Megérkezett: Panasonic Lumix G90

0

Új mikro NégyHarmados fényképezőgépet mutatott be a Panasonic, amely megkapta a felső kategóriás G szériás fényképezőgépek 20 Mpixeles Live MOS képérzékelőjét.

Az új Panasonic Lumix G90 a 2016-ban megjelent G80 utódaként kerül piacra, de annál természetesen komolyabb képességekkel rendelkezik már.
Újdonság a már említett 20 Mpixeles képérzékelő, a teljes csepp- és porállóságot kínáló szigetelés, a Full HD felbontásban elérhető slow-motion lehetősége, az Ultra HD 4:2:2 kvantálású 8 bites jelfolyam a HDMI kimeneten (SD kártyára 4:2:0 kvantálással ment a gép), valamint az élőképes kompozit fotókészítés.

A kényelmes használatért a hátsó OLED megjelenítő kihajtható és elforgatható, emellett viszont 2,36 millió képpontos elektronikus kereső is rendelkezésre áll.
Nem maradhatott ki a Wi-Fi és Bluetooth adapterek integrálása sem, amely így okoseszközről való távvezérlést, illetve a képek okos eszközre továbbítását is lehetővé teszik. A hosszú üzemidőért és a gyors töltésért a gép akkumulátorát akár USB-n keresztül is feltölthetjük.

Az új fényképezőgép a videózást kedvelők számára is számos kiemelkedő funkciót kínál, így a 30 kép/mp maximális képfrissítési sebességű Ultra HD felvételt, a precízebb utómunkát segítő V-Log mentéssel (előre telepítve), a 2×-es, 3×-os, vagy 4×-es lassítású Full HD slow-motion rögzítést, valamint a mikrofon és fejhallgató csatlakozókat.

A Panasonic Lumix G90 (Németországban G91, USÁ-ban G95) ez év júniusától lesz kapható, a váz ára 1000 euró lesz.

A Panasonic Lumix DC-G90 főbb jellemzői:

 • 20,3 megapixeles, 4/3″-os Live MOS szenzor, aluláteresztő szűrő nélkül
 • max. ISO25600 érzékenység
 • kontraszt alapú AF (DFD technológiával)
 • -4 Fé-nél is működő AF-rendszer, 49 fókuszterület
 • élkiemelés kézi élességállításnál
 • arcfelismerés, szemfelismerés
 • gyors témakövető AF
 • por- és cseppálló szigetelésű váz
 • vakupapucs
 • 2,36 millió képpontos, 0,74x-es nagyítású kereső
 • 3″-os, 1,04 millió képpontos, kihajtható, elforgatható érintésérzékeny OLED kijelző
 • 4K (Ultra HD) videofelvétel (3840×2160 pixel), 100 Mbps, 4:2:0 mintavétel, 8 bit színmélység/csatorna, 30/25, és 24 fps sebességgel
 • 4K fotó módok (30 fps sebességgel, akár 30 percig)
 • max. 9 kép/mp-es sorozat rögzített fókusszal, 6 kép/mp követő fókusszal
 • RAW képformátum
 • Csendes fényképezési mód
 • újratervezett markolat
 • HDMI kimenet, 4:2:2 8 bit videofolyammal
 • Li-ion akkumulátor, akkutöltés USB-n keresztül
 • Beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek

Részletes specifikáció a hírünk alatt linkelt adatlapról érhető el.

Sajtóközlemény:

Kiemelkedő teljesítmény és hordozhatóság

Mindenből a legtöbbet hozza ki a LUMIX G90

 • Strapabíró kialakítású, hibrid, tükörnélküli fényképezőgép
  5-tengelyes Dual I.S. 2 és villámgyors AF
 • 4K Videó/Fotó technológia

2019. április 5.- A könnyű hordozhatóság és egyszerű használhatóság jegyében tervezett LUMIX G90 rengeteg funkcióval rendelkezik, amelyekkel kiváló álló- és mozgóképek készíthetők.
A 20,3 megapixeles Digital Live MOS képérzékelővel, a legújabb Venus Engine processzorral és az 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizációval a G90 készen áll, hogy a legkülönbözőbb helyzetekben, bármilyen környezetben képes legyen megörökíteni a jeleneteket.
A maximális kényelem és egyszerű egykezes használat érdekében külsőleg újratervezett G90 teljes mértékben szigetelt, hogy ellenálljon a vízcseppeknek és a pornak is.
Az integrált OLED élőképes keresővel és a szabadon elforgatható hátlapi, 3,0 hüvelykes OLED kijelzővel bármilyen szögből megalkothatja a kívánt képet.

