Olympus M. Zuiko Digital 75mm F1,8

0

Bemutatás

A mikro NégyHarmad rendszerű tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépekhez való Olympus M.Zuiko Digital 75 mm-es tele objektív elsősorban portréra, vagy sportfotózásra alkalmas, esetleg közeli tájképek készítéséhez. A felső kategóriás optika nem kifejezetten olcsó, hazai ára bruttó 290.000 Ft.

Az objektív 75 mm gyújtótávolságú, amely mikro NégyHarmad rendszerben hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 150 mm-es teleobjektív. Fényereje kiváló, f/1,8 értékű.

Azért, hogy a kromatikus aberráció a lehető legkisebb legyen, három ED tagot is beépítettek a lencsesorba. A kis méret tartásához pedig 2 HR (High Refractive – nagy törési mutatójú) tagot alkalmaztak. A lencsetagokat tükröződésmentesítő ZERO (Zuiko Extra-low Reflectance) bevonattal látták el.

Az MSC, azaz Movie&Still Compatible élességállítás csendesen teszi a dolgát, mely gyorsnak éppen nem mondható, de persze mindez visszavezethető a kontraszt alapú élességállításra is.

Az objektív belső élességállítású, így fókuszálás során nem változik meg a hossza.

Az objektív elé 58 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, mely az MFT rendszerben már nagynak számít. Érdekes, hogy mind az LC-61 jelű objektív sapka, mind az LH-61 cső formájú napellenző csak opcionális kiegészítője a drága optikának.

Használati tapasztalatok

Az objektív külső tubusa és bajonettje is teljes egészében fémből készül. Időjárásállóság az igényes kialakítás ellenére ellenére nem jellemzi, gumigyűrűt nem találunk a bajonett környékén.

A M.Zuiko Digital 75mm f/1.8 objektívre mindössze egyetlen, 1,5 cm széles gyűrű került, ami az élességállításban segít. A focus-by-wire megoldás miatt az élességállítás során nem közvetlenül a lencsetagokra hatunk, csak a fókuszmotor vezérlésére. Egyébként a kézi élességállítás során nagyon finoman és precízen dolgozhatunk, így az Olympus Micro FourThirds gépek 14×-es képnagyításával együtt valóban tökéletes élességállítást valósíthatunk meg.

Más gyűrű vagy bármiféle kapcsoló nem található az optikán.

Színhiba

Bár az optikai rendszerben jópár alacsony szórású ED tagot is felhasználtak, teljesen megszüntetni nem tudták a színi hibát. Ez teljes nyitott rekeszen (fényerőn) kívül alig észrevehető, már f/2,8 blendeállásnál is csak éppen észlelhető, f/4-nél pedig már a drasztikus tesztábránk sem tudott kifogni az optikán. Emiatt aztán azt kell mondjuk, hogy a színi hiba nem jelentős, még akkor sem, hogy legrosszabb esetben, teljes nyitott blendénél 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 8-9 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es nyomaton 1,1 mm, 10×13 cm-es fotón 0,3 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

Fix gyújtótávolságú, enyhe teleobjektívről lévén szó, igen minimális torzításra számítottunk. Ezt tesztünk is igazolta, s noha nem torzításmentes az optika, a torzítás mértéke igen minimális.

Geometriai torzítás<0,1% párnatorzítás

Peremsötétedés

A nagy fényerejű objektívek, melyeket hasonló méretű szenzorral használunk, mint amire tervezték őket, többnyire hajlamosabbak nyitott blendénél jelentősebb, mérés nélkül is látható peremsötétedésre. Az Olympus M. Zuiko Digital 75mm F1,8-nál azonban még f/1,8 fényerőnél is alig látható a sarkok sötétedése. F4-től pedig igazából méréssel is alig mutatható ki valamicske eltérés a képközép és a sarkok világossága között.

Peremsötétedés


8%

1%

1%

Makró, közelfényképezés


84 cm közelpont,
157 mm széles lefedés (1:9)

Bár az objektív gyújtótávolsága lehetővé tenné, hogy jó leképezési arányt kapjunk, a 84 cm-es közelpont ehhez sajnos túl távoli. A gyári adatok szerint 1:10 leképezési arányt kaphatunk a legkisebb fókuszálható tárgytávolságnál.
Tesztképünkün ez látható, a 84 cm-es közelpont (78 cm munkatávolság) 157 mm széles terület lefedését eredményezi, amely 1:9 leképezési arányt jelent.

Képminőség

A készített képek elemzése során azt tapasztaltuk, hogy az objektív f/1,8 fényerőn enyhén lágy képeket készít, a szférikus aberráció nyomai itt felfedezhetők. A lencsetagok széleinek a középtől eltérő törési mutatója által okozott jelenség azonban rekeszeléssel jól csökkenthető, s ez itt is érzékelhető, F2,2 blendénél már egy fokkal keményebb képet kapunk, míg F2,8-nál már csak összehasonlítással érhető tetten némi lágyság. Az objektív „sweet point”-ja F5,6-nál található, itt dolgozik a legszebben rajzolat szempontjából. F8-tól már a rekesz diffrakciója rontja kis mértékben a képet.
Homogenitásra nem lehet panasz, a képsarkok még nyitott blendénél is hasonlóan jó rajzolatúak, mint a képközép.

Értékelés

Az Olympus M. Zuiko Digital 75mm F1,8 objektív igencsak tetszetős darab. Sem az építési minőségét, sem a képminőséget nem érheti komoly panasz. Aki mikro NégyHarmadon szeretne portrézni, nagyon jó társat találhat ezen objektívben, az egyedüli kellemetlen pontja, a magas ára.

Ha a fényerőből hajlandók vagyunk feladni egy keveset, akkor 155.000 forintért az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro jó alternatívája lehet ennek az objektívnek.