Metz vakuk a porondon

0

Metz Mecablitz 36 AF-4C

A német Metz 36-os kulcsszámú (85 mm-es zoom állásban ISO100-ra számolva méterben) vakuját a belépő szint felső szegmensébe sorolhatjuk. A vaku Canon, Nikon, Sony/Minolta, Pentax/Samsung és Olympus/Panasonic rendszerekhez illeszkedő csatlakozással és TTL vezérléssel készül, nálunk a Canon talpas 36 AF-4C típusjelű járt.
(A vakuhoz nem jár állványtalp, a képeken szereplő talp nem a csomag része!)

Az Mecablitz 36 AF-4 elsősorban a beépített vaku helyettesítésére, illetve bizonyos korlátok között az indirekt vakuzás megvalósítására való, amit a minimalista kezelőfelület és a minden tekintetben egyszerű felépítés is igazol.

A vaku elején a típusjelzés alatt található az AF segédfény fényforrása, ami a középső AF ponthoz világít kellő szélességben. Az áramellátást biztosító négy AA elemet/akkut a készülék jobb oldalán lévő, kissé nehezen záródó fedlap mögötti rekeszbe kell a polaritásra ügyelve becsúsztatni.

A Mecablitz 36 AF-4 hátlapjára került az egyszerű tolókapcsolóval megvalósított főkapcsoló, a teszt gomb és a vakuállapot visszajelzésre szolgáló 3 LED. Ez utóbbiak a vaku töltöttségét, az E-TTL kompatibilis módot, illetve E-TTL vakuzás rendben létét hivatottak jelezni.

A vaku fejét bárminemű rögzítés kioldása nélkül felfelé fordíthatjuk, ha az indirekt vakuzáshoz szükséges. Oldalra fordítani viszont nem lehet, így portré állásban már csak függőleges falfelületről van lehetőségünk indirekt vakuzásra, mennyezetről nem.
A villanás szélessége manuálisan igazítható a fényképezőgép objektívén beállított látószöghöz. A vakufej előre és hátra csúsztatásával 28, 35, 50 és 85 mm-es gyújtótávolság választható. 28 mm-nél alacsonyabb értékhez a vaku külön diffúzort nem tartalmaz.

A vaku a zoom állítást leszámítva teljesen automatikus működésű. Középpontos vakuként automata módban, TTL vezérlés esetén a Canon változat E-TTL módban működik. Manuális fényerő beállításra, illetve Slave módban való vakuzásra nincs lehetőség. A kondenzátorok újratöltése teljes kisütés után is mindössze 1,4 mp-et vesz igénybe (Panasonic Infinium 2100 mAh-s hibrid NiMH akkuról), ami rendkívül kényelmes használatot biztosít.

A kimondottan amatőr használatra, a fényképezőgép beépített vakujának automatikus módban való kiterjesztésére, indirekt vakuzásra, illetve extra segédfény biztosítására tervezett Mecablitz 36 AF-4 vaku az összes elterjedt digitális fényképezőgép rendszerhez elérhető, ára 27 és 30 ezer forint között alakul.

Metz Mecablitz 48 AF-1

A középkategóriás rendszervakuk egyik Metz-beli képviselője a 48 AF-1. A profi fotósok számára is kellően sok szolgáltatást kínáló villanó E-TTL/E-TTL II módot, manuális beállítást, sőt nagy sebességű vakuszinkon üzemmódot is kínál, emellett teljesítmény kompenzáció és modellfény is rendelkezésünkre áll. E-TTL vagy E-TTL II között nem választhatunk közvetlenül a vakuról, de ismeri és támogatja mindkét módot. A 48-as kulcsszámot ISO100-ra vonatkoztatva adta meg a gyártó, 105 mm-re állított zoomfejnél.
A vaku és a használati útmutató mellett a doboz egy állványtalpat is tartalmaz.

A vaku előlapján szokás szerint a gyártó és a típusjelzés szerepel, mely alatt az AF segédfény forrás, illetve az ezt fedő vörös műanyag lap látható. A segédfény itt is csak a középső AF területre képes világítani. Dizájn tekintetében nincs szégyenkezni valója a Metz 48 AF-1-nek, a villanó feje robusztus, a vakutest ívelt vonalai viszont ügyesen oldják a szögletességet. Ennek ellenére mégis kicsit kínai műanyagos érzésem volt, amikor a vakufejet kellett felfelé, vagy oldalt fordítani. Nehéz volna megmagyarázni, vajon miért éreztem így. Talán a túl nehezen járó kioldó gomb és a keményen rögzülő vakufej miatt.

