Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5N teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A fényképezőgép külsejében teljesen megegyezik az Alpha NEX-5-tel. A váz átlagos vastagsága és magassága a kompaktokat idézi és ha nem lenne a tömzsi akkumulátort befogadó vastagabb markolat, simán ultrakompaktnak is néznénk. A méretét egyébként jól jellemzi, hogy az objektív csatlakozásra szolgáló bajonett alul és felül is túllóg a vázon. Az egész gép nem más mint egy túlméretezett bajonett, mögötte egy nagy szenzorral és a hátlapot uraló LCD-vel, ennek oldalán pedig néhány gombbal. Csak a legszükségesebbek és csak a szükséges méretben. Egyébként nem csak méretei, de tömege is azonos a NEX-5-ével, s persze az összes kezelőszerv is ugyanott és úgyanúgy található.

Kereső, vagy vaku már nem fért a gépre, utóbbit mellékeli a gyártó alaphangon, előbbiért azonban külön kell fizetnünk. S a kényelem? Nos, az sajnos nem erőssége a NEX-5N-nek. Hiába a vázhoz mérten vastag markolat, ha még így is kicsi és szögletes. Simán elveszik egy átlagos európai férfikézben. A markolat díszborítása kemény, csúszásmentesítő gumi bevonat csak a gép hátuljára, annak jobb felső sarkára jutott, hüvelykujjunk megtámasztásának. Gombokból szintén csak a legszükségesebbek kerültek a gépre, így sajnos sok-sok beállításért a menübe kell majd mászkálnunk. Egyetlen mentsvárunk a középső programozható gomb, amelyre akár 5 általunk választott funkciót helyezhetünk, melyekből a jobbra-balra gombokkal választhatunk.

A kezelhetőség tehát még mindig az egyik hátulütő. S bár van lehetőség az LCD érintésével is vezérelni a masinát, ez igazából minimálisan segít csak. A főmenü nagy képén még jól jön a tapizhatóság, de a menükben már édeskevés, ugyanis túl kicsik a menüfeliratok, így pontosan kellene eltalálni, emiatt bizonytalan a dolog, ráadásul kissé lassúcska is. Nekem pár nap után már egyszerűbb volt a gombokkal történő kezelés, mint az érintőképernyő használata, bár az érintőképernyőkön szocializálódott okostelefon tulajdonosok valószínűleg kicsit máshogy élték volna meg a helyzetet. A multi-touch-ot egyébként nem kezeli, így a nagyítás nem könnyebb vele lejátszás módban, maximum a lapozás (de arra meg ott vannak a gombok is).

A NEX-5N jó pontokat érdemel a precízen összerakott és strapabíró fémházért. Semmi sem tűnik „olcsónak” ezen a készüléken, minden rendkívül finom és tökéletes, beleértve a kezelőszerveket is.

A fényképezőgép alján fém állványmenetet találunk, melyet az optikai középtengely alá helyeztek, fél mm-rel a szenzor síkja mögé. Sajnos az állványmenet körüli rész elég csekély felületű, így hiába a nagy állványtalp, csak minimális felületen tud megtámaszkodni a gép. Ez a rész egyébként nem emelkedik ki jobban, mint a markolat alján lévő akkumulátor és memóriakártya foglalat, így kissé érthetetlen, hogy miért volt szükség a kettő közötti rész kivésésére, ezzel együtt pedig az állványtalpon való jó megtámasztás csökkentésére. Hopp, majdnem elfelejtettem: hát a kis tömeg volt a cél. Nos, többek között ez is az ára a kis tömegnek. A gépet állványra helyezve tehát nem kapunk majd tökéletes stabilitást, viszont az akku- és memóriafoglalat ajtó még így is gond nélkül nyitható, ez viszont pozitívum.

Objektív

A gépre természetesen továbbra is E-bajonettes objektívek tekerhetők fel közvetlenül.

A gyártó a nálunk járt kitben a Sony E 18-55mm F3,5-5,6 OSS objektívet mellékeli, mely hasonló gyújtótávolságot és fényerőt kínál, mint az átlag DSLR kitobjektívek. A DSLR-jeikkel szemben a NEX gépekben nincs szenzorstabilizáció, így ezt a funkciót az objektívekben kell keressük (OSS jelzés).

A 18 mm-es bázistávolságú NEX objektíveken kívül A-bajonettes optikák is használhatók, ha előzőleg beszerezzük hozzá a szükséges adaptert (LA-EA1 és a fáziskülönbség alapú fókuszrendszert is tartalmazó LA-EA2, mely 15 fókuszpontot kínál).

Képérzékelő

A NEX-5N-be új, az elődnél nagyobb felbontású, APS-C méretű EXMOR HD CMOS szenzor került (1,5×-es gyújtótávolság szorzó). A 23,4×15,6 mm-es képérzékelő 16,7 millió képpontot tartalmaz, melyből 16,1 millió vesz részt a képalkotásban, így legnagyobb felbontásban 4912×3264 pixeles fotókat készíthetünk. Kisebb felbontásokból 8 és 4 Mpixeles választható, illetve 3:2 oldalarányon túl 16:9-es is rendelkezésre áll, szintén két további felbontással.

