Kipróbáltuk: Sanyo VPC-SX550 teszt

0


Leginkább egy automata fényképezőgépre hasonlít, de azok közül is a komolyabbakra. A fém burkolat nem csak nagyon elegáns, hanem biztos védelmet nyújt a gép ézékeny részeinek. Ami még elegánssá teszi, az az, hogy nagyon pici. Persze nem Canon Ixus méret, de annál nem sokkal nagyobb. Ezzel a mérettel a gép még kellemesen hordozható, pláne úgy, hogy a géphez jár egy övre fűzhető puha tok is.

Kívülről


Az SX-550-es előlapja nagyon egyszerű. A fix gyújtótávolságú pici optika az előlap jobb szélére került. Ez azonnal elárulja, hogy digitális fényképezőgépről van szó. Az objektívet egy elhúzható fedő védi. A gépet bekapcsolni is ennek a fedőnek az elhúzásával lehet. Az objektív felett van a kereső optikája. Az optikától kicsit távolabb az előlap közepe felé helyezték el a vakut, ami nagynak tűnik, de inkább csak közepes teljesítményt nyújt. Persze tökéletesen megfelel az ebben a kategóriában támasztott elvárásoknak. A vaku és a kereső optikája közti apró lyukak mögött található a gép mikrofonja, amivel az álló és a mozgóképekhez egyaránt rögzíthetünk hangot. Az optika felett az előlap és a gép tetejének találkozásánál még egy ledet találunk, ami időzített felvételek készítésekor jelzi az exponálásig még hátralévő időt.

A gép előlapja amúgy sík, nincsenek rajta kiálló részek. A markolat felöli oldalon nincs sem gumírozott rész, sem pedig olyan kiemelkedő elem, aminél fogva kényelmesen, biztonságosan lehetne tartani. A sima felületen található apró mélyedések is csak díszítésnek jók.


A gép tetejének egyhangúságát a Sanyo dizájnerei egy króm jellegű betéttel törték meg. A sötét, csillogó fém lap jól feldobja a gépet. Ez a betét túlnyúlik a gép tetején, egy-egy vékony csíkja díszíti a gép két oldalát is. A felső sáv közepén a háromállású tolókapcsolóval tehetjük a gépet felvétel és visszajátszás módba. Felvétel módból kettő is van a kapcsolón. A kettő közt csupán az a különbség, hogy az egyiknél bekapcsolódik a hátlapon lévő LCD, a másiknál nem. Az exponáló gomb körül elforduló 4 állású kapcsolón a következő állásokat találjuk: állókép, sorozatfelvétel, mozgókép és beállítások. A kapcsoló nagyon finoman, precízen jár, véletlen elfordulás egyszer sem történt. Az exponáló gomb a megszokott módon kétállású, a gomb enyhe megnyomásakor az első pozíció jól érzékelhető.


A gép hátlapján sincs tumultus, azon a viszonylag nagyméretű LCD dominál. A monitoron megjelenő kép nagyon jó minőségű. Persze mint általában erős napfényben ez sem sok mindenre használható. A kijelző markolat felöli oldalán találjuk a Mode és a Set gombokat. Az előzővel léphetünk be illetve ki a menüből, míg az utóbbival a menüben kiválasztott értékeket rögzíthetjük. Set gomb alatti led a kártyaműveletek alatt világít. A kártyanyílás ajtajának kinyitása ilyenkor nem javasolt. 🙂

Az LCD monitor felett található az Info gomb, amivel felvétel módban a gép beállításairól, visszajátszás módban pedig az éppen látható kép jellemzőiről nyerhetünk némi információt. Az átnézeti kereső optikája közel esik az optikához, így nagyjából azt lehet benne látni ami a képre kerül, de azért nem teljesen. A makró felvételeknél rögzített részt a keresőben apró jelölések mutatják. A kereső közepén lévő célkereszt a megszokott módon az élességállítás helyét mutatja. Mindezek ellenére a kereső épp ugyan úgy használhatatlan, mint a többi gép nem az optikán keresztül kilátó keresője.