Ugyanígy tervezési hiba érezhető az elemtartó fedélnél is, ugyanis az akkukat csak egyféle sorrendben helyezhetjük be. Ha nem az elemtartó fedél felöli oldal feltöltésével kezdünk, akkor erre az oldalra később már nem is tudjuk bepakolni a két ceruzaakkut, mivel az akkufedél belső felületén lévő fém csatlakozógömbök utunkat állják. Ezt leszámítva viszont jól sikerült akkufedélről beszélhetünk, hiszen becsukása már egyszerű, könnyed és stabil tartást ad. Talán az egyik legjobb megoldás, amivel eddig találkoztam. Az akku behelyezés sorrendjét pedig végülis pár alkalom után meg lehet szokni. Ha ez az ára annak, hogy nem nyeklő-nyakló ajtóval kelljen vessződnünk, akkor ez minimális kompromisszum.

A másik oldalon a firmware frissítéséhez USB aljzatot alakítottak ki.
A hátlapon helyezték el a főkapcsolót, mely szerencsére már jóval igényesebb kialakítású, mint a 36-AF4-nél. A főkapcsoló fölé további négy gomb került: az üzemmódválasztó, a – és + gombok, melyek együttes lenyomása a Select, vagyis kiválasztás funkcióját valósítják meg, illetve a kisütő gomb. A vaku töltöttségét a kisütő gomb zöld világítása jelzi.

A kezelőszervek felett LCD-t helyeztek el, melyen az aktuális üzemmódon kívül a zoomfej pozíciója, a (gépen) beállított rekeszérték és a kiszámolt hatótávolság látható. Ezen felül persze a különböző paraméterek beállításakor is megjelennek a szükséges feliratok.

A vaku fej döntése és forgatása előtt az oldalt elhelyezett gombot kell benyomnunk. Ezt követően lefelé 7 fokban, felfelé 90 fokban, balra 180 fokban, illetve jobbra 120 fokban fordíthatjuk el a villanót.
A motoros zoomfej kézileg is beállítható 24, 28, 35, 50, 75, 85 és 105 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő villanási szögre. 24 mm-nél nagyobb gyújtótávolsághoz tartozó látószög kivillantásához a beépített diffúzort kell kihúznunk, amely 18 mm-es objektívnél is kellően széles területet világít majd be. A diffúzor kihúzásával együtt egyébként a szintén beépített kis terelőlapocska is előbukkan, melyet külön is visszatolhatunk.

A vaku működési módjai között E-TTL, E-TTL nagy sebességű, manuális és manuális nagy sebességű módokat találunk. Manuális módban 1 Fé lépésekben állíthatjuk a teljesítményt, s ezzel 1/128-ig mehetünk le. E-TTL módban is van lehetőség a teljesítmény kompenzációjára, mely ±3 Fé tartományban áll rendelkezésünkre, 1/3 Fé lépésekben.
Ha szükséges, bekapcsolhatjuk a modellező fényt is, amely nagy frekvenciás villogással próbál folyamatos fényt adni a későbbi vakus villantás eredményének ellenőrzéséhez.
A zoomfejet Ex Zoom és S Zoom módokra is állíthatjuk. Ex Zoom használatakor a vaku reflektora egy szinttel az objektív gyújtótávolsága alá kerül, amely szélesebb fényterülést így a sarkok jobb kivillantását eredményezheti (35 mm-es állás helyett 28 mm-re, 28 mm-es állás helyett 24 mm-re, stb.), viszont nyilvánvalóan így a használható teljesítmény is csökken.
Az S Zoom beállításával jelezhető a vakunak, hogy APS-C szenzoros digitális fényképezőgépünk van. Ez esetben a zoomfej kisebb gyújtótávolságnál is már pozíciót vált, hogy a maximális teljesítményt vehessük ki a vakuból. A kijelzőn ez esetben a fent már írt gyújtótávolság értékek helyett a következők jelennek meg: 16, 19, 23,34, 47, 57, 70 mm. Kihúzott diffúzornál pedig 12 mm-t jelez a vaku.
A további lehetőségek a lenti felsorolásban találhatók.

