Könyvajánló: Adobe Photoshop Lightroom 2 fotósoknak

0

Persze, le lehet őket menteni egy jól kialakított rendszer szerint merevlemezre, CD-kre, DVD-kre, de azt már most 10-12 évvel a digitális korszak indulása után látjuk, hogy ez korántsem olyan egyszerű, mint a papírba hajtogatott negatívok vagy a keretezett diák rendszere.

Az alap probléma, hogy sokkal többször és többet fotózunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ez ráadásul nem csak az amatőrökre és a hobbi fotósokra igaz, hanem a profikra is. Vagy talán rájuk hatványozottan is. Több tehát a kezelendő, rendszerezendő kép, és sokkal több a lehetőségünk is.

Elnézést, hogy ennyire elkalandozok egy könyvajánló elején, de ezek jutottak eszembe, mikor a Perfact kiadó legújabb könyvét, az Adobe Photoshop Lightroom 2 fotósoknak című művet olvasgattam. Mint ahogy az a címében is szerepel, ez a könyv az Adobe legújabb fotós munkafolyamat támogató alkalmazásáról szól, és elsősorban a problémán, illetve a lehetőségeken keresztül próbálja bemutatni a szoftvert és a képfeldolgozás feladatát. Mondhatnánk tehát azt is, hogy ez egy olyan munkafolyamat oktató könyv, ami példaként végig az Adobe Photoshop Lightroom 2 programot használja.

Persze nem véletlen, hogy nem Fotós munkafolyamat lett a könyv címe. A fejezetek inkább a szoftver felépítését követik, még ha az egyébként logikusan egybe is esik a fotós munkafolyamat legfontosabb fázisaival. Az első fejezet olyan alap fogalmakkal indít, mint a színtér, a kalibrálás, vagy a RAW-JPEG formátumpáros. Aki ezeket már mind érti, az akár át is ugorhatja ezt, de aki úgy érzi, hogy van mit tanulnia, az az egyszerű, lényegre törő megfogalmazásban talán választ lelhet a kérdéseire.

A második fejezetben még mindig csak ismerkedünk, mégpedig a szoftverrel. Ezeket az oldalakat az előzővel ellentétben még azoknak is ajánlanám, akik úgy érzik, hogy a szoftver telepítése utáni 5-10 percben már jól kiismerték magukat a kezelőfelületen. A szerző nem mutatja be a felület összes apró beállítását, de a szoftver használatához nagyon lényeges alap koncepciókat, legjobb megoldásokat ír le.

Ha mindennel tisztában vagyunk, és bemagoltuk a legfontosabb billentyűparancsokat, akkor kezdődhet a képek importálása. Az alig hét oldalas harmadik fejezet erről az egyszerű, de nagyon lényeges munkafázisról szól. Azért nagyon lényeges ez a lépés, mert ha ügyesen csináljuk, akkor később sok bosszúságtól és extra munkától kímélhetjük meg magunkat. A későbbi fejezetekhez hasonlóan a legértékesebb információkat a Tipp feliratú szürke dobozok tartalmazzák.

A negyedik, Képtár című fejezet a képek rendszerezésének, válogatásának első lépését mutatja be. A Lightroom 2 rengeteg lehetőséget kínál, ezek némelyike nem teljesen magától értetődő. A könyv végigmegy a képek rendszerezésének lehetőségein, illetve bemutatja, hogy miként fogunk tudni később eligazodni ezekben a rendszerekben.

A képek könyvtárba rendezésével nem kapunk sokkal többet, mintha bezacskóztuk és sorszámoztuk volna a negatívokat. A digitális kor igazi vívmánya a címkézés lehetősége. Persze, elvben korábban is volt lehetőség arra, hogy különböző kulcsszavakat rendeljünk egy-egy negatívhoz, de az ezekben való kereséshez egy folyamatosan frissített katalógusra lett volna szükség. Kétlem, hogy van olyan fotós, akinek ilyenre volt ideje. A Lightroomban (és ma már szinte minden szoftverben és internetes oldalon) a katalógust elkészíti helyettünk a szoftver, ráadásul a keresés is nagyságrendekkel gyorsabb, mint egy papír alapú katalógus esetén. A címkézés és az egyéb típusú jelölések használatáról szól az ötödik fejezet.

A negyven oldalas hatodik fejezet a képek kidolgozásáról szól. Bár nagyon lényeges része ez a munkafolyamatnak, nem pazarolnék rá sok szót. Ez a fotós szakma egy része, ugyanúgy ahogy régen is az volt. Csak akkor még sötétkamrának hívták.

A könyv utolsó négy fejezete a képek bemutatásáról szól. A fotózás utolsó fázisa régen is ez volt, de ma már sokkal könnyebb dolga van a fotósnak, ha diaporámát, minőségi fotóalbumot vagy index képet szeretne készíteni. Ráadásul a lehetőségek száma is jócskán megnőtt, hiszen ma már az internetes megjelenéssel több ezer kilométerre is eljuttathatjuk a portfóliónkat. Ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásához nyújt segítséget a könyv utolsó 50 oldala.

Mikor először kézbe vettem Baráth Gábor könyvét, akkor felszisszentem: már megint a színes képeken spóroltak. Aztán rájöttem, hogy ebben a könyvben nincs is azokra igazán szükség. (Ettől függetlenül a képek megtalálhatók a kiadó honlapján.) Ha úgy érzi, hogy túl kellene lépni a könyvtárakba szervezett képhalmazokon, és meg kellene oldani a RAW fájlok kezelését, de még nem mert belevágni, akkor kezdje ezzel a könyvvel és a Lightroom 2 letölthető próba verziójával.

A könyv ára 2940 Ft.