A hátlap bal alsó sarkában található a négy irányba billenő gomb, amivel a menüben illetve a visszajátszott kép nagyításakor a képen navigálhatunk. Általában nem szoktam szeretni az ilyen megoldást, de ez a gomb jól sikerült. Jól érzékelhető, hogy éppen merre billen a kapcsoló, így a hibás mozdulat nem jellemző.


A gép alján található CompactFlash Type II-es kártyanyílás, amit egy nagyon egyszerű műanyag ajtó véd. Nincs semmi sem túlbonyolítva rajta. Az SX550-es használatakor az volt a legfurcsább, hogy a kártyát anélkül, hogy erre külön figyeltem volna mindig sikerült jó irányba betenni. Ez a múltoriban bemutatott Nikon Coolpixen nem nagyon jött össze. Szintén nem volt annyi gondom a lehajtható kártyakiadó gombbal sem. Sajnos nem tudok rá magyarázatot adni, de a Sanyo gépben kézreállóan működött az, ami a Nikonban nem nagyon. A Type II-es kártyanyílás nem elírás, a fényképezőgépben akár az 1 GB-os MicroDrive is használható.


A kártyanyílás mellett van a műanyag állványcsavar, ami pont az optika alatt van, így könnyítve a panorámaképek készítését. Az elhelyezés hibája (persze az apró felületen nem lehetett volna máshova tenni), hogy az állványra tett gépben nem lehet memóriakártyát cserélni. A talp markolat felöli oldalán található az akkumulátornyílás, amibe két ceruzaakkumulátor tehető. A nyílás ajtaja kicsit furcsán működik, de meg lehet szokni.

A fényképezőgép markolat felöli oldalán csak a csuklószíj rögzítési pontját találjuk, amit ugyan abból a fémből alakítottak ki, mint amiből a gép tetején lévő betétet csinálták. A csuklószíj nagyon hasznos dolog, de minden alkalommal hozzáragadt a tok tépőzárjához, így pillanatok alatt bolyhos lett.


A fényképezőgép másik oldalán található a nagyméretű hangszóró, amin az állóképekhez illetve a mozgóképekhez rögzített hang szólal meg visszajátszáskor. A gép csatlakozói a hangszóró alatt egy gumiszalagon rögzített műanyag fedő által védett felületen vannak. Az SX550 áramellátását a ceruzaelemeken kívül egy 3,4 voltos adapterrel is megoldhatjuk. A fedő alatt van még a fényképezőgép USB és a digitális csatlakozója, illetve az AV kimenet.

A fényképezőgépen nincs információs LCD. A szükséges adatokat az LCD monitorról lehet leolvasni.
Felvétel mód
A fényképezőgép három felvételi módot kínál: állókép, sorozatfelvétel és mozgókép. Ezek mindegyike használható be illetve kikapcsolt LCD-vel is.

Állókép
A menübe való belépés nélkül csak az expozíció kompenzáció állítható a négyirányba billenő gomb jobbra illetve balra billentésével. Összesen öt pozíció közül választhatunk. A beállításokat az Info gomb megnyomásával ellenőrizhetjük. Ilynekor az LCD-n megjelennek a következő beállítások: felbontás, tömörítés, vakumód, hangfelvétel, időzített felvétel állása, élességállítási tartomány, felvételmód, akku állapota és a még menthető képek száma. Ezek az információk akkor is megjelennek, ha a kikapcsolt LCD módot választjuk.

Mivel a gép optikája nagyon egyszerű, a gyors élességállítással együtt a késleltetés szinte minimális. Az exponálás a gomb megnyomása után szinte azonnal megtörténik, így jobb esélyünk lehet a pillanat elkapására, mint sok bonyolultabb gép esetében.

Menü
A menüben természetesen egy sor érték beállítására van még lehetőség.