Mode gombbal választható üzemmódok (Canon EOS-40D fényképezőgéppel):

 • E-TTL
 • E-TTL HSS
 • manuális
 • manuális HSS

Manuális módban a teljesítményt 1/1-től 1/128-ig csökkenthetjük, 1 Fé lépésekben.

Select gombbal választható funkciók (Canon EOS-40D fényképezőgéppel):

 • Zoom: 24, 28, 35, 50, 70, 85, 105 mm (S. Zoom esetén 16, 19, 23,34, 47, 57, 70 mm)
 • Rear (szinkronizálás a hátsó redőnyre): ki/be
 • SL (E-TTL vezeték nélkül vezérelt slave mód): ki/be
 • Automatikus kikapcsolás időzítése: ki, 1 perc, 10 perc
 • ML (modellező fény): ki/be
 • Ex zoom (kiterjesztett zoom): ki/be
 • S zoom (képformátum zoom): ki/be
 • távolság mértékegysége (a hatotávolság kijelzéséhez): m/ft

A vaku kondenzátorainak feltöltése viszonylag gyorsan végbemegy, teljes kisütés után 3,3 mp időre van szükség a szükséges energia bepumpálásához (Panasonic Infinium 2100 mAh-s hibrid NiMH akkuról).

A Metz Mecablitz 48 AF-1 jól használható eseményfotózás során is, az E-TTL működési módja miatt persze érhetnek meglepetések (néhány alulexponált kép), de tapasztaltabbak manuális módban jobb eredményt is elérhetnek. A nagy sebességű (HSS) üzemmód nagy zársebesség mellett is lehetővé tesz derítő vakuzást, így akár napsütésben is készíthetünk vakuval derített kis mélységélességű fotókat (pl. ISO100, f/4, 1/1500 mp mellett).
Az üzemmódválasztó gombbal gyorsan válthatunk manuális és E-TTL módok között, manuális módban pedig gyorsan beállítható a szükséges vakuteljesítmény a + és – gombokkal. A kézi reflektor mozgatáshoz viszont már nincs dedikált gomb, ehhez a + és – gombokat egyszerre kell lenyomnunk, s csak ezt követően mozgatható a villanófej.

Hiányozni csak a szélső AF pontok segédfénnyel kivilágítása, a vezeték nélküli slave vezérlés (master), valamint az optocsatolt slave mód fog, már ha ezeket használni szeretnénk. Ha nagyon szőrös szívűek akarunk lenni, akkor megemlíthetjük a stroboszkópikus vakuzás hiányát is.

A Metz Mecablitz 48 AF-1 bruttó 60e Ft körül kapható.

Metz Mecablitz 58 AF-1

Igazán profi és különleges vakut is kínál a Metz, a Mecablitz 58 AF-1 típusnév alatt. A felsőkategóriás rendszervaku nem csak E-TTL/E-TTL II és manuális módot, nagy sebességű vakuszinkront és modellfényt kínál, de dupla villanóval rendelkezik (a második a vaku törzsében), valamint AF segédfénye is többpontos. Az E-TTL/E-TTL II között itt sem válthatunk a vakun. A maximális teljesítmény 105 mm-es reflektor állásban ISO100-nál 58 (méterre vonatkoztatva).
Apró figyelmesség a gyártó részéről, hogy nem csak állványtalpat, de egy vakutokot is mellékelnek a dobozban.

A vaku előlapján nem csak a szokásos felirat és több fókuszpontot kivilágító AF segédfény lámpa kapott helyet, de egy második villanó is. E másodvillanó teljesítményét a fő villanó teljesítményének leosztásával szabályozhatjuk, ahol 1:1, 1:2 és 1:4 leosztás érhető el. Külön tehát nem fixálhatjuk a második villanás teljesítményét.

A fej forgatása illetve döntése hasonlóan a 48-AF1-hez, a vaku oldalán elhelyezett gomb megnyomása után lehetséges. A forgatás kicsit puhább lett, mint a 48-AF1-nél, de a fej emelése és döntése ugyanolyan kemény maradt. Jó lett volna ezt is puhábbra venni.
Az elemtartót jobb oldalon találhatjuk, amely az eddigiekkel szemben nem négyzetes forma, mivel az akkuk egy sorban, egymás alatt helyezkednek el. Ha kívánhatunk remek megoldást egy vakura az elemtartó fedelének kialakítására, akkor ez ilyen. Dupla zsanéros, 4 ponton rögzülő. Ennél már csak az lenne jobb, ha a zsanér részt törés ellen fémmel erősítették volna meg (esetleg a rögzítést is).

