McGoat DSLR Rig multi-válltámasz

0

A McGoat kínálatában fellelhető, meglehetősen általános nevű DSLR Rig multi-válltámasz a tükörreflexes fényképezőgépüket videózásra használó felhasználókat vette célba, de kialakításánál fogva a keret alkalmas bármilyen állványmenettel rendelkező videós eszköz támogatására.

A McGoat DSLR Rig, hasonlóan más gyártók termékeihez, fém vázra épül. A széles gerinc két szélén nyílik a két kar, melyet teljesen kihajthatunk, illetve hátul egy „farok” rész is megtalálható, amely szintén kihajtható kialakítású.

A karokra egy-egy markolatot szereltek, amelyet a kényelmes fogás érdekében habosított gumival vontak be. A markolatokat felfelé vagy lefelé is fordíthatjuk, attól függően, hogy az adott alkalmazáshoz melyik a kényelmesebb.

A hátsó farok funkciója kétféle is lehet. Egyrészt használható rugós stabilizátorként (a rugó nem a csomag része), másrészt a kihajtható dupla markolattal a vállunkra támaszthatjuk a DSLR Rig-et és rajta a gépet. Válltámaszként akár közelebb, akár távolabb is helyezhetjük magunktól a gerincet, ezt a kihajtható karral, illetve a kihúzható középoszloppal állíthatjuk be.
Persze jó, ha tudjuk, hogy alapkiépítésben ez az elrendezés bár kényelmesebb, mint ha csak kézben tartanánk a gépet, nem annyira jó súlyelosztású, mint a hátsó tömeggel kiegyensúlyozott profi felszerelések (a hátsó rész menetébe azonban betekerhetünk súlyokat, ha azokat külön beszerezzük).

A karokat imbusz kulccsal megfeszíthető tengelyek körül fordíthatjuk el, míg a markolatok rögzítéséhez szárnyas anyát használhatunk. Ez utóbbival kellő erőt fejthetünk ki ahhoz, hogy masszív felépítést érjünk el. Az imbusz kulccsal megfeszíthető karok alapesetben egy kissé lazák, a használat előtti kihajtás után érdemes meghúzni egy kicsit jobban, hogy stabilabb legyen a váz.

Használat során egyébként érezhetővé vált, hogy a drágább, építőkocka szerűen felépíthető rendszerek miért is olyan drágák. A DSLR Rig fix távolságra eső karjai miatt nem minden gépnél lesz kényelmesen elérhető a felvétel indítására és leállítására szolgáló gomb. Ez azt jelenti, hogy a DSLR Rig használata után szinte kötelező lesz valamiféle vágó program használata.
Válltámaszként használva egyébként ennyire nem lesz sarkalatos kérdés a felvétel gomb, hiszen ez esetben jobb kézzel nyugodtan elengedhetjük a DSLR Rig jobb markolatát, úgy is két ponton fekszik fel a gép, s kis nyomatékkal is egyensúlyban tartható.

Ebben a családban egyébként létezik komolyabb felszereltségű, followfocus-szal is ellátott, precízebben testre szabható válltámasz is, de annak ára már 100e Ft feletti.

A DSLR Rig Multi-válltámasz ára bruttó 29.900 Ft. A terméket a McGoat webáruháztól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.