 • Felbontás
  1360 x 1024, 1024 x 768, 640 x 480

 • Tömörítési fok
  felbontástól függően: Fine, Norm, Tiff

 • Vakumód
  Auto, Derítés, Ki

 • Hangfelvétel
  4 mp megjegyzés felvétele képenként

 • Időzített felvétel
  Be, Ki

 • Élességállítási tartomány
  Normál, Makró

 • Felvétel mód
  Auto, Manuális

   Manuális módban

  • Gyors felvétel – S, QS (a gép nem foglalkozik annyit a beállításokkal, adott esetben fix fókuszúra kapcsolja az optikát is, hogy a gomb lenyomásakor a gép azonnal exponáljon)
  • Hosszú expozíció – Ki; 1; 1,5; 2; 3; 4 (az értékek másodpercben)
  • Érzékenység – Auto; ISO 100; ISO 200; ISO 400
  • Fehéregyensúly – Auto; Napfény; Árnyék; Fénycső; Izzó és Manuális
 • Expozíció kompenzáció
  ą 3 lépésben

 • Digitális zoom
  Felbontástól függ: 640 x 480 pixeles felbontásnál 7 lépésben állítható

Sorozatfelvétel
Ebben a módban (mint nevéből is kitűnik) sorozatfelvételeket készíthetünk.
Menü

 • Felbontás
  1360 x 1024, 1024 x 768, 640 x 480

 • Tömörítési fok
  Fine, Norm

 • Két kép közt eltelt idő
  640 x 480-as felbontásnál: 0,03; 0,06; 0,1; AE
  AE állásban a fényképezőgép 7 képet készít hét különböző expozícióval, így a normálhoz képest lesz még 4 alul és három túlexponált képünk is.

 • Exponálógomb működése
  Folyamatosan nyomva kell tartani; Egy megnyomás indítja, következő megállítja a felvételt

 • Időzített felvétel
  Be, Ki

 • Élességállítási tartomány
  Normál, Makró

 • Felvétel mód
  Auto, Manuális

   Manuális módban

  • Érzékenység – Auto; ISO 100; ISO 200; ISO 400
  • Fehéregyensúly – Auto; Napfény; Árnyék; Fénycső; Izzó és Manuális
 • Expozíció kompenzáció
  ą 3 lépésben

 • Digitális zoom
  Felbontástól függ: 640 x 480 pixeles felbontásnál 7 lépésben állítható

Mozgókép felvétel
A mozgókép megnevezés kicsit félrevezető, a videó talán jobb lenne. A fényképezőgép ugyanis hanggal együtt képes jó minőségű videófelvételek készítésére.

Menü

 • Felbontás
  640 x 480; 320 x 240; 160 x 120

 • Tömörítési fok
  Felbontástól függően: Fine, Norm

 • Kép/mp
  15 kép/mp; 30 kép/mp

 • Exponálógomb működése
  Folyamatosan nyomva kell tartani; Egy megnyomás indítja, következő megállítja a felvételt

 • Élességállítási tartomány
  Normál, Makró

 • Felvétel mód
  Auto, Manuális

   Manuális módban

  • Vibrálás kiszűrése – Be; Ki (olyan fényforrásnál érdemes használni, amelyiknek a fényén látszik a hálózat 50 Hz-es frekvenciája)
  • Érzékenység – Auto; ISO 100; ISO 200; ISO 400
  • Fehéregyensúly – Auto; Napfény; Árnyék; Fénycső; Izzó és Manuális
 • Expozíció kompenzáció
  ą 3 lépésben

 • Digitális zoom
  Felbontástól függ: 640 x 480 pixeles felbontásnál 7 lépésben állítható

Képminőség
A VPC-SX550 érzékelőlapjának felbontása ugyan csak 1,5 megapixel, de a pixelek élessége miatt néha picit többnek hat. A részletek egész tisztán megjelennek, a szoftveres élesítés pont jó, így nem jelennek meg a kontrasztos részek körül a világos sávok. Jó lenne, ha a mai 3-4 millió pixeles gépeknek is mind ilyen tiszta lenne a képe. Az egyszínű felületek meglepően homogének, nincs rajtuk szinte semmi zaj. Talán csak a JPEG tömörítés zizijeit lehetne említeni, de az sem zavaró. Meglepő módon a képeket nagy felbontásnál Tiff formátumban is elmenthetjük (4,2 MB-os fájlok), így a képminőség tényleg a lehető legjobb lesz.