A készülék másik, bal oldalán az opcionális külső betáplálás aljzata, illetve a firmware frissítéshez szükséges USB bemenet található.

A hátlapon ugyanolyan elhelyezésben láthatjuk a gombokat, mint a 48-AF1-nél, vagyis az alsó részen található a főkapcsolót, felette pedig a négy gomb. A különbség itt annyi, hogy az egyes gombok funkciója attól függ, hogy éppen vakuzási, vagy menübeállítási üzemmódban vagyunk-e.

A gombok felett itt is láthatunk LCD-t, amely azonban már mátrix kialakítású, így a különböző piktogramokon túl bármilyen grafikus jel kirajzolható. Igaz, erre viszonylag ritkán kerül sor, főleg slave módban, illetve bekapcsoláskor, amikor a firmware verziója is kiírásra kerül (a nálunk járt változatban v3.0-ás belső szoftver volt). A mátrix kijelzőnek köszönhetően az egyes menük, illetve a paraméterek beállítása jobban átlátható. Más kérdés, hogy ennek ellenére talán egy kicsit túlkomplikált a vaku kezelése. Üzemmód módosítása pl. a bal szélső gomb dupla megnyomása után az 1. (bal szélső) és 1. gomb segítségével történhet. Ennél gyorsabb és egyszerűbb a 48-AF1 megoldása, amelynél csak a Mode gombot kell nyomkodni, hogy körbe-körbe járjon a vaku a lehetséges üzemmódok között. Hasonlóan komplikált a zoomfej kézi beállítása is: 2. gomb kétszeri megnyomása, majd ismét a 2. gombbal addig lapozni a paraméterek között, amíg a Zoom felirathoz nem érünk (a vaku mindig az utolsó paraméternél áll, így előzőleg mást módosítottunk , akkor még lapozgatni is kell), majd ezután a 3. és 4. gombbal választhatunk reflektor pozíciót. Manuális módban a teljesítmény beállítása sem egyszerű: szintén a 2. gomb kétszeri megnyomása, majd a 2. gombbal a teljesítményig lapozni (ugyanitt található a Zoom is), ezt követően a 3. és 4. gombbal választhatunk 1/1..1/256 között leosztást. Legjobb esetben tehát – amikor legutóbb is a teljesítményt állítottuk – a következő lépéseket kell megtenni: 2. gomb kétszeri megnyomása, majd a 3. és 4. gombbal csökkenthető vagy növelhető a teljesítmény. Ha azonban nem ez volt az utolsó beállításunk, akkor még lapozgatni is kell. Mennyivel jobb lett volna, ha ezek a funkciók dedikált gombot kaptak volna!
A vaku töltöttségét normál módban (vagyis nem menüben) a 4. gomb zöld világítása jelzi. Ugyanezzel a gombbal süthetjük ki teszt jelleggel a vakut.

A vaku fej döntése és forgatása előtt az oldalt elhelyezett gombot kell benyomnunk. Ezt követően lefelé 7 fokban, felfelé 90 fokban, balra 180 fokban, illetve jobbra 120 fokban fordíthatjuk el a villantó.
A motoros zoomfej kézileg is beállítható 24, 28, 35, 50, 75, 85 és 105 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő villanási szögre. A beépített diffúzor kihúzása után 18 mm-hez szükséges terület is kivillantható. A diffúzor kihúzásakor a kis terelőlapocska is használati pozícióba kerül, de ez utóbbira nincs szükségünk, visszatolhatjuk azt.

