Viltrox LL-162VT LED panel

0

A minőségi DSLR fényképezőgépek videós képességeinek megjelenésével együtt alakult ki egy olyan réteg, akik nem csupán fotózni szeretnének, de igényes videókat készíteni is. Ehhez pedig olyan kiegészítőkre is szükség van, amelyet a videózás előtt nem kínáltak a fényképezőgépekhez. Ezek egyike a LED panel, amely állandó fényű fényforrásként biztosítja a téma megvilágítását, kis fogyasztás mellett.

Nagyjából ennyivel lehetne leírni a LED panelek fő funkcióját. Emellett azonban az innovatív gyártók más szolgáltatásokat és bővebb funkciókat is beépítenek LED fényforrásaikba, hogy a konkurencia helyett az ő terméküket válasszuk. Így tett a Viltrox is, az LL-162VT jelű LED paneljének fejlesztésénél.

Első ránézésre a panel a szokásos jegyeket tartalmazza: téglatest forma, mátrixban elhelyezett LED-ek, több felfogatási pont. Emellett ma már alapvető követelmény lehet, hogy a paneleket egymásba kapcsolhassuk, így nagyobb felületet és nagyobb fényteljesítményt kapva. Ez a lehetőség is elérhető az LL-162VT-ben, hiszen két oldalán megtalálhatóak az összeillesztéshez szükséges sínek.

A lámpát a szokásos módon vagy állványmenet segítségével helyezhetjük állványra, vagy a mellékelt adapter segítségével a gépünk vakupapucsába. Utóbbi esetén a panel fel-le döntése is könnyedén elvégezhető.

A terméknévben szereplő VT minden bizonnyal a Variable Temperature rövidítése lehet, a panel ugyanis kétféle színű LED-ekből épül fel, s ezek világítási arányának megváltoztatásával módosítható a színhőmérséklet is 3200-6500K között. A kívánt színhőmérsékletet a panel hátulján lévő potenciométerrel állíthatjuk be.

A LED fényforráshoz két kiegészítő panelt is kapunk, amelyeket ötletes módon, mágneses elven rögzíthetünk a készülékhez. Az egyik panel egyszerű diffúzorként funkcionál, a másik pedig a melegebb színtónus és alacsony színhőmérséklet elérését könnyíti meg.

A Viltrox LL-162VT módosítható színhőmérsékletén kívül a másik érdekes tulajdonsága, hogy vakuként is használható. A hátlapon lévő vaku gomb benyomásával aktiválhatjuk a vaku üzemmódot, amelynek következtében a szintén hátlapon lévő szinkron bemenetét figyeli a készülék. A fényképezőgéppel összekötve lehetőségünk lesz a panelt felvillanó fényforrásként használni. Az ötlet egyébként jó, de a panel kis fényerejét figyelembe véve túl sok gyakorlati haszna sajnos nincs.

A LED panel működtetése történhet a mellékelt hálózati adapterről, amely állványra helyezett lámpa üzemmódban jön jól, de történhet akkumulátorról, vagy elemekről is. Az LL-162VT hátuljára Sony NP-F550 lítium-ion akkumulátort, vagy a fedlap kinyitása után az elemtartóba 5 darab AA méretű ceruzaelemet vagy akkumulátort helyezhetünk. A 6W-os LED panel gyári adatok alapján 1 órát üzemelhet folyamatosan.

A termékcsaládban egyébként kétféle teljesítményű panel található, cikkünk tárgya, a LL-162VT az erősebb fényt kínáló változat (1000 lux/60 cm2), míg a LL-126VT a kisebb teljesítményű modell (4,5 Watt, (750 lux/60 cm2).

Amit ezek a LED panelek nem kínálnak, az a fényerő változtatás. Sajnos csak fix, maximális teljesítménnyel képesek világítani, így a közelebbi felvételek készítése már problémás lehet. Aki változtatható teljesítményű LED panelt szeretne, annak az LL-162VB javasolt, amely ugyan fix 5600K színhőmérsékletű, fényereje azonban módosítható 30-800 Lux között.

A Viltrox LL-162VT LED panel ára bruttó 24.990 Ft.

A termékeket az ArtWork Phototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!