Manfrotto túrabot fotósoknak

0

Bár nem vagyok profi túrázó, azt tapasztalatból tudom, hogy egy-egy hosszabb túra alkalmával jómagam is túrabot után nyúlok, hiszen könnyebb vele a gyaloglás. Persze hobbiból túrázóként nem rendelkezem profi felszereléssel, így a túrabot is általában egy a helyszínen talált méretes bot szokott lenni. Van azonban ennek kulturáltabb módja is.

Ha fotózni is szeretnénk túráink alkalmával, mindig előre el kell tervezzük, hogy a gépünkhöz milyen és mennyi objektívet vigyünk, s elfér-e esetleg még egy állvány is a hátizsákunkon. Amennyiben több napos túrára indulunk, teljesen nyilvánvaló, hogy meg kell húznunk egy ésszerű határt a cipelt és otthon hagyott eszközök között. Ha éjszakai fotózást nem tervezünk, akkor állvány helyett egy monopod is megteszi, s ha pedig már monopod is elég, akkor azt is kár külön cipelni, ha már egyszer a túrabotunkat is használhatjuk erre. Legalábbis ha Manfrotto túrabotot használunk.

A Manfrotto túrabotja piros, kék és zöld színben kaphatók, nálunk ez utóbbi járt.

A bot három szekcióból épül fel, amelyeket csavarással oldhatunk és rögzíthetünk. Az alumínium csövekből álló túrabot összecsukott állapotában 60 cm hosszúságú, amelyet 132 cm-ig húzhatunk ki. A botok végén fém tüske található, ez elé gumi talpat vagy havas sétáknál műanyag hókosarat húzhatunk.

A bot felső részén kényelmes, habosított markolat található, csuklópánttal kiegészítve. Az egyik bot felső részén, egy műanyag kupak alatt találjuk az állványcsavart, amelyet a fényképezőgép állványmenetébe csavarhatunk, s ez esetben használhatjuk a túrabotunkat monopodként. A bot terhelhetősége 2,5 kg, azaz MILC géppel gond nélkül, DSLR esetében pedig kisebb teleobjektívvel még használható megoldást kapunk.

Érdemes azért tudnunk, hogy a normál használat nem azt jelenti, hogy a gépünket folyamatosan a boton tartjuk, s úgy túrázunk. Ez egyrészt megerőltető lesz a karunknak, hiszen minden lépésnél emelgethetjük a gépet is, másrészt pedig a fényképezőgépnek, illetve főképp az objektívet nem tesz jót, ha lépésenként „földhöz vágjuk”. A túrabotot tehát csak akkor használjuk a gép alátámasztására, ha éppen fotózunk. Fotózás után szereljük le a gépet a botról és helyezzük azt fotóstáskánkba, hogy kényelmesen folytathassuk a túránkat, s a gép is biztonságban legyen.

A Manfrotto túrabotjai bruttó 27.300 Ft-ért vásárolhatók meg.

Az állványt a Manfrotto hazai képviseletétől kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek az eszköz kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

A Manfrotto Offroad Walking Sticks főbb paraméterei
Max. magasság 132 cm
Összecsukott hossz 60 cm
Legnagyobb csőátmérő 17 mm
Legkisebb csőátmérő 14 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 2,5 kg
Tömeg 400 gramm