Kipróbáltuk: Ricoh RDC-7 teszt

0


A fényképezőgép érdekessége, hogy a profi, műteremben használatos digitális gépekhez hasonlóan képes több, gyorsan egymás után elkészített képből összeállítani egy jó minőségű nagyfelbontású képet. Jelen esetben a Ricoh egymás után 2 felvételt készít úgy, hogy a két felvétel közt egy pixelnyit eltolja a CCD-t. Az így készült két nyers CCD adat összeillesztésével és az elkészült kép szoftveres interpolálásával készül el a 7 millió pixeles (3072 x 2304) felvétel. Ez a technológia értelem szerűen csak állványra helyezett gépnél és csak tárgyfotózásra alkalmas, hiszen két felvétel közt elmozduló témából nem lehet egy képet előállítani.


A külső
A fényképezőgép lapos (26,6 mm) formája elsőre érdekes és kihívó. Vajon hogy kell vele fényképezni? Mi a helyes fogás? Egyáltalán kényelmes-e? Sajnos az első pillanatban mikor az ember kézbe veszi nem talál egyértelmű választ ezekre a kérdésekre. Fogása, használata nem kényelmetlen, csupán szokatlan. Néhány tucat felvétel után az ember hozzászokik a szokatlan formavilághoz és kezelőszervekhez, és a fényképezőgép használata hirtelen egyszerűvé és természetessé válik.

Az RC-7-es erős fém burkolatú házat kapott. Az összes elem nagyon strapabírónak tűnik, az összképet egyedül a SmartMedia kártyanyílás ajtaja rontja: ugyan nem úgy tűnik mint ami le akar törni, de valahogy mégsem az igazi.


A fényképezőgép elején az optika mellett a vaku és az optikai kereső helyezkedik el. A vaku alatt az apró lyukak a mikrofonhoz vezetik a hangot, míg az átnézeti kereső alatt az autofókusz érzékelője kapott helyet. A régivágású, de nagyon jól mutató optika másik oldalán a segéd exponálógomb és az időzített felvételig hátralévő időre figyelmeztető led kapott helyet. Az optika melletti exponálógombnak az LCD behajtott (és kikapcsolt) állapotában állóképeknél van jelentősége. Ilyenkor a fényképezőgép a régi 8 mm-es fényképezőgépekhez hasonlóan megmarkolható. Ilyenkor a gép elején lévő gomb pont jó helyre esik. A fényképezőgépet 3x optikai zoomos (35-105 mm), f2.6-3.4 fényerejű lencsével látták el.


Információs LCD


1. az éppen aktív memóriaegység
2. a még menthető képek illetve videó és hang módban a még menthető anyag hossza
3. önkioldó ikonja
4. vaku állapota
5. vörösszem hatás csökkentő mód
6. hang felvétel mód
7. akkumulátor alacsony lemerülésére figyelmeztető ikon
8. tömörítés foka
9. felbontás

A gép tetején a fő exponálógomb mellett négy funkcióbillentyű található. Az exponálógomb használata kicsit nehézkes és talán ez a fényképezőgép egyetlen pontja, amivel nem lehet megbarátkozni. A gomb a fényképezőgépeknél már megszokott két állással rendelkezik: félig lenyomva élességet állít és rögzíti az expozíciós értékeket, majd teljesen lenyomva exponál. A Ricoh gépen a félig lenyomott állapot alig észlelhető. Mikor az ember úgy érzi, hogy félig lenyomta a kereső melletti LED már jelezte is, hogy a kép most íródik a kártyára. A legjobb módszer, ha csak megérintjük a gombot. Az esetek többségében ennek hatására a fényképezőgép élességet állít és felkészül az expozícióra. A kisebb (kerek) gombokkal a leggyakrabban használt funkciókat érhetjük el (vagyis azokat a funkciókat, amiket a gép tervezői a leggyakrabban használtnak gondoltak) A bal felső gomb az időzítőt aktiválja vagy kapcsolja ki, míg a mellette lévővel a tömörítés fokát és a felbontást állíthatjuk be. A gomb többszöri lenyomására a fényképezőgép végigmegy az összes lehetséges variáción. Ez nagyon kényelmessé és gyorssá teszi a képminőség megválasztását. A kívánt kombináció kiválasztása után az információs LCD-n azonnal megjelenik az éppen aktuálisan kiválasztott háttértárra az adott minőségben még elmenthető képek
száma. A funkció egyetlen furcsasága, hogy a tömörítetlen mód alapból ezzel a gombbal nem választható ki. A tömörítetlen módot először a menüben kell aktiválni, majd utána jelenik csak meg a kiválasztható tömörítési fokok között. A bal alsó gombbal a fényképezőgép belső memóriája és a SmartMedia kártya között választhatunk. A memóriakártya betelése után a fényképezőgép képes a beépített 8 MB-os memóriába is képeket menteni. Ezek a képek később a memóriakártya tartalmához hasonlóan letölthetők. A mellette lévő gombbak a vaku funkciói között váltogathatunk. Sajnos a vörösszem hatást csökkentő programot a menüben külön kell aktiválni. A gép tetején a gombokon kívül a becsukott LCD monitoron kívül csak az információs LCD látható.

