Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix 6800 Zoom teszt

0


Idén év elején, mikor eljött a modellváltás ideje, a Fujifilm nem egy, hanem rögtön két utódját is bemutatta a tavalyi év egyik legérdekesebb gépének a FinePix 4700 Zoomnak. A két gép megszólalásig hasonlít egymásra, a feliratokon kívül csak a bennük lévő SuperCCD felbontása különböző. A 4700-as közvetlen utódának a szintén 2,4 millió pixeles 4800 Zoom számít, most azonban a 3,3 megapixeles érzékelővel szerelt 6800 Zoomot próbáltuk (mivel ez került először a boltokba).

Kívülről


Ami a gépre nézve azonnal feltűnik, hogy az eddig megszokott lekerekített dizájnt leváltották egy elegánsan szögletes formavilágra. A korábbi sorozat fő jellemvonásait megőrizve tényleg csak az öltöztetés változott. Maradt az álló forma (ezt talán kár is volt leírni…), a vázban teljesen elbújó optika és a felugró vaku. Ami változott az nagyon szép lett. A 4700-as sem volt csúnya, de a 6800-as kimondottan elegáns.

A gép előlapjának közepén, az objektív alatt szerényen virít a Fujifilm felirat. Az objektívet már ismerjük: vele találkoztunk a 4700-asban. Akkor ugyan a legkisebb 3x zoomtartományú objektív volt a piacon, de a képe nem tetszett túlságosan. Viszont továbbra is szimpatikus, ahogy megbújuk a vázban és ahogy az automatikusan mozgó korong védi kikapcsolt állapotban. Tökéletesen illik az elegáns formához. Bekapcsoláskor az optika másfél-két cm-re bújik ki a gépből, a művelet pedig kb 2 mp-et vesz igénybe.

Az előlap jobb felső sarkában található a kereső optikája, ami a gép lecsapott előlapjából félszigetszerűen lóg ki. Szintén a gép elején, de az optika másik oldalán lévő visszajelző lámpával (időzíett felvételnél az exponálásig hátralévő időt jelzi) és az optikával együtt olyan a hatás, mintha két szem ülne a FinePix tetején. Az asszimmetria külön jót is tesz a megjelenésnek. Az optika körül lévő harmadik ablak mögött a vaku érzékelője bújt meg.

A biztosabb fogást az előlap bal oldalán lévő enyhe kiemelkedés hivatott szolgálni, funkcionálisan azonban vajmi keveset ér. Dísznek viszont kiváló. Jó lett volna egy gumírozott felület, de az sehogy sem illene bele az összképbe. Az előlap markolat felöli lecsapott szélén lévő apró lyukak mögött található a mikrofon, ami roppant szerencsétlen, mivel az az első amit az ember valahogy eltakar az ujjaival.


A gép tetején mindössze a felugró vakut és az exponáló gombot találjuk. Az exponáló gomb a megszokott kétállású nyomógomb, ugyan olyan jól működik, mint az eddigi Fujifilm modelleken. A felugró vaku azonosnak tűnik a korábbival, csupán a kialakítása változott.


A gép hátlapjára bőven került kezelőszerv. A 2″ átmérőjű LCD monitor kimondottan nagynak számít egy ekkora gépen, el is foglaja a hátlap egy jelentős részét. Szerencsére maradt a hátlapra szerelt (ugye általában a gép mögött állunk, nem a gép felett, így itt logikusabb) információs LCD, ami a korábbi modellekhez hasonlóan módtól függően más színű háttérvilágítást kapott. Az Információs LCD kölül elhelyezkedő négy gomb funkciója mindig az LCD-ről olvasható le.

Az információs LCD mellett található két gombbal a menübe lehet belépni, az ott beállítottakat lehet jóváhagyni illetve onnan lehet a beállítások mentése nélkül kilépni. A logika nagyon egyszerű, tökéletes része a fényképezőgép egyszerű kezelőfelületének. A gép tetején lévő vakut az információs LCD-től picit balra-fel lévő gombbal lehet kinyitni. Kár, hogy nem nyílik ki magától.

