McGoat VL-900 LED-es videolámpa

0

Olcsó és semmitmondó papírdobozban érkezett következő bemutatónk terméke az McGoat VL-900 videolámpa. Természetesen ezúttal is kínai produktumról van szó, de idehaza az McGoat kínálatában lehet megtalálni.

A dobozt kinyitva ért az első meglepetés, a terméket egy ügyes kis, cipzáros gyöngyvászon táskába csomagolták. A táskán fogantyút és vállpántot is találunk, így önállóan is könnyedén szállítható. Belseje bélelt és esetünkben két szekcióra osztott volt. Maga a lámpa és a hozzá járó minden kiegészítő kényelmesen és biztonságosan elfért benne.

A VL-900 már külsejével is jelzi, hogy itt egy picit másról lesz szó, mint egy átlagos videófénynél. Először is meglehetősen nagy, és stúdióreflektorokra hasonlító kialakításának köszönhetően eléggé orrnehéz. Emiatt kisebb kézikamerákra szinte esélytelen a felerősítése. Méretei miatt inkább nagyobb készülékeknél, vagy kamera sínre erősítve vesszük majd hasznát.

A lámpatest alján vakupapucsba csúsztatható szabvány talpat találunk, mely ráadásul fémből készült. Fölé a lámpatestbe bújtatott rögzítőcsavarját rejtették. Efölött újabb fémcsavar, melyet kilazítva kb. 45 fokban előre vagy 70 fokban hátra billenthető a lámpa.

Kiegészítői egy újabb meglepetést is tartogatnak. A talpra kényelmes műanyag fogantyút erősíthetünk, így a kamerától függetlenül, kézből is világíthatunk. A markolat nem tűnik túl masszívnak, bár próbánk során nem akadt vele gondunk. Alján egy fém állványmenetet is elrejtettek, melynek köszönhetően fotóállványra is felerősíthető a lámpa. A markolat egyébként jó kialakítású, bár kicsit csúszós anyagból készült. Nem úgy a lámpatest, amely vastag, jó értelemben vett igénytelen borítást kapott. A gyártó nem sokat adott a dizájnra, bár az egy lámpa esetében nem is olyan fontos. Egyszerű, szögletes hosszúkás lámpatest, oldalain szellőzőrácsokkal, és minimális számú kezelőszervvel. A készülék passzív hűtésű.

A lámpa bal oldalán található a bekapcsoló tárcsa, melyen egyet kattintva üzemkész állapotba helyezhetjük a lámpát, tovább fordítva pedig fokozatmentesen szabályozhatjuk a fényerősségét. Hátulján helyezték el a szabadon álló akkumulátor foglalatot, melynek köszönhetően nagyon gyorsan cserélhetjük az áramforrást. A készülék csak speciális lítium-ion akkumulátorral használható, mégpedig a Sony NP-F970, 770, és 750 típusokkal. Az általunk kapott darabhoz egy 4400 mAh-ás NP-F770-et mellékeltek. Ehhez egy közvetlenül a fali aljzatba dugható hálózati töltőt is csomagolnak. Az akku csatlakoztatása csak egy mozdulat és egy kattanás, kioldásához viszont a jobb oldalon lévő rugós gombot kell használnunk. A gomb alatt hálózati tápaljzat található. A kiegészítők között a tápkábelt is megtaláljuk, sőt még egy szivargyújtós tápot is mellékeltek.

Használat közben

A lámpában 10 db LED-et helyeztek el, ami elsőre nem tűnik túl nagynak, de elég tisztességes fényteljesítményt kínál. Persze nem egy atomvillanás, de az 1 méterről 900 luxos megvilágítási erősség a legtöbb riport munkához elég lesz. A már említett tárcsával 10 és 100% között szabályozhatjuk a teljesítményt.

A fent felsorolt kiegészítők mellett többféle fényformálót és színhőmérséklet módosítót is kapunk, ezeket azonban nem külön, hanem a lámpára szerelve kínálja a gyártó, kihajtható lapok formájában. Az alján például egy 10 lencsét tartalmazó kondenzátor (a használati utasítás hívja így) lap található, mely a lámpa kb. 90 fokos világítási szögét nagyjából felére csökkenti, de a koncentráltabb fény egyszersmind erősebb is. A lapot lehajtva minden egyes LED elé jut egy lencse.

Felső részén egy színhőmérséklet módosító előtétet kapunk. A lámpa alapból kb. 5500 Kelvin, vagyis napfény színhőmérsékletnek megfelelő fényt ad, az előtétet használva ezt 3200 Kelvinre, nagyjából a halogén izzók színhőmérsékletére redukálhatjuk. A lámpatest két oldalán egy-egy tükrös felületű fényterelőt helyeztek el.

Az állványmenetes markolatnak köszönhetően fotózás munkákhoz is használhatjuk, például kisebb tárgyak bevilágításához. A lámpa teljesítménye 20W, a LED-ek élettartama pedig kb. 30 000 óra.

Összegzés

Bár ez egyszerűbb darabokhoz képest kissé nagy, és 420 grammjával meglehetősen nehézkes, de a VL-900 többféle videós, vagy esetleg (több darabot használva) tárgyfotós munkákra megfelelő segítség lehet. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag minden fontos kiegészítőt mellékelnek hozzá, és a hálózati használatnak köszönhetően időigényesebb műtermi munkáknál is megállja helyét.

A VL-900 videolámpa a McGoat webáruházában bruttó 35.900 Ft!