Kipróbáltuk: Panasonic Lumix G90 – teszt

0

Mért értékek

A Panasonic G90 gyorsan használható, ritkán akad olyan helyzet, amikor zavaróan lassú a gép.
A bekapcsolás után 1 mp-cel később már el is készülhet az első kép (fókuszidő nélkül), ami lehetővé teszi, hogy ha szükséges, kikapcsolva tartsuk a gépet az energiafelvétel minimalizálásáért (egyébként alvó módból is ugyanennyi ideig tart a gépnek felébredni).
A lejátszás módba lépés pillanatok alatt végbemegy, így ilyenkor sem késztet minket hosszú várakozásra a gép. A képek közötti lapozás sebessége is kiváló, RAW és JPEG fájlokat vegyesen tartalmazó kártyán 22 képet lapozott nekünk a G90 egy másodperc alatt.
Viszont ha videó is van a kártyán, akkor itt mindig sokat időzik a gép, van, hogy 1 mp-ig is gondolkozik, míg tovább lapozna. Ez az a pont, amire már azt mondjuk, hogy itt idegesítően lassú a gép. Áthidalhatjuk ezt a problémát úgy, ha indexképes nézetre váltunk, ez esetben a videófájlok bélyegképei is pillanatok alatt gördíthetők.

A fókusz sebességével sincs baj, erről írtunk már a cikkünkben. A sorozat sebesség kategóriáján belül jó és a kép-kép időn sem kell szégyenkeznie a G90-nek. Vagyis amikor nem sorozat, hanem egyszeri kioldás módban vagyunk és az exponáló gombot pedig úgy nyomjuk, mint a motolla, akkor is lőhetünk 0,17 mp-enként képeket egymás után, azaz közel 6 kép/mp érhető el így is.

Ahogy a G9-nél, úgy a G90-nél sem tudjuk dicsérni a kártyaírás sebességét. Itt sem lehet azt mondani, hogy azért kaptunk gyenge írási sebességeket, mert a gép csak a saját márkás memóriakártyákat szereti, hiszen Panasonic kártyával is ugyanolyan eredményt kaptunk. Mértünk UHS-I-es és UHS-II-es kártyával is, gyakorlatilag mindkettő esetében a várthoz képest fele, harmada sebességet kaptunk, pedig ezek a kártyák más gépekben már bizonyítottan a leggyorsabbak voltak a nálunk lévők között. Ez részben szomorú, hiszen így egy UHS-I-es kártya elérhető sebességét sem tudjuk kihasználni, részben viszont azt mutatja, hogy itt valami a vezérlővel lehet, hiszen a G9-nél is hasonló eredményeket kaptunk.
Tény azonban, hogy az UHS-II-es kártyákkal tényleg jobb az írási sebesség, de az itt tapasztalt ~60 MB/s simán menthető az általunk használt UHS-I-es kártyára is.

Mért értékek
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig szükséges
idő
1 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,4 mp
Képek közötti lapozás sebessége max. 22 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,17 mp
Panasonic UHS-I W:90 MB/s 64 GB SDXC Lexar UHS-II 300 MB/s 32 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége (RAW) 35,7 MiB/s 58,9 MiB/s