Videokészítéshez a G90 4K és Full HD felvételt is nyújt különböző képrátákkal, külső felvétel lehetőségével, valamint 3,5 mm-es mikrofon-bemenettel és fejhallgató-bemenettel.
A LUMIX készülékből már ismert 4K Fotó a G90-ben most olyan új funkciókkal segít elkapni a tovatűnő pillanatokat, mint a sorozatkompozíció (Sequence Composition) vagy az automatikus jelölés (Auto Marking).
A Bluetooth és Wi-Fi csatlakoztathatósággal útközben is egyszerűen megoszthatja az élményeket, az USB-töltéssel pedig bármikor feltöltheti az akkumulátort.

Kiváló képminőség és szupergyors AF
A G90 20,3 megapixeles Digital Live MOS képérzékelője nem alkalmaz aluláteresztő szűrőt, hogy a lehető legtöbb részletet rögzítse. A képérzékelő a Venus Engine képfeldolgozóval együtt természetes, valósághű és széles dinamikatartományú képeket állít elő.
A LUMIX G90 az optikai képstabilizációt (OIS) és a készülékház-képstabilizációt egyesítő 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizátorral akár 5 fokozattal hosszabb záridő mellett is képes kompenzálni a bemozdulásokat, hogy a képek mindig tűélesek legyenek. Az 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizáció fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a legnagyobb részletességet nyújtó 4K videó üzemmódot is.
A villámgyors, 0,07 másodperces autofókusszal (AF) és a nagy sebességű, 9 képkocka/másodperc (AFS) vagy 6 képkocka/másodperc (AFC) sorozatfelvételi móddal a gyorsan mozgó témák is élesek maradnak. A Depth From Defocus (DFD) technológiával a G90 a mozgó témákat is képes követni- A felhasználó módosíthatja a fényérzékenységet, hogy az autofókusz működése a leginkább igazodjon a fényképezett témához.
Az arc- és szemfelismerő autofókusz érzékeli az emberi arcot, hogy éles fókuszt biztosítson a szemeknek. A további autofókusz módok között megtalálható a precíziós AF, amellyel akár a legkisebb területre is lehet hajszál pontosan fókuszálni, valamint a gyenge fényviszonyokra tervezett AF és ez egyéni multi AF, amellyel a felhasználó 49 fókuszérzékelő terület közül választhatja ki a számára megfelelőket. A manuális fókuszálásnál Focus Peaking funkció is elérhető.

Továbbfejlesztett külső és ergonómia

 • Új gombok a fő funkciók egyszerű és gyors eléréséhez
 • Átalakított markolat a kényelmes és stabil felvételkészítéshez
 • Csepp- és porálló kialakítás

A LUMIX G90-et újratervezték a könnyű, egykezes használathoz. A fényképezőgép tetején egy sorban elhelyezett három új gombbal az expozíciót, az ISO-értéket és a fehéregyensúlyt lehet módosítani. A hátoldalon a tárcsa körül elhelyezkedő gombok gyors hozzáférést biztosítanak a különböző beállításokhoz felvétel és lejátszás közben is. Az elő- és hátoldali tárcsákkal közvetlenül lehet módosítani és egyéni igényekre szabni a beállításokat.
A kompozíciót a nagy méretű 2 360K képpontos, 100%-os látómezőt és 0,74x nagyítást biztosító OLED élőképes keresőn (LVF) vagy a 3 hüvelykes, 1 040K képpontos, szabadon forgatható hátsó érintőkijelzőn lehet megalkotni.
A G90 strapabíró kialakítása a magnéziumötvözetből készített vázzal kezdődik és a kényelmesebb fogáshoz és stabil felvételekhez újratervezett markolatban csúcsosodik ki. A LUMIX G90 minden gombja és illesztése szigetelt, hogy a csepp- és porálló*1 kivitelnek köszönhetően bárhol bevethető legyen.
*1 A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.

