Könyvajánló: A kezdő fotósok útikalauza

0

A kiadótól megszokott, kis formátumú könyv ugyan 11 fejezetre tagolódik, de valójában három blokkra bontható. Mint a legtöbb kezdőknek szóló anyag, ez is a technika, ezen belül is elsősorban a fényképezőgép bemutatásával indul. A különböző kategóriák, illetve azok előnyeinek és hátrányainak említése mellett egy rövid áttekintést kapunk a vakukról, állványokról, táskákról és a többi, fotózáshoz szükséges eszközről.

Az elsőre száraznak tűnő téma mellett szinte minden oldalpáron találunk egy-egy gyönyörű fotót, amiről a szerzők leírják a legfontosabb tudnivalókat. Ezek persze sok tekintetben kapcsolódnak az adott oldal szöveges tartalmához is.

A technikai részt egy beállítási trükköket felvonultató fejezet köti össze a fotótémákkal foglalkozó blokkal. Itt természetesen a teljesen automatikus, illetve a téma specifikus automatikus módok kerülnek előtérbe, a hangsúly inkább ezek tudatos használatára terelődik. Persze a könyv sem akar minden témát automatikus módban megoldatni fotóssal, így előkerül a magas érzékenység, a színmódok, a vakuhasználat kérdése is.

A könyv központi tartalmi blokkja egy „Mitől szép?” című rövid fejezettel indul, ami rávilágít néhány olyan alap jellemzőre, amitől egy képet az emberek szépnek mondanak. Ezek többnyire olyan apróságok, amiket szinte bárki tud alkalmazni a saját fotóin, ha egy kicsit odafigyel. A következő harminc oldal a tengerparti fotózástól a sporton keresztül az emberek fotózásáig sokféle téma megörökítéséhez ad hasznos tippeket.

A harmadik blokk 10 hálás fotótéma, és az azokhoz tartozó tudnivalók bemutatásával indul, majd ezt követi egy rövid fejezet a megfelelő fény, és ezen keresztül a megfelelő időpont megválasztásáról.

A videózás ma már a fényképezőgépek elmaradhatatlan funkciója lett, így egyetlen fotós könyvből sem maradhat ki. Bár A kezdő fotósok útikalauza is érinti néhány oldalon a videózás problematikáját, ez a rövid fejezet még a felszín megkapirgálására is kevés.

A kezdő fotósok útikalauza valóban egy teljesen kezdőknek szóló könyv, ami nem akar többet rákényszeríteni a fényképezőgép tulajdonosokra, mint amit ők valóban tudni akarnak a fotózásról. A technikai információk és alapvető fogalmak helyett a szerző a témakeresést, témaválasztást, illetve a megfelelő látásmód megtalálását helyezi előtérbe. Bár nyilván a kompakt fényképezőgépet vásárlók többsége sosem fog nekiállni egy ilyen könyvnek, az alapvető fotós tudás birtokában készült emlékképek biztosan kevesebb csalódást fognak okozni a későbbiekben, mint a vaktában ellőtt fotók.