Krusell fotóstáskák

0

A svédek dizájn vénájáról jól ismert bútoráruházuk mellett néhány legendás autómárka is árulkodik. A divat és a kiegészítők terén azonban ha megfeszülök sem tudok kiemelkedő svéd terméket említeni, talán azért mert egyáltalán nem mozgok ilyen körökben. A fotóstáska gyártók krémjét azonban ismerem, így meglepetésként ért, amikor egy svéd márkanév, a Krusell néhány terméke került a kezeim közé. Soha nem hallottam még róluk. Még nagyobb volt az ámulat a táskák külsejét illetően. Jobbára a szebbik nemet célozták meg vele. Női fotóstáska Skandináviából? Hmm. Elég érdekesen hangzik.

Három táskamodell, járt nálunk, vagyis inkább kettő, hiszen a Gaia típusnevűből kétféle színváltozatot kaptunk. Eltérő nevüktől, színüktől, és helyenként anyagválasztásuktól eltekintve azonban mindhárom termék ugyanaz volt. A funkcionalitást vizslató férfiszemmel ugyanazt a külsőt, ugyanazt a kialakítást és méretet láthatjuk az összes terméknél.

Mindhárom táska M méretű volt, ami a Krusellnél 15 x 25 x 11,5 cm-es belsőt jelent. Egy fekete és egy vörös Gaia táskát kaptunk ebben a méretben, valamint egy szintén fekete külsejű, Stockholm fantázianevű darabot. A Gaia táskákból létezik kis változat is, melynél a legnagyobb pakolótér kb. 40%-kal kisebb. Az általunk vizsgált közepes típusokban tehát egy DSLR váz és két kisebb alapobjektív, vagy egy közepes teleoptika fér el kényelmesen.

De nézzük először a külsőt, hiszen itt érhető legelőször tetten a három táska különbözősége. Jó svédekhez méltóan igazi környezettudatos csomagolásban kapjuk őket. Semmi műanyag zacskó. Mindhármat egy vékony, összehúzható, félig átlátszó papírvászon zsákban szállítják.

A három táska legfontosabb különbsége a fedőlap anyaga és kialakítása. A két Gaia esetében ez elég hihetően bőr tapintású és mintázatú anyag, a Stockholm viszont egzotikusabb bőr (?) utánzattal és műanyagos hatású fedlappal érkezett. Az itteni anyagválasztás a cipzárok húzóvégein, és a vállpánt párnázott részén is visszaköszön, ami a Gaia sorozatnál egész kellemes, bőr érzetű, a Stockholm viszont ezúttal is elég műanyagos. A Stockholm azzal próbál szépíteni, hogy míg külseje komor fekete, a belseje arany színű. A két Gaia táska tetőtől-talpig, kívül-belül fekete, illetve piros. A fentieket leszámítva teljesen ugyanazt kapjuk a három modellnél. További ismertetőnk az összes említett típusra érvényes.

A fedlap tehát a manapság divatos, egyszerűen a táskára hajtható fajta, melyet lecsapva csak egy mágneses zár fog oda a táska testéhez. Felhajtva a belső része és a táska anyaga elég finom, műanyag vászonból készült, a védettebb belső terek pedig szinte selyem finomságú hasonló anyagból. Középen a már említett nagy pakoló részt kapjuk, melynek külön fedlapját már egy körcipzár védi. Sajnos a táskák cipzárait nem találtam valami masszívnak, de kialakításuk miatt nem is igazán munkára valók. Normál műanyag cipzárokról van szó, melyek nem is túl gyorsak, tényleg inkább egy neszeszer nyitóira hasonlítanak.

Így nyílik tehát a nagy pakoló rész, és az előtte lévő zseb is, mely a táska szinte teljes első felét elfoglalja. Belül az apróbb kiegészítők tárolására alkalmas tér, valamint elől egy hálós (szintén összecipzárazható) kártyatartó, és két kisebb mobiltelefon méretű zseb található. Ugyanilyen nyitású és méretű a táska hátsó részén lévő, ezúttal keskenyebb zseb is, melyben inkább iratokat, vagy színkalibráló, fehéregyensúly beállító kártyákat tarthatunk. A táskák két oldalán egy-egy sima, bebújós zsebet kapunk, a gyorsan elpakolandó apróságokhoz.

A nagy belső rész minden oldalon bélelt, a szokásos vastagságú párnázattal. Az összes táskához 2 elválasztópárna jár, egy sima, és egy lehajtható borító füllel ellátott. Így összesen három rekeszt képezhetünk ki, és egyiküket le is takarhatjuk.

Természetesen vállpánt is jár mindhármukhoz, hisz fogantyú nem került a tetejükre, így csak ily módon hordhatók. A pánt egyszerű, durva szövésű gyöngyvászon, melynek közepén a már említett vállpárna kapott helyet, a fedlap anyagából kialakítva. A pántokat egyszerűen csak a táskák oldalához varrták, de úgy sem kell több kilós felszerelést szállítani, így nem kötelező tartozék a fém karabiner. A hosszuk viszont fém csatokkal állítható, legalább ennyiben ismét jelen van a „luxus”. A Gaia táskát krómozott, az aranybelsejű Stockholm pedig fekete csatokat kapott. Említésre méltó még a táskák alja is, melynek négy sarkára fém sarokgombokat erősítettek.

A Krusell Stockholm és Gaia közepes fotóstáskák hagyományos kivitelű, különösebb extra szolgáltatás nélküli darabok. Egyediségük a finomabb anyagválasztásban, és persze a nem mindennapi színekben rejlik. Nőknek bármelyiket ajánljuk, a férfiaknak pedig valószínűleg a fekete Gaia modell lesz a legszimpatikusabb.

A táskákat a Bluechip bocsátotta rendelkezésünkre, ahol bruttó 5840 forintért megvásárolhatók.