A becsukott LCD monitor alatt újabb kezelőfelületet találunk. A fóliagombok használatát meg kell szokni, először kicsit szokatlannak tűnhet (hát ez már csak egy ilyen fényképezőgép). Elrendezésükkel és használatukkal egyébként nincs gond: egyértelműek és nem zavarják meg a kezdő fotóst sem.


A kihajtható LCD monitor átmérője 2″ dőlésszöge pedig tetszőlegesen változtatható. Az elforgatható optikájú fényképezőgépekhez képest nagy előnye, hogy fejünk fölé emelve akár állóképet is készíthetünk vele (úgy, hogy látjuk amit csinálunk), mivel az LCD két tengely körül is fordul. Ennek köszönhetően az LCD kifordítva is visszahajtható, így ismét egy lapos, de teljesen funkcionális gépet kapunk (ilyenkor az LCD képe megfordul, hogy ne fejjel lefelé legyen). Az LCD monitor mellett látható az infra távirányító érzékelője, amivel elméletileg a fényképezőgépet vezérelhetjük. Ezt sajnos nem állt módunkban kipróbálni, mert ezt a kiegészítőt nem kaptuk meg.


A fényképezőgép hátulján található a fényképezőgép működését leginkább szabályozó funkcióválasztó tárcsa, közepén a főkapcsoló gombjával. A tárcsát majdnem teljesen körbe lehet fordítani és 7 mód közül enged választani: lejátszás, állóképfelvétel, hangfelvétel, dokumentumfelvétel, sorozatfelvétel, videofelvétel és a setup.

A tárcsa alsó és felső részén találhatók a zoom billenőkapcsolói. A két kapcsoló bármelyike használható. A tárcsától jobbra található a kerső nyílása, amiben a dioptriaállítást az alatta lévő apró koronggal mozgatható lencse végzi.

Az optikai kereső mellett a hátlap szélén látható az akkumulátor nyílásának fedele. Az RDC-7 áramellátásáról a Fujifilm és a Toshiba egyes modelljeiben megismert Lítium ion akkumulátor gondoskodik. Mivel az akkumulátor speciális, egy tartalék beszerzése mindenképpen javasolt. A fényképezőgéphez mellékelnek egy asztali töltőt (nagyon pozitív!), így a vásárló teljes csomagot kap.

A funkcióválasztó tárcsa másik oldalán található a SmartMedia kártya nyílása. A fedő nyitása picit furcsa, de remélhetőleg hosszabb használat után sem fog letörni. A fényképezőgépben természetesen használhatók a 64 MB-os SmartMedia kártyák is.

A gép LCD monitor felöli oldalán kaptak helyet a külső csatlakozók. Egyből szembetűnik a hálózati adapter bementi csatlakozója. A fényképezőgép 5 volos adapterrel használható, célszerű a gyári modellt beszerezni. Az adapterbemenet mellett gumírozott borítás alatt rejtették el a fényképezőgép videó (hang is) és digitális kivezetését. A digitális kivezetés érdekessége, hogy kábeltől függően ezen a csatlakozón keresztül soros és USB portra is ráköthetjük a fényképezőgépet. A letöltés sebessége miatt természetesen az USB port használata a célszerűbb.

A gép átellenes oldalán található a lejátszáskor használt hangszóró és a csuklószíj csatlakozópontja. Ide kell kötni az objektívsapka madzagját is. Az objektívvédő kupak egyébként helyesen feltéve figyelmezteti a csak optikai keresőt használót fotóst, ha fent felejtette, mivel belelóg a kereső látóterébe.

