Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5N teszt

0

Bevezetés, újdonságok

A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek között kétféle fő kategóriát lehet megkülönböztetni. Egyik a ritkábban választott SLR szerű felépítés, vagyis vaskosabb markolat, integrált elektronikus kereső és vaku. Ilyen pl. a Panasonic Lumix sorozatból a DMC-GH széria. A másik csoportba azok a gépek sorolhatók, amelyek főként a kis méretre és kis tömegre gyúrnak. Igazság szerint a fő koncepció egyébként ez utóbbi lehetett a MILC-ek megalkotásakor, így hát nem csoda, hogy a Sony is ez utóbbi mellett döntött.
Annak idején a NEX szériát a legkisebb MILC gépként vezették be a köztudatba, persze azóta már akadnak kisebbek is. Ezeknél a fényképezőgépeknél a markolat többnyire másodlagos, némely modellen teljesen le is marad. A Sony azonban megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni a kis méretből, s így markolat is került a vázra, emellett pedig a kijelzőt is dönthetőre alakította, hogy még inkább segítse az extrém fotózást.

A Sony Alpha NEX-5N tehát elsősorban kis méretű fényképezőgépet keresők számára készült, de közülük is azoknak, akik a képminőséget nagyon fontosnak tartják. A Sony ugyanis az egyik olyan gyártó, amelyik a jelenleg MILC-ben használt legnagyobb szenzort alkalmazza (a másik a Samsung), így ha hajszállal is, de adott gyújtótávolság, rekesz és képkivágás mellett más MILC-ekkel szemben a Sony gépei jobb háttérelmosást ígérnek.

Korábban a kis méretre foghattuk, hogy miért nem került beépített vaku egy gépbe, de aztán láthattuk, hogy mégiscsak elfér egy kis vázban is beépített vaku (lásd pl. a Panasonic Lumix DMC-GF3-at, vagy DMC-GF5-öt). A Sony viszont nem épített villanót a gépébe, azt külön mellékeli. Szintén le kell mondanunk az elektronikus keresőről, legalábbis alapkiépítésben, mert opcionálisan vásárolhatunk ilyet.
Különlegességként viszont megkapjuk az optikai hibák korrekcióját, ráadásul letiltható módon (aki nem szereti, nem használja, aki viszont előnynek tekinti, annak lehetősége van a JPEG képek korrekciójára), valamint a Sweep Panorama funkciót, amely gyerekjátékká teszi a sík panorámák készítését, mivel a gépet elegendő csak körbeforgatni, a fotózást és az összefűzést a gép megoldja..

Egy dologról nem esett még szó, a kezelhetőségről. A NEX-5-nél jópár kritika hangzott el a nehézkes kezelés miatt, melyeket a NEX-5N tervezésekor figyelembe is vettek. Ennek nyomán érintőképernyőt építettek a masinára, ezzel próbálják elősegíteni a könnyebb kezelést – több-kevesebb sikerrel. Az alapok azonban maradtak, így a célcsoport továbbra is a hobbifotósok köre, akik a gép használata során ritkábban változtatnak az automata által felkínált beállításokon. A haladó amatőrök itt-ott már macerásnak érezhetik.

Mielőtt rátérnénk a NEX-5 óta bevezetett újdonságokra, előbb nézzük át, mit is kínál számunkra a NEX-5N:

 • Kis méretű váz, könnyű gép
 • APS-C méretű 16 Mpixeles CMOS szenzor
 • ISO100-25600 érzékenység
 • 25 pontos, kontraszt érzékelő autofókusz rendszer, kézi élességállítás
 • Dönthető, fel-le hajtható 3″-os érintésérzékeny LCD 16:9 oldalaránnyal, 921e képponttal
 • Egyszerű külső vaku (vakupapucs nincs)
 • 10 kép/mp sebességű sorozat, automatikus expozíció sorozat
 • FullHD videófelvétel 50 progresszív kép/mp képfrissítéssel, mJPEG vagy AVCHD2.0 tömörítés
 • Objektív hibák szoftveres korrekciója (letiltható): torzítás, színhiba, peremsötétedés
 • HDR mód
 • Képi effektek
 • Sweep Panorama (panorámakészítés a gép egyszerű körbeforgatásával)
 • Arcfelismerés, exponálás mosolygásra
 • Lítium-ion akkumulátor százalék pontos töltöttség kijelzéssel
 • SD/SDHC/SDXC és MemoryStick Pro-HG Duo HX memóriakártyák támogatása

Az egyik újdonságról már esett szó, de nézzük, mit tartogat még számunkra a NEX-5N:

A Sony Alpha NEX-5 és NEX-5N közötti főbb különbségek
Sony Alpha NEX-5 Sony Alpha NEX-5N
Képérzékelő 14,2 Mpixel 16,1 Mpixel
Érzékenység ISO200-12800 ISO 100-25600
Automatikus érzékenység max. ISO1600 max. ISO3200
Expozíció kompenzációs ±2 Fé ±3 Fé
Sorozat 7 kép/mp 8 RAW képig 10 kép/mp 7 RAW képig
FullHD Videó Igen, interlace 50 kép/mp Igen, progresszív 50 kép/mp
Panoráma pásztázás Igen, 2D (3D csak a V2 firmware-től) Igen, 2D és 3D
Elektronikus kereső nincs opcionális
Segédrács Igen, harmadoló Igen, harmadoló, négyzetrács és átlós
Elektronikus első redőny nem igen
Fázis-különség alapú fókuszt nyújtó SLT objektív adapter csak a V5 firmware-től használható
Érintésérzékeny LCD nem igen
Rekesz állítás videófelvétel közben nem igen
Fehéregyensúly Automatikus, Nappali fény, Árnyék, Izzólámpa, Fénycső, Vaku, Színhőmérséklet/Színszűrő (2500-9900K, 9 szűrő), Egyéni Automatikus, Nappali fény, Árnyék, Felhős, Izzólámpa, Melegfehér fénycső, Hidegfehér fénycső, Természetes fénycső, Nappali fénycső, Vaku, Színhőmérséklet/Színszűrő (2500-9900K), Egyéni
Fehéregyensúly finomhangolás Igen, a gyári értékeket, 4 lépésben Igen, minden értéket, ±7 lépésben a zöld-bíbor és kék-borostyán tengelyen
Objektív torzítás korrekció nem igen, kérhető
Objektív színi hiba korrekció nem igen, kérhető
Objektív peremsötétedés korrekció nem igen, kérhető
Egyéb kreatív effektek közvetlen élőképen ellenőrizhetők
Kép effektusok (NEX5-nél V4 firmware-től): játékfényképezőgép, élénk szín (pop-art), színcsökkentés, retro, lágy high key, részleges szín, nagy kontrasztú fekete-fehér, lágy fókusz, HDR hatás, gazdag tónusú mono, miniatűr.