Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-6 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi és Alkalmazások

A NEX-5R és NEX-6 modell igazi érdekessége a beépített vezeték nélküli kapcsolat, mely nem egyedülálló a digitális fényképezőgépek történetében, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások azonban igen.

Adott a hagyományos Wi-Fi megosztás, melynek révén például okostelefonra, tévére, vagy számítógéphez csatlakoztathatunk és egy vagy több képünket megtekinthetjük ezek kijelzőjén is. A „csak megmutatom ezt a képet a tableten” is alapgondolat a gyakorlatban kissé komplikáltabb, nem is beszélve a készülékek előzetes összehangolásáról. Fényképezőgép gombokkal például nem leányálom begépelni a csatlakozási jelszót.

Ez egy kicsit elvette a kedvem a Wi-Fi-től, de van itt valami más is, ami viszont sokkal előremutatóbb, mégpedig a Sony PlayMemories és az alkalmazások telepítése és kezelése. A menük részletezésénél az Alkalmazások menücsoportban találjuk ezek kezelését. Alapból a PlayMemories Online megosztó felületet kapjuk a géphez, mellyel vezeték nélkül kapcsolódhatunk Sony fiókunkhoz, és feltölthetjük a kiválogatott fotóinkat és videóinkat. A szoftver azonban sokkal többre is képes.

Ha nagyon egyszerűen akarnék fogalmazni, akkor a NEX-6-ból egy okostelefonhoz, vagy tablethez hasonló miniszámítógépet csinálhatunk, melyre a PlayMemories Camera Apps segítségével különféle szoftvereket telepíthetünk, majd futtathatunk, rendszerezhetünk és akár törölhetünk is.

Általában ingyen, vagy 5-10 dollárért szerezhetők be a szolgáltatáskészletet bővítő alkalmazások, melyekkel például időeltolásos expozícióval (Time-Lapse), vezeték nélküli mobil távvezérelhetőséggel (Smart Remote Control), újfajta képeffektusokkal (Picture Effects+), automatikus sorozatokkal (Bracket Pro), vagy többképes zajszűréssel (Multi Frame NR) bővíthetjük gépünk képességeit.

Az alkalmazások kínálata folyamatosan bővül, így az idő előrehaladtával új funkciókkal tehetjük érdekesebbé NEX-6-unkat. Érdemes ellátogatni a Sony ehhez kapcsolódó oldalára: www.playmemoriescameraapps.com

Elég csak a fenti oldalról letöltenünk az USB kapcsolathoz szükséges drivert. Feltelepítve automatikusan kapcsolódhatunk az online letöltő szolgáltatáshoz és már telepíthetjük is választott szoftvert gépünk kb. 90 MB-os alkalmazás tárhelyére.

Pásztázó panoráma

A Sony nagy hangsúlyt fektet erre az üzemmódra, hiszen a főtárcsa üzemmódjai közül ez az egyik választható. Beállításait a Képméret menüben találjuk, ahol a szokásos opciókat kapjuk, kivéve a 3D panoráma készítésének lehetőségét. Ez ugyanis kimaradt a NEX-6-ból.

Normál panoráma (portré állásban)

A beállítások között megtaláljuk a képméretet, mely Normál vagy Széles lehet, illetve a pásztázás irányát, mely a gépállástól függően a jobb-bal, vagy a fel-le irány. Ennek köszönhetően normál tájkép állásban és állított tájolással is készíthetünk panoráma képet. A képméret így a legszélesebb beállításnál 12416 x 1856 pixel, a legszűkebb esetén pedig 3872 x 2160 lesz.

Széles panoráma (tájkép állásban)

Ezután már csak folyamatosan nyomnunk kell az expo gombot és körbefordítani a gépet. A sorozatban készített képeket néhány másodperc alatt széles képpé fűzi össze a készülék. Felvétel közben a képernyő alján mozgó sávon követhetjük nyomon, hogy mennyi van még hátra a pásztázásból.

Objektív kompenzáció

A Beállítások menüben találjuk a Sony újabb gépeiben már előszeretettel alkalmazott Objektív kompenzációs beállításokat, mely a géphez csatlakoztatott objektív főbb optikai hibáinak szoftveres javítását jelenti. Három hibajavító metódust kapunk, melyek a vignettálással (képsarkok sötétedésével), a kromatikus aberrációval (színhibával), és a geometriai torzítással veszik fel a harcot. Erősségükbe nincs beleszólásunk, csak kikapcsolt és automatikus mód érhető el.

Bizonyos objektíveknél, mint például az általunk is próbált 16-50mm-es PZ optikánál némely beállítás nem elérhető. Ebben az esetben a torzítás korrekció volt fixen automatára állítva. Kikapcsolni nem lehetett. A szoftveres korrekció eredményei a lenti dobozokban láthatók.

Igyekeztünk kicsit megizzasztani a szoftvert, így a színhiba csökkentést a 16-50mm-es objektív 16mm-es nagylátószögénél lőttük, ahol várhatóan a legerősebb a kromatikus aberráció. A korrekció nyitott és szűkebb rekesznél is szépen elbánt a színhibával.

Kromatikus aberráció

A torzítás teszt 50mm F1,8-as objektívvel készült F8,0 rekesszel, mivel a ki- és bekapcsolt állapotot csak ez a tesztoptikánk támogatta. Az optika elég kicsi (0,25%-os) párnatorzítást mutatott, de az automata kompenzáció ezt is képes volt 0,1%-ra csökkenteni.

A képsarkok sötétedésének vizsgálatához szintén a fix 50mm-es objektívet használtuk, mivel az F1,8 rekeszérték feltehetően komolyabb vignettálást hoz. A sötétedést F8,0 rekesszel is teszteltük, mindkét esetben ki- és bekapcsolt korrekcióval.

Peremsötétedés