A hátlap jobb felső sarkának közelében található a 6800-as egyik legfeltűnőbb kezelőszerve a módválasztó tárcsa, amit ebben az esetben inkább hengernek kellene nevezni. Először sokan úgy vélekedünk, hogy minek kell ilyen felesleges figurákat kitalálni, mikor a tárcsa is nagyon jól használható volt. A Posrche stúdióban azonban nem csak dobálóznak a formákkal: a henger nagyon kellemesen használható dolog. Forgatásával 6 mód közül választhatunk: Sorozatfelvétel, Manuális felvétel, Automatikus felvétel, Témapozíció, Videó felvétel és Hangfelvétel.

Felvétel és visszajátszás közt a főkapcsoló (gomb) körül elforduló kétállású kapcsolóval lehet váltani. A megoldást a 4700-asban alkalmazták először és nagyon bejött. A kapcsoló alatti gombbal az LCD monitoron megjelenő információmennyiséget határozhatjuk meg. A gombbal az LCD monitor teljesen ki is kapcsolható. Az LCD a gép bekapcsolásakor nem aktiválódik, azt a DISP gomb megnyomásával külön kell bekapcsolni.


A hátlap bal felső sarkába került a kereső ablaka. Mint ahogy az várható, a kereső semmire sem használható. Kicsi, nehéz belenézni és nem azt mutatja, ami a képre kerül. Sajnos az amatőr gépek mindegyikére ilyen keresőt szerelnek. A kereső melletti led az aktuális műveletekről (lemezművelet, vakuművelet, stb.) tájékoztat. Az LCD monitor mellett, a markolat hátlapján lévő apró lyukak mögött található a gép hangszórója, amin a visszajátszott hang- és videófelvétel szólal meg.


A 6800-as markolat felöli oldalán mindösze a csuklószíj rögzítőpontját találjuk. A másik oldalon viszont annál nagyobb a tumultus. Oda került ugyanis a 128 MB-os SmartMedia kártyák kezelésére is képes kártyahely és a gép csatlakozó felülete. A kártyahelyet védő ajtó nyitószerkezete nem túl bonyolult és gyengének sem tűnik, pedig olcsó megoldás. A kártya kivétele a szokásos módon történhet: enyhén be kell nyomni a kártyát a nyílásba, majd elengedve az szinte kipattan a helyéről.

Érdekes, hogy a kártyanyílás mellett lévő csatlakozósort semmilyen védelemmel nem látták el. Pedig érzékeny és finom dolgokról van szó. Legfelül található a fényképezőgép audió/videó kimenete, alatta az USB csatlakozó, míg legalulra a hálózati adapter bemeneti csatlakozóját tették.


A fényképezőgép alján található az állványcsavar, a dokkoló állomás csatlakozórsora és az akkumulátornyílás. Sajnos továbbra sem értem, hogy miért nem lehet az objektív tengelye alá tenni az állványcsavart, de ezt nyilván most sem tudjuk meg. Aki panorámaképet akar készíteni ezzel a géppel az számoljon azzal, hogy minőségi munkánál magának kell gondoskodnia a megfelelő forgástengely beállításáról. Dokkoló állomás csatlakozóját egy műanyag lapka védi. Ezt kézzel kell elhúzni minden esetben, mikor a 6800-ast a dokkba szeretnénk tenni. Erre igazán kitalálhattak volna valami automatikus megoldást.

A 4700-astól eltérően a 6800-as áramellátására ismét a lítium ion akkumulátort választották, mint ahogy azt a 4700-as előtti modelleknél láttuk. Az akku viszonylag pici és mivel lítium ion talán tovább bírja mint sok ceruzaakkumulátor.

Sorozatfelvétel
Az exponáló gombot lenyomva tartva másodpercenként kb. 3,3 képet lehet készíteni. Ez a mód minden felbontásban és tömörítésnél működik, a sorozat azonban nem állhat több mint 5 képből. Ebben a módban nem állítható a fehéregyensúly, az érzékenység és az expozíció kompenzáció sem.

Manuális felvétel

Nevével ellentétben csupán apróbb beavatkozásra van lehetőség. Beállítható az érzékenység, a fehéregyensúly, az expozíció kompenzáció, a vaku fényerő, a fénymérés módja, a kép keménysége és az élesség. Nincs lehetőség sem a blende, sem pedig a záridő beállítására.

Automatikus felvétel

Ebben a módban semmit sem lehet beállítani (a felbontáson és a tömörítésen túl), a fényképezőgép automatikája mindenre odafigyel a fotós helyett. Itt még expozíció kompenzáció állításra sincs lehetőség.

