Mi mindenre jó egy akciókamera?

0

Az elmúlt években nemcsak az elektronikai szakkereskedéseket, hanem az átlagos nagyáruházak polcait és természetesen az online boltokat is teljesen elárasztották azok az apró képalkotó eszközök, melyeket általában akciókamerának, esetleg sportkamerának szoktunk nevezni. Cikksorozatunk korábbi írásaiban részletesen kitárgyaltuk, hogy az elmúlt évtizedekben pontosan milyen törzsfejlődésen mentek keresztül ezek a parányi és igen strapabíró kamerák, illetve körbejártuk, hogy vásárlás előtt milyen jellemzőkre érdemes leginkább odafigyelni. Az alapokon tehát már túl vagyunk, azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mire is használhatók ezek a sokak által oly kedvelt készülékek?

Sport

Mivel magának a termékkategóriának nevében is ott szerepel az „akció” és a „sport”, illetve mert a világ első ilyen készülékeit is kifejezetten a sporttevékenységek újszerű megörökítésének szándéka hívta életre jó néhány évtizeddel ezelőtt, teljesen magától értetődő, hogy az akciókamerákat sportolás során állítsuk hadrendbe. Az egyik legnépszerűbb felhasználási lehetőség, amikor sisakra rögzítjük az akciókamerát, így ugyanis a már elkészült videót megtekintő közönség maximálisan bele tudja élni magát a felvételt készítő szerepébe: amerre mozog a fejünk, a néző is abba az irányba fog nézni a videón – az „első szám első személyes” vizuális élmény maximálisan adott. Ha ennél némileg stabilabb, kevésbé forgolódó nézőpontra vágyunk, akkor inkább a ruházatunkon érdemes valamilyen megfelelő helyre felrögzíteni a parányi fénylesőt. Egy a lényeg, hogy a nem kívánt rezgéseket maximálisan próbáljuk meg kiküszöbölni, tehát a kamera a lehetőségekhez képest mindenképpen fixen legyen rögzítve.

Egy szélvészgyors sílesiklást, vagy bringás hegyről lefelé száguldást érdemes több szemszögből is rögzíteni, és ehhez nem feltétlenül kell féltucatnyi kamerát magunk applikálni. Míg az egyik akciót egy a sisakról előre tekintő kamera szemszögével örökítjük meg, addig a következő körben ajánlott ugyanezt a kamerát máshova áthelyezni, vagy például az adott helyen 180 fokkal elforgatni. Némi utómunkával az ilyen több nézőpontos videókból kiváló montázsokat készíthetünk. Mivel ezek a kamerák rendkívül kicsik és könnyűek, nyugodtan kísérletezhetünk az elhelyezésükkel: egy síbot vége, vagy a bicikli hátsó tengelyének környéke egyaránt remek és egyedi látószögű videók elkészítését teszi lehetővé. Természetesen a szörfdeszkára történő rögzítésnek sincs akadálya, illetve a vízálló tokos, vagy már alaphelyzetben vízálló kivitelű példányokkal nyugodtan búvárkodhatunk is (30-40 méteres mélységig), valamint abban is biztosak lehetünk, hogy egy murvás raliverseny igen komoly porterhelése sem okoz semmilyen károsodást.

Otthon

Egy a maga nemében kiváló akciókamerás felvétel elkészítéséhez nem feltétlenül kell elhagyni az otthonunkat és csak és kizárólag az extrémsportokban keresni az örömöket. Ezek az eszközök remek társaink lehetnek például akár abban is, hogy egyedi látószögből örökítsük meg gyermekünk első lépéseit: a kamera lehet akár a gyerkőc előtt a földön, vagy akár a kis emberke nyakába is akaszthatjuk. Egy családi esemény megörökítéséből is kiveheti a részét az akciókamera, melyet akár a szülinapi torta közvetlen közelében is elhelyezhetünk: a hatalmas látószög miatt garantált, hogy még ilyenkor is minden fontos történés benne marad a látómezőben. Régóta foglalkoztat már bennünket a kérdés, hogy háziállataink merre kóborolnak, ha erre lehetőségük támad, illetve, hogy körülbelül mit látnak a világból? Természetesen ezen kérdésekre is választ adhatnak az akciókamerák, melyek egy családi kirándulás során is jó szolgálatot tehetnek, a szabványos állványmenetnek köszönhetően akár szelfibotos, vagy tripodos használat esetén is.