A vaku működési módjai között E-TTL, E-TTL nagy sebességű, automatikus, manuális, manuális nagy sebességű és stroboszkópikus módok választhatók. Manuális módban 1/3 Fé lépésekben állíthatjuk a teljesítményt 1..1/256 között, Auto és E-TTL módokban pedig ±3 Fé tartományban áll rendelkezésünkre, 1/3 Fé lépésközű teljesítmény kompenzáció.
Stroboszkópikus vakuzásnál a villanások számát 1..50 között, a villantási frekvenciát pedig 1..50 Hz között (1 Hz-es lépésekben) állíthatjuk. Persze ha sok villanást és/vagy nagy frekvenciát állítunk be, akkor a teljesítmény sem lehet magas. Pl. 50 Hz-nél 50 villanáshoz 1/256 teljesítmény tartozhat, 1/128-adot csak max. 20 villanásnál, 1/64-edet max. max. 10 villanásnál, 1/32-edet és 1/16-odot max. 10 villanásnál stb. választhatunk. 10 Hz-nél 20 villanáshoz már 1/64-ed teljesítmény is kérhető.
Modellező fény használatakor mintegy 1,5 mp-ig villog nagy frekvencián a vaku, hogy a beállításainkat és a reflexiókat ellenőrizhessük.
A zoomfejet itt is állíthatjuk Ex Zoom és S Zoom módokra. Ex Zoom használatakor a vaku reflektora egy szinttel az objektív gyújtótávolsága alá kerül, amely szélesebb fényterülést így a sarkok jobb kivillantását eredményezheti (35 mm-es állás helyett 28 mm-re, 28 mm-es állás helyett 24 mm-re, stb.), viszont nyilvánvalóan így a használható teljesítmény is csökken.
Az S Zoom beállításával jelezhető a vakunak, hogy APS-C szenzoros digitális fényképezőgépünk van. Ez esetben a zoomfej kisebb gyújtótávolságnál is már pozíciót vált, hogy a maximális teljesítményt vehessük ki a vakuból. A kijelzőn ilyenkor a 16, 19, 23, 34, 47, 57 és 70 mm, kihúzott diffúzornál pedig 13 mm jelenik meg.
A további lehetőségekről a lenti felsorolásban írunk.

Választható üzemmódok (Canon EOS-40D fényképezőgéppel):

 • E-TTL
 • E-TTL HSS
 • automatikus
 • manuális
 • manuális HSS
 • multi (stroboszkópikus)

Paraméterek (Canon EOS-40D fényképezőgéppel):

 • rekesz
 • Zoom: 24, 28, 35, 50, 70, 85, 105 mm (S. Zoom esetén 16, 19, 23, 34, 47, 57, 70 mm)
 • Teljesítmény korrekció: ±3 Fé, 1/3 lépésben
  vagy manuális és stroboszkópihus módban teljesítmény 1..1/256 között 1/3 Fé lépésekben
 • stroboszkópikus módban képek száma 1..50, frekvencia 1..50 Hz
 • vezeték nélküli slave módban: csoport (A..C), csatorna (1..4)
 • vezeték nélküli master módban: manuális vagy TTL, csoport (A..C), csatorna (1..4)

Kiválasztható funkciók (Sel) (Canon EOS-40D fényképezőgéppel):

 • Elülső villanó teljesítmény aránya: ki, 1/1, 1/2, 1/4
 • Rear (szinkronizálás a hátsó redőnyre): ki/be
 • Beep (csipogás): ki/be
 • Remote (master/slave mód): ki, master, slave
 • Automatikus kikapcsolás időzítése: ki, 1 perc, 10 perc
 • ML (modellező fény): ki/be
 • Keylock (1..3 billentyűk zárása, nyitva csak a kisütő gomb, kioldás a 2. és 3. gomb folyamatos nyomvatartásáva): ki/be
 • Zoom Ext (kiterjesztett zoom): ki/be
 • Zoom Size (képformátum zoom): ki/be
 • távolság mértékegysége (a hatotávolság kijelzéséhez): m/ft
 • AF Beam (AF segédfény): ki/be

Fontos megemlíteni, hogy arra alkalmas fényképezőgéppel sok-sok beállítás a gépről is módosítható. Canon EOS-40D-vel a külső vaku funkcióinak beállításain belül a következőket állíthatjuk:

 • vaku mód: E-TTL II, manuális, multi
 • szinkron: első redőny, második redőny, Hi-Speed (nagy sebességű)
 • vaku teljesítmény kompenzáció: ±2 Fé 1/3 Fé lépésekben
 • E-TTL II: kiértékelő, átlagoló
 • zoom: automatikus, 24, 28,35, 50, 70, 80, 105mm
 • vezeték nélküli mód:

  • vezeték nélküli funkció: ki/be
  • master vaku: be/ki
  • csatorna: 1-4
  • csoport: A+B+C, A:B, A:B C
  • A:B leosztás aránya: 8:1..1:1..1:8 osztás 1/2 lépésekben
  • C csoport teljesítmény kompenzációja ±3 Fé-ben 1/3 Fé lépésekben

