Kipróbáltuk: Sony Alpha SLT-A55 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) Üzemmód választó tárcsa: teljesen körbeforgatható, összesen 10 állással:

– AUTO+: teljesen automatikus üzemmód, automatikus témamód választással, automatikus HDR móddal.
– AUTO: teljesen automatikus üzemmód, melynél minden, így például az AF mód, a fehéregyensúly, a vakumód vagy az érzékenység is a gép által vezérelt. Ide tartoznak az expozíciós beállítások is, mint a rekesz és záridő, melyeket szintén önállóan vezérel a fényképezőgép.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak.

– A (rekesz előválasztás): a felhasználó szabadon meghatározhatja a rekeszt (a felhelyezett objektív által megengedett határok közt) és a gép ehhez választ egy megfelelő záridőt.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszérték és záridő között az exp. korrekció gombbal válthatunk. Az AEL gomb és a vezérlőtárcsa ez esetben a rekesz és a záridő együttes eltolását végzi. Záridő tekintetében egy plusz beállítást az ún. BULB módot kapunk, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart az expozíció, így akár több perc is lehet.
– 10 kép/mp-es sorozat: érdekes módon a 10 kép/mp-es sorozatfelvétel lehetősége csak ebben az üzemmódban érhető el. Szerencsére AF-S és MF fókuszmódban a rekeszértéket mi magunk választhatjuk meg (AF-C módban ez az üzemmód P módban működik).
– Sweep Panorama:
2D vagy 3D panorámakészítés. Az exponáló gomb folyamatos nyomvatartása során sorozatfelvétel készül, miközben a gépet el kell fordítanunk. A készült képeket automatikusan panorámává fűzi az SLT-A55.

– témamódok:
Portré: nagy blende, lágy bőrtónus.
Sport: lehetőségekhez képest nagy zársebesség használata.
Közeli: makró és közeli képek készítése letiltott vakuval és stabilizátorral.
Tájkép: megnövelt élesítés és színtelítettség a tökéletesebb tájképek érdekében.
Naplemente: optimálisabb vörös színvisszaadás.
Éjszakai látkép: esti tájkép vaku nélkül.
Kézben tartott esti: állvány nélküli fotózáshoz, többszörös expozícióval
Éjszakai portré: portré vakuval és hosszú expozícióval.
– Vakutiltás: egy mozdulattal kikapcsolható a vaku, olyan helyeken, ahol nem engedélyezett a használata (pl. múzeum).
(2) Vezérlő tárcsa: felvételi üzemmódokban a rekesz és/vagy a záridő beállítására szolgál. A második funkcióját az AV/Expozíció gomb nyomva tartásával érhetjük el. Egyébként bármely funkciógomb (ISO, vakumód, Fn, sorozat, stb) lenyomásával az opciói kiválasztásához, vagy a menüben való navigációhoz is használható.
Lejátszásnál a fotók közötti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.
(3) Bekapcsoló gyűrű: elfordítva be- és kikapcsolhatjuk a fényképezőgépet.

(4) Exponáló gomb: félig lenyomva az automata élességállítást és a fénymérést aktiválhatjuk, teljesen lenyomva pedig elindítható az expozíció.
Lejátszás módban használva azonnal visszaléphetünk felvételi üzemmódba.
(5) D-Range: Dinamika tartományt optimalizáló üzemmód beállítására szolgáló gomb. A helyi menüben kikapcsolt, automatikus, 1-5 szintű, illetve többszörös expozíciójú HDR képkészítés lehetséges.
(6) Finder/LCD: segítségével válthatunk az elektronikus kereső és az LCD között. Az EVF alatti infraszenzornak köszönhetően azonban nem kötelező ezt a gombot használnunk, a gép automatikusan átvált hátsó LCD-ről EVF-re, ha a keresőbe belenézünk.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) MENU gomb: bármely üzemmódban a gép menüjének előhívására, vagy kikapcsolására szolgál. A menü – az iránygombon kívül bármely funkciógomb lenyomására is kikapcsol.
(2) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája.

(3) Videófelvétel: megnyomására kb. 1 mp-cel később indul a mozgóképrögzítés. A felvétel leállítása szintén ezzel a gombbal történik.
(4) AV/kicsinyítás gomb: P, A, S módokban az expozíció korrekciót szabályozhatjuk vele +/- 2 fényérték között 1/3 Fé lépésközökkel. A gomb nyomva tartása mellett az elől lévő vezérlőtárcsát kell elforgatni. M módban a vezérlőtárcsával együtt a záridő szabályozására alkalmas. AUTO módban nincs funkciója.
Lejátszáskor indexképes nézetet, vagy a nagyított kép kicsinyítését érhetjük el vele.

(5) AEL/nagyítás gomb: felvétel módban a fénymérés rögzítésére, illetve M módban a rekesz és zársebesség értékének együttes eltolására, lejátszás módban a kész kép nagyítására szolgál.
(6) Fn gomb: a funkciómenü aktiválására szolgál, erről bővebben a következő oldalon, a menürendszernél írunk.
(7) Négyirányú navigációs gomb: lejátszás üzemmódban a képek közötti lapozásra, míg felvételkor előre definiált funkciók közvetlen elérésére szolgál:

  • Fel: DISP: az LCD-n megjelenő információk mennyiségének változtatása élőkép illetve lejátszás módban egyaránt.
  • Le: ISO – érzékenység
  • Balra: önkioldó/sorozat
  • Jobbra: fehéregyensúly

(8) AF: az automata élességállítás indítására, illetve helyi AF mező módban a fókuszpont kiválasztására szolgál. Menüben és a beállításoknál a kiválasztott opció elfogadására (OK) használható.
(9) Lejátszás gomb: az elkészült képek visszajátszásának (lejátszás mód) bekapcsolására szolgáló gomb. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot használva is ugyanez történik.
(10) Törlés gomb: felvétel módban az élőképbe nagyításra (7,5× vagy 15×), lejátszás üzemmódban az aktuális kép törlésére használható.

Oldalt

elülső-oldalsó kezelőszervek

(1) Rekesz beugrasztó gomb mélységélesség ellenőrzéshez.
(2) Vaku felpattintó gombja.
(3) Objektív kioldó gomb: az optika levételére használható. Nyomva tartva, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról. Felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(4) AF/MF kapcsoló: a gépvázba épített automata fókuszmeghajtás be (AF), illetve kikapcsolására (MF) szolgál. AF állásban az automata élességállítás, míg MF-ben a kézi működik. Fókuszmotoros objektívnél (SSM, SAM) nincs jelentősége, mivel azokon külön kapcsoló szolgál erre.