Az RDC-7-es egyetlen gumírozott része a talpán, a markolat alsó részén van. Az ellipszis alakú gumifolt egyik végébe helyezték az állványcsavar helyét. A fém betétes rögzítés mind a kártya, mind pedig az akkumulátor cseréje szempontjából tökéletes helyen van. A gumírozott talpnak köszönhetően a gép stabilan rögzíthető bármilyen állványra. Csak egy dolog miatt lehetünk szomorúak: a csavar nem az optika tengelyén van, így panorámafényképezéshez nem a legideálisabb.

A gép kidolgozása összességében kiváló. Az illesztések és a felhasznált anyagok a remek minőséget és a tartósságot sugallják.

Felvételi módok
A fényképezőgép funkcióválasztó tárcsájával sokféle felvételi mód közül választhatunk. A Ricoh RDC-7 viszonylag kevés manuálisan állítási lehetőséggel rendelkezik, ezért nem különítették el az automatikus és a manuális felvételi módokat.

Állókép felvételi mód
Ebben a módban használható ki legjobban a fényképezőgép képességeinek többsége. Ez a módot tipikusan nagyfelbontású képek készítéséhez tervezték. Ilyenkor az alapvető, szinte minden fényképezőgépben meglévő funkciók (vakuállítás, makró, időzített felvétel, tömörítés és felbontás, fehéregyensúly, expozíció kompenzáció) mellett a menüben találunk extrákat.

 • Kép hanggal
  Minden felvétel mellé 10 mp-es megjegyzéseket fűzhetünk.

 • Kézi élességállítás
  Az egyetlen manuális funkció. Bekapcsolt állapotában a le és a fel nyilakkal állíthatunk élességet.

 • Vaku fényerő
  Értéke erős, normál vagy gyenge lehet

 • Vörösszem csökkentés
  Ha bekapcsoljuk, akkor minden vakuállapotnál (értelemszerűen kikapcsoltnál nem) az expozíció előtt a gép elővillantást végez.

 • Érzékenység
  Automata módban a fényképezőgép megválasztja a megvilágításnak legjobban megfelelő értéket. Ezen kívül a CCD érzékenységét ISO 200 és ISO 400-as értéken is rögzíthetjük.

 • Dátum feltüntetés
  Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor a dátum vagy a dátum és az idő megjelenik a képen a feliratozós hátfalú gépekhez hasonlóan.

 • Lágy képek
  A menüpont bekapcsolásával lágyabb képeket készíthetünk.

 • Monokróm mód
  Ebben a menüben fekete-fehér és szépia hatást kapcsolhatjuk be.

 • Időzített sorozatfelvétel
  Ha bekapcsoljuk ezt a pontot, akkor a fényképezőgép előre meghatározott időnként felvételt készít.

 • Alul- és túlexponálás
  Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor a fényképezőgép az exponálógomb nyomvatartásakor 3 felvételt készít: a normál automatika által mért felvételhez képest készül egy alul- és egy túlexponált kép is. Az eltérés 0,5 fé.

 • Tömörítés nélküli kép
  Ezzel a menüponttal aktiválhatjuk a tömörítés nélküli képformátumot. Ha bekapcsoljuk, akkor a kiválasztható tömörítések mellett megjelenik az NC is, ami a No Compression-ra utal. Ilyenkor a mentett kép mérete eléri a 13 MB-ot is (a képet veszteség nélkül tömöríti a TIFF formátumban).

 • PRO
  Kétségtelenül a legérdekesebb menüpont. Négy érték közül választhatunk.

  • OFF
   nem csinál semmit

  • PRO
   A CCD képét szoftveresen interpolálja a képet és így készíti el a 7 megapixeles végeredményt

  • PRO-L
   Ebben a módban a fényképezőgép a CCD eltolás technológiát használja. Két képet készít és azokat illeszti össze egybe. Mivel sokkal több alapinformációval dolgozik, a kép részletdúsabb és élesebb lesz mint normál módban

  • PRO-H
   Ebben a módban együtt használja a fényképezőgép a PRO és a PRO-L funkciókat és így készít részletgazdag 7 megapixeles fényképeket.
 • Időzítés
  Ebben a menüben állíthatjuk be, hogy hány másodperces időzítést szeretnénk használni.