Témapozíció

Ebben a módban négy előre programozott expozíció közül lehet választani:

  • Fekete-fehér
  • Éjszakai felvétel – a gép 3 mp körüli záridőt választ
  • Tájkép – a gép szűk blendét választ, így a nagy mélységélesség; a vaku nem villan
  • Portré – a gép nyitott blendét választ, így kicsi lesz a mélységélesség; a kép lágy lesz és minden vakumód használható.

Videófelvétel

A fényképezőgép ebben a módban alkalmas 160 x 120 pixeles 10 kép/mp frissítésű maximum 160 mp hosszú videófelvételek készítésére.

Hangfelvétel

Ebben a módban a fényképezőgép diktafonként használható. A géphez mellékelt 16 MB-os memóriakártyára kb. 33 percnyi hangot lehet elmenteni.

Felvétel menü
A fényképezőgép menüje első látásra akár zavarosnak is tűnhet, pedig használata nagyon egyszerű. A főmenüben olyan sok beállítási lehetőség kapott helyet, hogy azok csak három oldalra fértek el. A menü megfelelő oldalára a jobbszélső menüpont megfelelő alpontját kiválasztva lehet eljutni.

Automatikus felvétel menü

Önkioldó Itt kapcsolható be az időzített felvétel készítésekor használt önkioldó. A kép 10 mp-es késleltetéssel készül. Az exponálás után az önkioldó kikapcsol.
Hangos kép Ezzel a funkcióval hangos megjegyzéseket rögzíthetünk a képhez. Mostmár lehet nyugodtan hahotázni a csoportképnél, mert ‘ez már hangos kép lesz’.
Beállítások LCD fényerő
Set-up menü
Felbontás/Tömörítés menü


Manuális felvétel menü

Önkioldó Itt kapcsolható be az időzített felvétel készítésekor használt önkioldó. A kép 10 mp-es késleltetéssel készül. Az exponálás után az önkioldó kikapcsol. 1. oldal
Fehéregyensúly Automatikus
Napsütéses
Borongós
Fénycső 1
Fénycső 2
Fénycső 3
Izzó
Érzékenység ISO 100
ISO 200
ISO 400
Beállítások LCD fényerő
Set-up menü
Felbontás/Tömörítés menü
Manuális élességállítás A kézi élességállítást engedélyezve a jobbra és a balra nyilakkal lehet élességet állítani. 2. oldal
Kép keménysége A fényképezőgép szoftveres élességállítását szabályozza:
Lágy
Normál
Kemény
Vaku kompenzáció 0,3 blendés lépésekben ą0,6 blendével lehet korrigálni a vaku fényerejét.
Expozíció kompenzáció 0,3 blendés lépésekben ą1,5 blendével lehet korrigálni az expozíciót.
Dupla expozíció Ez a funkció lehetővé teszi, hogy több képet fotózzon egymásra. 3. oldal
Fénymérés módja Átlag
Szpot
Multi

Visszajátszás
A felvétel és visszajátszás mód között váltó kapcsolónak köszönhetően a váltás nagyon egyszerű és mivel a gép elektronikája sem rossz, a művelet nem vesz sok időt igénybe. Sajnos a korábbi Fujifilm gépekkel ellentétben a 6800-asban már nincs lehetőség a képek átméretezésére, pedig a funkciónak főleg ilyen nagy méretű fájloknál lenne értelme. Természetesen lehetőség van a képek nagyítására és az indexképes áttekintésre is. A nagyítás tényleg jól alkalmas az élesség illetve a bemozdulás ellenőrzésére.

Visszajátszás menü

Törlés Kártya fomrázása
Minden kép törlése
Aktuális kép törlése
Vetítés A kártyán lévő képekből lehet vetítést rendezni, mivel a fényképezőgép TV-re is köthető.
Védelem A kártyán lévő képeket lehehet levédeni a véletlen törléstől.
DPOF Ebben a menüben lehet beállítani a képek nyomtatási adatait.
Beállítások LCD fényerő
Set-up

Képminőség
A gép talán legérdekesebb része a második generációs SuperCCD. A 3,3 millió pixeles átlós kialakítású SuperCCD adataiból feldolgozás után a fényképezőgép képes 6 millió (2832 x 2132) pixeles képet készíteni. A kérdés csak az, hogy van-e értelme. Tapasztalataink szerint nem sok. A 6 megapixeles képek szinte semmivel sem tartalmaznak több információt mint a 3 megapixeles társaik, így csak a helyet és processzorkapacitást foglalják. Nyilván a Fujifilm mérnökei is érezték ezt, így ebben a gépben már találunk a CCD pixelszámának megfelelő felbontást. Ez nagyon hiányzott a FinePix 4700-asból. A 3 millió pixeles képek azonban tényleg 3 millió pixelnyi információt tartalmaznak.

