Könyvajánló: A Digitális fotós könyv 1

0

Mikor visszakerestem, hogy mikor is írtam először ennek a könyvnek a megjelenéséről, akkor nagyon meglepődtem, hogy már majdnem 6 év telt el azóta. A Digitális fotós könyvből azóta négy kötetre rúgó sorozat lett és az első rész már jócskán megérett az átdolgozásra.

Persze a fotózás alapjai 6 év alatt többnyire nem változnak, így aki annak idején megvette és megtanulta belőle a trükköket, az az új könyvvel nem kap semmi újat, de a témával mostanában ismerkedők aktuális gépeken, néhol felfrissített példákkal illusztrált oldalakon ismerkedhet a fogásokkal.

Bár a csúnyán lefotózott majd szétfotosoppolt gép a címlapon nem tudott még nyugdíjba menni, a könyvön belüli termékfotókat, menüképeket és képernyő mentéseket többnyire újakra, aktuális verziójúakra cserélték. Néhol az illusztrációkat is új képek váltották, de azért ezen a téren nincs olyan nagy változás. Fontosabb viszont, hogy az elmúlt 6 évben sokat fejlődött a hazai kiadó és nyomda igényszintje, így a felújított kiadás képeinek színhelyessége már tényleg méltó egy fotós könyvhöz.

Tartalmilag a könyv mit sem változott. Tíz, különböző témák köré felépített fejezeten keresztül minden oldalon egy-egy technikát, trükköt, probléma megoldását vagy ötletet mutat be a szerző maximum fél oldalnyi terjedelemben, hogy a lap felső felén még elférjen egy méretes illusztráció a használt termékről vagy a technikával készült fotóval. Ez az egyszerű szerkesztési elv teszi lehetővé, hogy a könyv bármikor letehető, egyszerű, könnyen megérthető olvasmány vagy még inkább ötletadó iránymutatás legyen.

Bár A Digitális fotós könyv tartalmát tekintve szerintem nem volt eddig sem elavult, jót tett neki ez az apró frissítés. Akinek már megvan az előző verzió, az semmiképp se vegye meg, de a fotózással még csak most ismerkedő rokonnak ismerősnek kiváló ajándék. Az én tiszteletpéldányomnak is van már helye a családban.