Fotózáskor RAW, RAW+JPEG vagy JPEG formátumot választhatunk, utóbbi esetben finom és normál tömörítés is rendelkezésre áll. A RAW fájlok szinte kivétel nélkül 16,8 MByte méretűek.

Az érzékenységet a fényképezőgép automatikusan is képes beállítani, ekkor maximum ISO3200-ig juthatunk el. Kézzel választva nagyobb szabadságunk van, itt ISO100 és ISO25600 közötti érték választható, a lépésköz 1 Fé.

A Sony NEX rendszerénél is fennáll a szenzorra tapadó porszemek problémája, hiszen az objektívcserekor szennyeződések juthatnak a szabadon maradt érzékelőfelületre. A gyártó ezt a szokásos módon, egyrészt az érzékelő előtti ún. low-pass filter portaszító, antisztatikus bevonatával, másrészt a szenzor gyors vibrációjával igyekszik kiküszöbölni. A tisztító rendszer minden kikapcsolásnál önállóan működésbe lép, de a Beállítások menüben a fotós is szabadon aktiválhatja.

Kijelző

Ahogyan az ergonómiáról szóló bekezdésben már írtuk, a gép nem rendelkezik keresővel, elektronikus keresőt külön kell megvásárolnunk. A FDA-EV1S elektronikus keresőt ugyanabba a bővítő portra kell csatlakoztatnunk, ahova a mellékelt vakut (amely egyébként azt is jelenti, hogy mivel a kereső tetején nincs további bővítő port, vakut csak akkor használhatunk, ha keresőt nem és fordítva).

Így tehát alapkiépítésben be kell érnünk a hátsó LCD-vel, melyet megpróbált minél használhatóbbá tenni a Sony. Először is meglepően vékony, így nem emelkedik ki a vázból, ennek ellenére egy elforgató mechanizmust is sikerült mögé rejteni így felfelé kb. 80, lefelé 45 fokban dönthető, kényelmes komponálási pozíciót biztosítva használója számára. Kár, hogy a forgatást már nem oldották meg, mert így portré állásnál már semmit nem nyerünk. A 3″ képátlójú kijelzőre összesen 921 600 képpont (subpixel) került, ami így igazán jó képminőséget biztosít.

A kijelző 16:9 oldalarányú, de az élőkép csak a neki megfelelő 3:2 arányt foglalja el (a látható élőkép mérete: 2,64”), a jobb szél a működésjelző feliratoké és ikonoké. Enyhébb problémák persze itt is előfordulnak, mint például az általánosnak mondható szaggatás fényszegény környezetben, vagy túlságosan erős napsütésben a képernyő gyenge láthatósága. Ezt ellensúlyozandó beállíthatunk napsütéses módot is, amely nagymértékben növeli a kijelző világosságát. A fényesség egyébként manuálisan is beállítható, +/-2 fokozat között, de van lehetőség automatikus módosításra is, így a fényerőt egy apró, az LCD bal alsó sarkában lévő szenzor adata alapján állítja be a gép. Az LCD kijelző külső védelméhez műanyag, felpattintható védőborítást vásárolhatunk

érintőképernyős kezelés

Felvételnél minden fontosabb információt megkapunk a képernyőn, és aktiválhatunk többféle segédrácsot, élő hisztogramot és státuszkijelzést is (utóbbi sajnos nem aktív jellegű, az érintőképernyő sem használható paraméter kiválasztására, pedig milyen jó volna). Megjelenik itt a felvételi üzemmód ikonja, a hátralévő képek száma, a képméret és minőség, a videó felbontás, valamint az akku kapacitása. Az alsó sorban a rekeszértékről, záridőről, expozíció korrekcióról és a stabilizátor állapotáról tájékoztat a gép. A vezérlő tárcsa DISP gombjával, vagyis a fel iránnyal, ki és bekapcsolhatók a megjelenített adatok, de bekapcsolhatunk grafikus rekesz és záridő megjelenítést is, mely egy szemléletesebb skálán mutatja az értékeket. Ugyanezzel a gombbal kiegészítő ikonok is bekapcsolhatók, melyek az automata expozíció sorozatról, a fénymérési és AF módokról, az arc-, és mosolyfelismerésről a fehéregyensúlyról, színeffektusról, érzékenységről és DRO módról szolgáltatnak adatokat.
Kézi élességállításnál van lehetőség az élek kiemelésére (NEX-5-nél V4 firmware-től szintén), amely elviekben könnyebb fókuszálást kínál – gyakorlatban azonban nekem inkább zavarónak tűnt, nem tudtam ugyanis eldönteni, hogy mikor jobb, vagy rosszabb a fókusz, maradtam inkább a 9,6×-es precíz nagyításnál.

