényképezőgéppel is.

A time-lapse beállításnál megadható a kezdési idő, a képek közötti időköz 1 mp és 99 perc 59 mp között 1 mp-es pontossággal, illetve a képek száma, akár 9999-ig.
A gép a megadott adatok alapján kiszámítja, mikor ér véget a felvételkészítés és azt a hátsó kijelzőn megjeleníti indítás előtt.
A Panasonic G9-cel készített time-lapse-ek

Választható léptetett animáció (stop-motion) is, ez esetben az egyes felvételeket mi magunk készítjük, majd a képkockákból szintén videó készülhet.

4k élő vágásnál finom digitális svenkelés és zoom állítható be a képmező bármely területére, általunk választható méretből és pozícióból kiindulva. Az Ultra HD felbontásból kivágott képkockákból Full HD videó készül.
A Panasonic GH5S-sel rögzített videó