Videó funkciók
A Lumix G90 egy igazi hibrid fényképezőgép, amelyben ugyanolyan fontosak a széles körű videorögzítési képességek is.
A fényképezőgép 4K videót (3840×2140) tud rögzíteni 30p/25p (50 Hz)/30p (60Hz) vagy 24p képrátával folyamatos autofókusz mellett, ill. Full HD (1920×1080) felbontású 60p/50p (50Hz), 60p (60Hz) képrátájú felvételt. A High Speed Videoval Full HD felbontásban lassított felvételeket is lehet készíteni 120 fps (1/4x), 90 fps (1/3x) és 60 fps (1/2x) képrátával.
Külön mikro HDMI kábel segítségével valósidejű képet is lehet továbbítani egy külső monitorra 4:2:2 / 8-bit*2 minőségben. A V-Log már gyárilag megtalálható a fényképezőgépben, hogy széles dinamikatartományt biztosítson a színképzésnél az utómunkálatok során. Továbbá rendelkezésre áll egy 3,5 mm-es mikrofonbemenet a kiváló minőségű hangfelvételhez és egy fejhallgató-csatlakozó is.
A G90-ben is megtalálhatók a LUMIX jól ismert 4K Fotó üzemmódjai. A funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók képeket emeljenek ki a 30 fps képrátájú 4K felvételből. Ráadásul, ez most még könnyebben megvalósítható az automatikus jelöléssel, amely magától érzékeli, mely képkockán változik a jelenet. A sorozatkompozícióval „stromotion” képeket lehet alkotni több kép egyesítésével, amivel szórakoztató hatást lehet elérni.
*2 4:2:0 8-bit felvétel SD-memóriakártyán

Kreatív funkciók
Az automata, félautomata és manuális üzemmódokon kívül a G90 még számos lehetőséget biztosít, hogy szabadon engedhesse kreativitását:

 • Utólagos fókusz/fókuszsorozat és Focus Bracketing
 • Különböző fotóstílusok, köztük a dinamikus monokróm
 • Élőképes kompozit felvétel

A DFD (Depth From Defocus) AF teljesítményét a 4K Fotó üzemmóddal ötvözve a G90 lehetővé teszi, hogy a kép elkészítése után is változtathasson a fókuszponton (utólagos fókusz funkció). A sorozatfókusz funkcióval több képet egyesíthet, hogy módosítani tudja a mélységélességet. A felhasználók akár 999 képet is készíthetnek különböző fókuszpontokkal az új Focus Bracketing funkcióval, a Rekeszsorozat (Aperture Bracket) funkcióval pedig többfajta mélységélességgel lehet képeket készíteni, amelyek közül utólag is ki lehet választani a megfelelőt.
A LUMIX fényképezőgépek számos fotóstílusán felül a G90 dinamikus monokróm fotókat is készít, amelyek úgy emelik ki a csúcsfényeket és az árnyékokat, hogy közben megőrzik a részleteket is. A Monochrome és L.Monochrome opciók mellett már az L.Monochrome D is elérhető, amely még mélyebb sötét tónusokat ad. Valamennyi monokróm módhoz adható szemcsés effekt is a filmszerű hatás eléréséhez.
Az új funkcióként megjelenő élőképes kompozit felvétel nagyon hasznos tűzijáték vagy csillagos égbolt megörökítésénél. Ebben az üzemmódban a zár megadott időközönként old ki és a nagy fényerejű részeket egyetlen képben egyesíti a fényképezőgép, miközben a háttér változatlan marad.

Kiemelkedő teljesítmény
A G90-ben egy új energiatakarékos funkció működik, amely alvó üzemmódba helyezi a fényképezőgépet, ha a szemérzékelő nem észlel aktivitást egy előre megadott időtartamon belül. A kioldógomb félig történő lenyomásával a fényképezőgép kilép az alvó üzemmódból és készen áll a felvételre. Ez a funkció töltési ciklusonként körülbelül 900 képpel hosszabbítja meg az akkumulátor üzemidejét*3
Még ennél is hosszabb üzemidő érhető el a DMW-BGG1 pótakkumulátoros markolattal. A markolat az akkumulátor üzemidő-meghosszabbításán kívül további vezérlési lehetőségeket is biztosít, hogy még kényelmesebben lehessen függőleges képeket készíteni. A G90-nel megegyező módon a DMW-BGG1 is strapabíró, csepp- és porálló kialakítást kapott.*4
Még soha nem volt ennyire fontos, hogy a felvételeket már a helyszínről megoszthassa mindenkivel. A beépített Bluetooth 4.2 és Wi-Fi 2,4 GHz-es kapcsolattal bárhonnan megoszthatja a legfrissebb élményeket a családdal és a barátokkal. A Bluetooth Low Energy minimális energiaigényű, azonnali csatlakozást nyújt a gyors és egyszerű megosztásokhoz és opcionálisan GPS-címke is használható vele.
*3 CIPA szabvány alapján a Panasonic által meghatározott vizsgálati körülmények között. Ha az alvó üzemmódba lépéshez meghatározott időtartam 3 másodperc.
*4 A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.

Piaci megjelenés
A Panasonic LUMIX G90 várhatóan 2019 júniusától vásárolható meg.