A fényképezőgépen nincs lehetőség a záridő, a blendé és fénymérés módjának a beállítására. Sajnos a nálunk járt tesztpéldánnyal is sikerült reprodukálni azt a hibát, amiről már korábban beszámoltunk: az LCD monitor kikapcsolt és bekapcsolt állapotában azonos témáról nem egyforma felvételeket készít. A záridő lecsukott LCD-nél általában picit rövidebb, így a kép egy fél árnyalattal sötétebb lesz. A rendellenesség nem olyan vészes, mivel az expozíciós eltérés elég kicsi. A hibajavító firmware frissítést a cég japán oldalára állítólag már feltették.

Hangfelvétel
A tárcsát a mikrofon ikonhoz forgatva lehetőség nyílik csak hang felvételére. Ilyenkor a fényképezőgép diktafonként üzemel. Ennek megfelelően a hang minősége nem éppen zenei minőségű. De a célnak pontosan megfelel és kiválóan használható.

Dokumentum felvétel
A funkció feladata, hogy fekete-fehér dokumentumokat rögzítsen. A képek ilyenkor fekete-fehér tiff formátumban kerülnek a memóriakártyára. A képek minősége archiválási (gondolok itt a flip-chartok rajzainak archiválására) célra tökéletesen megfelel.

Sorozatfelvétel
Ebben a módban az exponálógombot nyomva tartva gyorsan egymás után készíthetünk képeket.

Videófelvétel
A Ricoh RDC-7 állóképeken és hangon túl mozgóképek rögzítésére is alkalmas. Ilyenkor a memória erejéig készíthetünk videofelvételeket. A képhez rögzített hang a korábban próbált gépekhez képest jobb, tisztább. A kép minősége is elfogadható. A fényképezőgép zoom funkciója mozgókép rögzítésénél nem használható.

Setup

A tárcsa setup állásában adhatunk meg a fényképezőgép viselkedésére leginkább jellemző adatokat.

 • Formatálás
  A memóriakártya formatálása lehetésges ebben a pontban

 • Soros átvitel
  Itt indíthatjuk meg az adatátvitelt, ha az nem történt meg magától

 • Beállítások megtartása
  Nagyon érdekes és hasznos pont. Itt adhatjuk meg, hogy a fényképezőgép kikapcsoláskor melyik beállítás maradjon meg úgy, ahogy azt hagytuk és melyik álljon vissza gyári értékre a következő használatbavételkor. Nagyon hasznos!

 • LCD ellenőrzés
  Az exponálás után mennyi idő után tűnjön el a kép ez LCD-ről.

 • Automatikus kikapcsolás
  Beállítható, hogy milyen hosszú inaktívitás után kapcsoljon ki a szerkezet.

 • Hangjelzés
  A működés közbeni hangjelzések kapcsolhatók ki és be.

 • Energiatakarékos mód
 • Folyamatos számozás
  A képszámozás módját állíthatjuk.

 • Dátum és idő beállíásam
 • Videójel fajtája
  PAL és NTSC

 • Nyelv
  A menük nyelve állítható.

 • Beállíások élesítése
  Erre a menüpontra kell Entert nyomni, ha minden beállítással végeztünk.

Visszajátszás
A funkcióválasztó tárcsát visszajátszás állásba forgatva nézhetjük meg a memóriakártyára vagy a fényképezőgép memóriájába mentett képeket. A képek közt a fóliabillentyűzet le-föl gombjaival navigálhatunk.


A menüben elérhető funkciók:

 • Indexkép
  A gyorsabb keresés érdekében bekapcsolhatjuk az indexkép megjelenítést. Ilyenkor 6 kép jelenik meg a kijelzőn.

 • Nagyítás
  A keresett kép kiválasztása után a zoom funkcióval ellenőrizhetjük a kép részleteit. Ilyenkor a kép felbontásától függően 3,2x arányban is felnagyíthatjuk a képet (köztes lépések: 1,3x és 1,6x). Ötletes szolgáltatás, hogy egy + jel mutatja, hogy a kép melyik részét látjuk most a kijelzőn. Ezt a jelet a négy iránygombbal mozgathatjuk. Ezzel szinkronban természetesen mozog a kinagyított képrészlet is.

 • Automatikus visszajátszás
  Ebben a pontban indíthatjuk el a képek automatikus lapozását (visszajátszását). Ilyenkor az LCD monitoron a felhasználó által előre megadott időközönként új kép jelenik meg.

 • Másolás
  Ezzel a funkcióval a fényképezőgép memóriája és a memóriakártya közt mozgathatjuk az adatokat. Így könnyen le tudjuk menteni a memória tartalmát akkor is, ha nem az USB kábelt, hanem egy külön memóriakártya-olvasót használunk.