Kütyükre applikálva

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj – áll Radnóti versében, és igaz ez esetünkben is, még ha nem is mi magunk, hanem csak parányi kameránk száll fel a magasba. Mivel ezek a készülékek jelentősen kisebbek és könnyebbek még a legapróbb kompakt fényképezőgépeknél és videokameráknál is, semmi akadálya annak, hogy egy erre alkalmas drónra applikáljuk fel őket. Ha nem esik az eső, és az esetleges lezuhanástól sem féltjük a kamerát, akkor jelentős repülési tömeget spórolhatunk meg azzal, hogy tok nélkül applikáljuk fel a repülő szerkezetre a kamerát: ilyenkor adott esetben csak 50-60 gramm extra terhet kell magával cipelnie a drónnak. Természetesen akár helikopterre vagy ballonra is megoldható a felrögzítés, a földhöz ragadtabbak pedig távirányítós autóval vagy vasútmodellel tesztelhetik vadonatúj kamerájukat.

Biztonság

Az utóbbi időkben egyre több autóban láthatunk dashcamet, vagyis olyan kamerát, melynek mindössze annyi a feladata, hogy folyamatosan rögzítse a kocsi előtti történéseket, és ily módon egy esetleges baleset esetén egyszerűsítse a felmerülő kérdések tisztázását. Egyes országokban a biztosítási díjtétel is alacsonyabb, ha ilyen kamerát használunk, és nem szabad elfelejteni, hogy egyes akciókamerákban dashcam funkciókat is találhatunk. Amennyiben ezen funkciókat aktiváljuk, akkor az eszköz általában mindig az utolsó néhány percnyi felvételt tárolja el, ami esetünkben bőven elegendő. Léteznek olyan modellek, melyek automatikusan akkor indítják el a felvétel rögzítését, ha a mozgásérzékelő ezt triggereli (koccanást, ütést érzékel), illetve arra is lehetőség van, hogy a rögzítés akkor induljon el, ha a kamera látómezejében valamilyen változás következik be (felbukkan egy objektum). Biztonsági megfontolásból mostanság egyre több városi bringás is bekapcsolt akciókamerával teker a kisebb-nagyobb utakon, ahol megannyi veszély leselkedik rájuk.

Hatóságok

A professzionális felhasználási lehetőségek felé kanyarodva mindenképp említést érdemelnek a hatóságok által használt fedélzeti kamerák, illetve testkamerák, melyek sok tekintetben hasonlítanak a boltokban kapható akciókamerákhoz, de természetesen optimalizálva vannak a különleges felhasználási körülményekhez. A világhálón rengeteg olyan videót találni, melyek a rendőrkocsi vagy éppen a rendőrök szemszögéből mutat meg izgalmas jeleneteket, sőt, nemrégiben a hazai rendőrség is elkezdte a testkamerák használatát. Az ilyen eszközök által készített felvételek természetesen nem a népes YouTube-közönség szórakoztatására készülnek, hanem védik mind a rendfenntartó erők, mind pedig az állampolgárok érdekeit. A tűzoltók és egyéb hatóságok által is használt parányi kamerák rengeteg olyan felvételt készítenek, melyek a későbbiekben oktatási célokra is felhasználhatók.

Akcióban a profik

A 2000-es években napvilágot látott akciókamerák képminősége általában még igen sok kívánni valót hagyott maga után, a későbbiekben kijött Full HD felbontású modellek viszont már a professzionális felhasználók érdeklődését is felkeltette. Ma már egyre több olyan televíziósműsorral találkozhatunk, melyek elkészítésében az apró akciókamerák is kiveszik a részüket, hiszen például egy főzős műsort színesebbé tehet egy a fűszerek közé az asztalra rejtett akciókamera, az autós műsorokból pedig már nem is hiányozhatnak a füstölgő gumi közelébe felapplikált kis kamerák által készített képsorok. A legújabb modellek már Ultra HD 4K felbontásban is képesek dolgozni, és érkezőben azok a példányok, melyek ilyen felbontás mellett már nemcsak 30, hanem akár 60 fps-re is képesek.

360 fokos élvezet

A fix gyújtótávolságú akciókamera objektívek általában 170 fokos látószöggel rendelkeznek, melyet adott esetben szoftveresen csökkenthetünk, de mi van akkor, ha 180 fokra, vagy ennél is jelentősen többre vágyunk? Semmi gond, erre is van megoldás, hiszen az utóbbi időkben több nagy és neves gyártó is előrukkolt olyan kis kamerákkal, melyek révén akár 360 fokban is megörökíthetjük a körülöttünk lévő világot és annak történéséit. Ezt általában két darab, egymással ellentétes irányban néző halszemoptikás kameramodul alkalmazásával oldják meg a gyártók, melyek képét szoftveresen illesztik össze valódi gömbpanorámás felvétellé. Az igen látványos 360 fokos fotók/videók megtekintéséhez ma már nem feltétlenül van szükség speciális alkalmazásra, hiszen már a Facebook és a YouTube is komoly 360 fokos támogatást élvez. Ha pedig a lehető legjobb térbeli élményre vágyunk, akkor az ilyen felvételeket valamilyen virtuális szemüveggel/sisakkal érdemes megtekinteni.