Manfrotto XPro BHQ2 gömbfej

0

Az állványokhoz készülő fejek közül a legszabadabb mozgásokat a gömbfejek biztosítják, nem véletlen hát a nagy népszerűségük. Igaz, tájkép fotózáshoz, illetve tárgyfotókhoz, valamint épület fotózásokhoz kevésbé ideálisak, e célra a 3D fejek könnyebben használhatók az irányonként külön oldható karjaiknak köszönhetően.

A gömbfejek tehát azoknak ajánlható, akik gyorsan újra pozícionálható fejet keresnek, s nem feltétel a pontos függőleges és a pontos vízszintes tartása.

A Manfrotto kínálatában eddig is jópár gömbfej volt megtalálható a kedvező árú, kisebb terlhelhetőségű modellektől a komolyabb teleobjektívek alatt is használható masszív és nagy gömbfejekig. Június végén a Manfrotto bejelentette XPro családjának új fejét, a BHQ2 gömbfejet.

Manfrotto XPro BHQ gömbfejek kétféle verzióban jelentek meg, egy haladó amatőr fotósoknak ajánlott és egy profiknak szánt változatban. A kettő között a talp mérete és a felfogatás módja a különbség. A BHQ2 jelű fekete változat 200PL típusú általános Manfrotto talpat tartalmaz, míg a BHQ6 szürke modell MSQ6PL típusú Arca-Swiss kompatibilis talppal és a hozzá való szorítós sínnel kerül forgalomba.

A fej a megszokott módon külön szorító csavarokat kínál a függőleges tengely mentén történő elfordításhoz (pan), s külön kettőt a gömb rögzítéséhez. Ez utóbbiból az egyik az alap szorítást állítja be, hogy nehéz és nagy nyomatékot keltő objektív-gép páros esetén se fordulhasson elő olyan baleset, amely az objektív hirtelen előre bukását eredményezné.

A 11,5 cm magas fej természetesen portré állásba is állítható. A vízszintes és függőleges helyes beállításában a fejen a talp közelében elhelyezett két libella segít. (a BHQ6 modellen három vízmérték található).

A Manfrotto XPro BHQ2 gömbfej egyik igen kellemes tulajdonsága a kis tömege. A gyártó klasszikus gömbfejeit tartalmazó szériájának legkomolyabb tagja 8 kg terhelhetőségű, tömege pedig 600 gramm (RC2 változat). A 055-ös sorozatban 12 kg terhelhetőségű modellek találhatók, minimum 920 gramm tömeggel. Ezzel szemben az XPro BHQ2 (és a BHQ6 is) 10 kg terhelhetőségű, tömegük azonban csupán 500 gramm (a BHQ6 520 grammot nyom).

A Manfrotto XPro BHQ2 gömbfej ára bruttó 48.900 Ft (a BHQ6 ára 50.900 Ft).

A masszív gömbfejet a Manfrotto hazai forgalmazójától kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!