 • Mappa kiválasztása
  Itt választhatjuk ki az átnézendő mappát.

 • Forgatás
  Az RDC-7-es egyedülálló szolgáltatása, hogy képes a felvételek 90, 180, és 270 fokos elfolgatására.

 • Védelem
  Ebben a menüben védhetjük le az elkészült képeket a véletlen törlés ellen.

 • DPOF beállítás
  A Ricoh fényképezőgép támogatja a DPOF nyomtatási szabványt, amivel minden egyes képhez hozzárendelhetjük, hogy mennyit szeretnénk nyomtatni belőle. Így egy DPOF ismerő nyomtatóval akár számítógép közbeiktatása nélkül is kinyomtathatjuk a képeinket.

Képminőség
A fényképezőgép 3 hagyományos felbontásban (2048 x 1536, 1024 x 768, 640 x 480) 3 különböző römörítéssel illetve tömörítés nélkül képes menteni a képeket. Természetesen a legkevésbé tömörített és a tömörítetlen képek minősége a legjobb, de a Normál tömörítés is megfelel a legtöbb felhasználási területen. A tömörítetlen tiff valójában veszteségmentesen tömörített, sajnos nem minden képfeldolgozó program képes az olvasására. Előnye, hogy nincs veszteség és mégsem foglal el sok helyet a memóriakártyán. Ezekben a módokban a kép minőségével nem volt semmi gond. Felbontás és részletgazdagság szempontjából vetekszik a drágább gépekkel.

A kép felbontásán és a fényképezőgépbe épített pixeleltolásos technológia használatával javíthatunk. A két expozíció után összeillesztéssel és interpolációval készült kép 7 millió pixelt tartalmaz. A technológia nagyon érdekes és első ránézésre az így generált képek is szépek, de valahogy mégsem az igazi. Az éleknél (ahol a leginkább látszik, hogy a kép mennyireinterpolált és mennyi a valós infó) érdekes új pixelek jelennek meg. Néha az az érzése az embernek, hogy nem igazán jól sikerült az eltolt képek összeillesztése. A Pro módokban készült képek elmentése az alkalmazott technológiák miatt meglehetősen lassú. Az egyszerű Pro módban mentett képek az expozíció után interpoláción esnek át, ami mentéssel együtt kb. 49 mp. Pro-L módban a két kép üsszeillesztéséhez és a kép elmentéséhez 54 mp-re van szükség. Pro-H módban a képek összeillesztése, az interpolálás és a mentés 94 mp-ig tart.

Áramfelvétel
Az RDC-7 áramellátásáról a speciális 1100 mAh-ás lítium ion akkumulátor kellő ideig képes gondoskodni, bár valahogy mindig gyorsabban lemerült mint a párhuzamosan használt fényképezőgépek. Szerencsére a gép jól használható LCD monitor nélkül is, így tovább növelhetjük a készenléti időt. Az akkumulátorból mindenképpen érdemes egy tartalékot beszerezni, mivel hagyományos elemekkel nem helyettesíthető.

Szoftver
A fényképezőgéphez mellékelt letöltő szoftver jól megállta a helyét. Első pillantásra picit fapadosnak tűnhet, de használatakor kiderül, hogy minden úgy van összerakva, hogy kényelmes és gyors legyen. A képeket szükség szerint mentéskor átnevezi, így nem kell aggódni az azonos számú képek miatt.

Összefoglalás
A tesztelés egy hete alatt nagyon megszerettük a furcsa formájú de mégis kiválóan használható fényképezőgépet. Kiderült, hogy felépítéséhez és tudásához is közelebb áll a kirándulós illetve a dokumentálós szerep. Remek partner lehet utazáshoz, de kiváló választás lehet ott, ahol jó, ha néhány perc hangot, videót és állóképet is kell rögzíteni. Mivel lehetőség van a dátum és az idő képre nyomtatására is, a gép alkalmas vállalati felhasználásra is. Nem a hókusz-pókuszban, hanem az egyszerű kezelésben és használhatóságban erős, és mellesleg remek minőségű és felbontású képeket készít.

A 235 000 forintos nettó listaáron megvásárolható 8 MB memóriával szerelt fényképezőgép mellé övre felfűzhető tokot, akkumulátortöltőt és egy akkumulátort is kapunk, így az ár teljesítmény arány igen kedvezőnek mondható.

A tesztgépet a Ricoh Hungary Kft biztosította.