felvételi információk

lejátszás információk

Lejátszásnál szintén a DISP gombbal válthatók az információk. Megjeleníthető önmagában a kép, a hozzá tartozó felvételi adatokkal vagy anélkül, a világossági és színcsatorna hisztogramok a kiégett és bebukott területek villogtatásával. A le irányt választva 6, vagy 12 képes előnézeti oldalak között lapozgathatunk, az előzetes menübeállítástól függően. A fotókba a vezérlőtárcsa közepén lévő gombbal nagyíthatunk bele, a mértéket a tárcsával állíthatjuk be, nagyjából 12×-es méretig. Érdekes, hogy 1:1 raszterillesztett megjelenítést egyik nagyítási fokozatban sem találtunk, így csak a kijelző nagy felbontásának köszönhető, hogy az élesség egész jól ellenőrizhető. Sajnos nagyított nézetben nincs lehetőségünk a képek közötti lapozásra. Az is furcsa, hogy visszajátszáskor vagy csak a videók, vagy csak állóképek között nézelődhetünk.

Vaku

Újabb kompromisszum melyet a kis méret miatt kell hoznunk. A NEX-5N-en nincs se fixen beépített, se felnyitható vaku. Egy apró külső villanó (HVL-F7S ) jár hozzá, mely a használati utasítás alapján alaptartozéka a szettnek (mi azonban sajnos nem kaptunk, így a NEX-5 képeit és tapasztalatait ismételjük). A vakut a gép tetején lévő kombinált kiegészítő aljzatba kell illesztenünk, melyhez egy műanyaglap felhajtása után jutunk. A csatlakoztatást követően egy apró, kézzel is meghúzható csavarral rögzíthetjük a vakut. Használatához szintén kézzel kell felnyitnunk, ez jelenti a bekapcsolt állapotot. Öröm az ürömben, hogy az így felnyitott külső villanó sokkal magasabbra távolodik el az optika középtengelyétől, mint ha a vázba beépített, vagy abból felnyíló lenne. A 6 cm-es távolság persze elmarad egy DSLR-étől, de talán valamivel kevesebb vörösszem jelentkezik egy átlagkompakthoz viszonyítva. A 18-200mm-es objektívet is tartalmazó szettben egy külön magasítót is mellékelnek a vakuhoz, mivel a nagy objektív még felnyitott vakunál is leárnyékolja a villanást.

A vaku tökéletesen kompatibilis a Sony gépeiben használt P-TTL fénymérési rendszerrel. Kulcsszáma 10 (ISO200), teljesítményét pedig manuálisan is korrigálhatjuk +/-2 fényérték között, 1/3-os lépésekben.

A kis vakut automata, derítő, lassú szinkron, hátsó redőnyre szinkronizált, valamint vörösszem csökkentő módokban használhatjuk. Villanása után kb. 4 másodperces újratöltődési idővel számolhatunk. Hozzávetőlegesen 16mm-es gyújtótávolságnak megfelelő területet fed le, így a pancake objektívvel még használható megvilágítást kapunk.

A Sony a fenti vakun kívül egy 20-as kulcsszámú, HVL-F20S jelű kis vakut is kínál, mely felfelé fordítható fejjel rendelkezik, így indirekt vakuzásra is alkalmas. A HVL-F20S szintén a fényképezőgépből nyeri a működéséhez szükséges. Ezeken kívül sajnos az Alpha rendszer villanói nem kompatibilisek a NEX sorozattal, valamint olyan gyári kiegészítő sem létezik, amely középpontos érintkezőjű vagy studióvakuk számára lenne használható.

Csatlakozók, memóriakártya, akkumulátor

A vakunál említett univerzális csatlakozóhely egyébként sok más külső kiegészítő fogadására is alkalmas. Ide csatlakozik a már említett külön beszerezhető elektronikus kereső, vagy például a külső sztereó mikrofon is. Hátránya éppen a sokrétűsége, egyszerre csak egy kiegészítőt használhatunk.

A további aljzatokat a gép bal oldalán, két újabb műanyaglap mögött találunk. Fent egy USB 2.0 (Hi-speed) kimenet, alul egy HDMI (mini C) csatlakozó kapott helyet. USB kábelt mellékelnek a géphez, a HDMI kábelt viszont külön kell megvennünk. A videokimenet támogatja a Full HD (1080p), és a PhotoTV HD lejátszási szabványokat, valamint a Sony Bravia Sync módját, melynek segítségével a TV távirányítójával vezérelhető a lejátszás.

A fotókat és videókat Memory Stick PRO-HG Duo HX, vagy SD/SDHC illetve SDXC kártyákra menthetjük. A memóriakártya foglalat kombinált, azaz egyszerre csak egyféle kártya használható.

A NEX-5N áramellátásáról NP-FW50 típusjelzésű InfoLITHIUM akkumulátor gondoskodik. A markolat alsó részébe helyezhető akkumulátort egy kis rugós műanyagpöcök, valamint a meglehetősen masszív foglalat ajtó tartja a helyén.
Az akku töltöttségét négy szegmenses piktogramon, valamint %-os pontossággal ellenőrizhetjük a kijelzőn.

Az 1080mAh kapacitású és 7,2 V-os áramforrást külső töltőben tölthetjük fel, kb. 4 óra alatt.