Mantona Rhodolit hátizsák

0

Fogalmam sincs, hogy külföldön mennyire elterjedt a Mantona márkanév, de idehaza egy viszonylag ismeretlen brandről van szó. Talán nem sokáig, hiszen viszonylag elérhető árú fotóstáskákat kínálnak, amiből nem árt ha van egy a túrakedvelő kattogtatók birtokában. Néhány éve ha fotós célú hátizsákot akartunk vásárolni alaposan a pénztárcánk fenekére kellett nyúlnunk, egy minőségi darabért. Ma már a választék is szélesebb és az olcsóbb modellek minősége, szolgáltatásai is szélesebb körűek. Pontosan ezt a két igényt elégítik ki a Mantona hátizsákok. Legalábbis az a néhány darab, amit volt szerencsém kipróbálni.

Igen, ez már a sokadik hasonló termék a kezeink között. Hátizsákjaik közül az olcsóbb és egyszerűbb kivitelű Mantona Trekkinget mutattuk be korábban, most pedig a megjelenésre is komolyabbnak tűnő Rhodolit kerül terítékre. Külső és belső méretben kb. 15%-kal nagyobb táskát kapunk a Trekkingnél.

A Rhodolit külső borítása a szokásos, strapabíró, sűrű szövésű, fekete műanyagvászon. A kissé „arctalan” Trekking után itt némi dizájnnal is próbálkozott a gyártó. A felső részen lévő márkajelzés egy gumihatású, háromszögletű lapon nyugszik, és az oldalról felkapcsolható csatok és szíjak is egy kecsesebb ívet adnak a hátitáskának. Egyébként semmi különleges és kirívó, de egy fotóstáskának ez nem is kell erénye legyen.

Kétféle pakolóteret kapunk, alul egy nagyobbat a fotós felszerelés számára fent pedig egy külön nyílót, a további kiegészítők, vagy személyes holmijaink részére. A felső rész nem túl nagy, egy fél literes üdítő és két nagyobb szendvics, vagy egy vésztartaléknak bedobott széldzseki számára lesz elég helyünk a kb. 3 literes pakolótérben. Hátul két kis hálós zsebben elfér egy-két szűrő, a cipzárazható ajtó belsején kialakított három kis zsebben pedig memóriakártyáink. A cipzárak minősége inkább csak átlagos mint jó, a húzókon lévő vastag gumivégek viszont stabil fogást és nyitást tesznek lehetővé.

A felső tér ajtajának külsején egy merőleges fogantyú is helyet kapott, mely nem csak dizájn elem, hanem a táska kényelmesebb fogását is segíti. Alul vastag párnázatot, felül gumihatású, csúszásmentes bevonatot kapott. Mögötte is találunk egy jóval egyszerűbb fogantyút, vagy inkább akasztót.

A táska oldalán és elején két hosszabb pánt fut keresztbe, melyek egy-egy csatban végződnek. A pántokkal lezárhatók az oldalsó zsebek, így illetéktelenek nehezebben férnek hozzájuk. A csatok minden esetben műanyagból készültek ezen a hátizsákon. Egyetlen kivétel a vállpántok alján lévő karabiner, mely fém.

A csatok bármelyikét kioldva, majd az oldalsó cipzárokat elhúzva mindkét oldalon hozzájuthatunk a táska alul tárolt tartalmának egy részéhez, attól függően, hogy képeztük ki a belső terét. Az egyik irányból például gyorsan kihúzható a fényképezőgép anélkül, hogy teljesen ki kéne nyitnunk az alsó szekció fedlapját.

A fedlap nyitásához nincs szükség semmi más furfangos csat, vagy zár kioldására. Itt is cipzárat kapunk. A Rhodolit alsó része 27×27×15 cm-es pakolóteret ad, ami akár egy portrémarkolatos pro DSLR+alap objektív, valamint 4 további (közepes) optika és egy vaku számára elég.

Az alsó felszereléstartókhoz 2 nagy L-alakú párnázatot, valamint 3 kisebb elválasztót kapunk. Mindegyik kb. 2 cm vastag párnázattal és tépőzárakkal rendelkezik. Viszonylag szabadon alakítható ki a belső tér, bár az oldalfalakon nincs mindenütt tépőzár, így nem kapunk teljes szabadságot. A belső tér finomabb, szürke műanyag szövet. A táska oldalfalai mindenütt párnázottak, legalább centi vastag védelemmel.

Elég figyelmesen végigtapogatva a hátizsákot az alján is felfedezhetünk egy tépőzáras zsebet, mely nem felszerelés tárolására szolgál, hanem ide gyűrhető be a táskára varrt állványtartó zseb. A Rhodolit elejére ugyanis állványt is erősíthetünk, melynek alsó vége ebbe a zsebbe kapaszkodik.

A Mantona Rhodolit extrái közé tartozik egy esővédő huzat is. A szürke, szélein gumival szegett védőhuzatot a táska elejére húzhatjuk fel, és a biztosabb tartás végett egy felső tépőzáras pánttal erősíthetjük meg. A hátsó rész védtelen marad, de így legalább esőben is hordható a hátizsák.

A hátlap nagyon jó kialakítású. A hátunknak nekifeszülő teljes felület vastag párnázatot kapott, mely kiválóan szellőzik. Hasonlóak a vállpántok is, melyek kellően szélesen alsó felületük pedig a szellőzés érdekében lyukacsos. A hátizsák hordható egy vállon is, de ha biztos tartást szeretnénk két külön pánttal deréktájon és mell előtt is összekapcsolható.

Összegzés

Az anyaghasználat és az összerakási minőség persze megegyezik, de a Mantona Rhodolit hátizsák viszonylatban nem sokkal drágább mint a Trekking. Viszont jobban néz ki, nagyobb pakolóteret, több szolgáltatást és kényelmesebb hozzáférést ad a benne tárolt felszereléshez.

A Mantona Rhodolit táskát a Mikrosat webáruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol bruttó 21 900 forintért megvásárolható.