A SuperCCD-s képekkel általában az szokott lenni a baj, hogy az ég kékje például nem egyszínű kék, hanem egymástól árnyalatban erősen eltérő kék pixelek halmaza. A képek így kicsit zizisnek tűnnek. A papírképeken azonban ez a zizi nem zavaró tényezőként jelenik meg. A képek inkább úgy néznek ki, mintha filmes géppel egy enyhén szemcsézett filmre készültek volna. Többen mondták már nekem, hogy a digitális fényképezőgéppel készült képek természetellenesen tiszták (nem értek velük egyet, de ez is egy vélemény). Nekik tudom ajánlani a SuperCCD-vel szerelt gépeket, mert az ezekkel a gépekkel készült nagyításokon enyhe, szemcsézettséghez hasonló hatás látható.

A korábbi SuperCCD-s modellekkel ellentétben a 6800-ason az érzékenység nem ISO 200/400/800 hanem ISO 100/200/400. Nyilván ez azért van, mert a képek már 400-as érzékenységnél is elég zajosak. Egész jól használható viszont a 400-as érzékenység az expozíció kompenzációval és a vakufényerő kompenzációval. Olyan rosszul megvilágított nagy tereket is sikerült vele kifényképezni, amire nem is számítottam. És a képek nem is lettek annyira rosszak.

A színvisszaadásról nem kell sokat beszélni. Elsőosztájú. Természetes fénynél a Fujifilm fényképezőgépek a legjobbak között vannak (ha nem a legjobbak). A színek telítettek, élénkek és természetesek. Mesterséges megvilágításnál is hasonló a helyzet, de manuális fehéregyensúly állítás hiányában akadhatnak olyan megvilágítási szituációk, amik kifognak a 6800-as automatikáján.

Az objektív teljesítménye már nem ennyire fényes. Nagylátószögnél borzalmas a hordós torzítása és a széleken a kép már nem éles. Viszont nincs jelentős színszórás a kontrasztos éleknél, ami egy nagyon jó hír.

Dokkoló állomás
Nagyon nagy ötlet. A fényképezőgép csatlakoztatásának egyik legegyszerűbb módja, ha azt az asztalon egy fixen elhelyezett állványra tudjuk tenni. A dokkoló állomás USB kábellel a számítógéphez köthető, így a képek könnyedén áttölthetők. Természetesen az adapter a dokkoló állomáshoz is csatlakoztatható, így a gép töltése is megoldott. Az állomás plusz funkciója, hogy segítségével a FinePix 6800 Zoom webkameraként is használható.

Áramellátás
A fényképezőgépet a ceruzaelemek helyett a Fujifilm gépekben már megismert NP-80-as lítium ion akkumulátorral lehet hajtani. Az akku nagyon kicsi, nagyon könnyű, de teljesítménye is csak kb ennyire jó. Egy feltöltéssel 50-70 képet lehet készíteni, ami nem túl fényes. Egy tartalékakku beszerzése mindenképpen ajánlott.

A fényképezőgépben lévő akkumulátort a hálózati adapterrel vagy a hálózatba kötött dokkoló állomásban lehet tölteni.

Értékelés
A FinePix 6800 Zoom nagy előrelépés a 4700-ashoz képest. Nem találkoztam a 4700-asnál legzavaróbb hibával, amikor váratlanul furcsa dolgok jelentek meg a képen. A 6800-asra mindig lehetett számítani. A fényképezőgép által készített képek megfelelnek a jó 3 megapixeles minősítéshez, de csak a 6 millió pixeles fájlméret miatt nem érdemes ezt a gépet választani. A színek viszont Fuji-san jók. A dizájn jól sikerült, elegáns és a dokkoló egység még értékesebbé teszi a csomagot. A 260 ezer forint körüli (cikk megjelenésének időpontjában) ár egy kicsit magasnak tűnik, de talán nem irreális.

A fényképezőgépet a Fujifilm Magyarországtól kaptuk.