A külső vaku egyedi beállításai között módosítható:

 • távolság kijelzés mértékegysége: m/láb
 • automatikus kikapcsolás: ki/be
 • modellező fény: DOF előnézet gombbal, vaku teszt kioldó gombjával, mindkettővel, tiltás
 • fénymérés módja: E-TTL II, TTL, külső automatikus
 • AF segédfény: ki/be
 • automatikus zoom szenzormérethez: ki/be

A fenti lehetőségek miatt könnyebb dolgunk lehet ezen paraméterek beállításával, hiszen talán egyszerűbb a gép menüjét használni, mint a vaku 4 különböző gombját használni. Persze mindez nagyon egyénfüggő.

A vaku kondenzátorainak feltöltése átlagos sebességű, teljes kisütés után 4,8 mp-ig tart a folyamat (Panasonic Infinium 2100 mAh-s hibrid NiMH akkuról).

A Metz Mecablitz 58 AF-1 is jól használható eseményfotózás során, bár kezelésben a 48 AF-1 kényelmesebbnek bizonyult. A kicsit túlkomplikált megoldás miatt kényelmetlenebbnek érződött, mint a kisebb, 48-as vaku. Mivel a paraméter állítás során javarészt soha nem tudjuk, hogy honnan, melyik paramétertől folytatjuk és hányszor kell majd megnyomnunk a 2. gombot, így gyakorlatilag a tapasztalat itt nem sokat fog segíteni. Ahogy korábban már említettem, sokkal kezelhetőbb lenne a vaku, ha a fontosabb paraméterek és üzemmódok kiválasztása egy-egy dedikált gomb megnyomásával, majd a +- gomb nyomkodásával módosítható lenne.
A stroboszkópikus vakuzást mi nem próbáltuk, ez inkább mozgásfázisok megörökítésénél lehet hasznos.
Az elülső villanót viszont górcső alá vettük. Tapasztalataink azt mutatják, hogy esemény fotózásnál ez sem feltétlenül előnyös. Mivel a leosztási arány csak nehézkesen és durva lépésekben állítható, így a precíz beállítás nem annyira lehetséges. Komolyabb probléma viszont a direkt megvilágítás okozta árnyékosodás. Aki nem szereti az árnyékos képeket, az jobban járhat valamiféle fényterelővel, pl. a Lumiquest megoldásával, vagy a magyar Flexipet fényterelővel.
Összességében viszont nagyon tetszett a Metz felső kategóriás vakuja.

A Metz Mecablitz 58 AF-1 ára bruttó 100e Ft körüli.

Összehasonlító táblázat a szolgáltatásokról

Szolgáltatások összefoglalása
36 AF-4C 48 AF-1 58 AF-1
kulcsszám (ISO100, m) 36 (85 mm) 48 (105 mm) 58 (105 mm)
zoomfej Igen Igen Igen
motoros zoomfej Igen Igen
beépített diffúzor Igen Igen
beépített derítőlapocska Igen Igen
lefelé döntés -7 fok -7 fok
felfelé hajtás 90 fok 90 fok 90 fok
oldalra fordítás -120..+180 fok -120 fok..+180 fok
AF segédfény (középpont) Igen Igen Igen
AF segédfény (többpontos) Igen
teljesítmény kompenzáció Igen, ±3 Fé Igen, 3 Fé
vaku teljesítmény sorozat (flash bracketing) Igen, 0,3 vagy 0,7 Fé 3 kép Igen, 1/3.. 3 Fé
TTL mód Igen Igen Igen
nagy sebességű mód Igen Igen

optocsatolt slave mód
TTL vezérelt slave mód Igen Igen
TTL slave vezérlés (vezeték nélküli master) Igen
manuális mód Igen Igen
teljesítmény minimuma manuális módban 1/128 1/256
teljesítmény állítás lépésköze manuális módban 1 Fé 1/3 Fé
modellfény Igen Igen
stroboszkópikus vakuzás Igen, 1..50 kép, 1..50 Hz
folyadékkristályos LCD Igen Igen
háttérvilágítás az LCD-hez Igen, automatikus Igen, automatikus

A vakuk kipróbálását a Metz termékek hazai forgalmazója a Hama kft. tette lehetővé. Köszönjük.