A színek a kategóriához képest nagyon jók. Megfelelően telítettek és a fehér pont is nagyon jól el van találva. Ha az automatika mégsem találná meg a legmegfelelőbb pozíciót, akkor a manuális fehéregyensúly állítással könnyedén beavatkozhatunk.

Az optika ugyan kicsi, de ehhez a felbontáshoz megfelelő. Enyhe hordós torzítása csak a kép aljához és tetejéhez közel eső vízszintes vonalaknál feltűnő.

Áramellátás

A fényképezőgép működéséhez szükséges energiát két ceruzaelem vagy akkumulátor biztosíthatja. A csomag értékét növeli, hogy a fényképezőgéphez jár négy 1600 mAh-ás ceruzaakkumulátor és egy 2 akku egyidejű töltésére alkalmas töltő. Így egy szett akkut mindig tölthetünk, amíg a másikkal fényképezünk. A fényképezőgépnek van adapter bemenete, így otthon hálózati adapterről is használhatjuk.

Egy szett (2 db) ceruzaakkuval minden gond nélkül lehet 120-150 képet készíteni, attól függően, hogy mennyit használjuk a vakut és az LCD monitort. Ez kedvező, pláne, hogy a tartalék akkuszettel (amit nem külön kell beszerezni!) bármikor folytatható a fotózás. Az alacsony fogyasztás többek közt annak köszönhető, hogy nincs a gépen zoom, aminek a mozgatása igencsak sok energiát igényel.

Szoftverek
A fényképezőgéphez két CD lemezen kaptuk a szoftvereket. Az egyiken a fényképezőgépet vezérlő szoftvereket, míg a másikon egy fotóeditáló szoftvert találtunk.

A fényképezőgép vezérlő szoftverével és az USB kábel segítségével villámgyorsan letölthetők a képek a számítógépre. A programok telepítése egyszerűen ment és használatuk sem volt túl bonyolult (annak ellenére, hogy a felület a többi gyártó szoftveréhez hasonlóan egyedi). Ezen a CD-n három szoftvert találunk: Sanyo Communicator, Sanyo File Manager és Sanyo Movie Editor. A Sanyo Communicator segítségével még a számítógépről is vezérelhető az expozíció, sőt beállítható az is, hogy a fényképezőgép megadott időközönként készítsen felvételt.

A Sanyo File Manager tartalmazza az Agfa PhotoGenie programját, amivel az 1360 x 1024 pixeles képeket 1700 x 1280 pixelesre lehet interpolálni. Az eljárás nem a legszerencsésebb, mivel csak a JPEG képeket tudja nagyítani, amelyek a tömörítés miatt eleve kevesebb információt tartalmaznak.

A gép mellett a dobozban megtalálható még az MGI PhotoSuite képszerkesztő szoftver is.

Értékelés
Kezelése néhol kicsit szokatlan ugyan, de elegáns megjelenésével és jó képminoségével biztos képes lenne sok vásárló meghódítására.
Ugyan nincs benne optikai zoom, de ezt alacsony fogyasztással és egyszeru kezelhetoséggel ellensúlyozza. A boséges felszereltség
(puha tok, akkumulátorok, tölto, mindenféle kábel) és a gazdag szoftverkínálat biztos hogy elonyére válik. A gép ára az eredeti
kétszázer feletti összegről 174 900 forintra csökkent, ami már sokkal barátságosabb mint az eredeti összeg, de a piacon ennyiért már
bőven lehet válogatni. A gépet bátran ajánlom bárkinek, aki a digitális fotózásnak nem a bonyolult, hanem a szép oldalát szeretné
csak látni.

A fényképezőgépet a Guards Rt-től kaptuk tesztelésre.