Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO

0

Felépítés

Bemutatás

A fenti bevezető után egy kis pontosítással kell éljek. Amikor azt írom, hogy az Olympus bizonyította kitartását, akkor talán voltak olyanok, akik felszisszentek. Részben jogosan, hiszen a NégyHarmados DSLR rendszerbe sok-sok pénzt fektető fotósoknak igen kellemetlen lehetett beismerni, hogy a rendszer gyakorlatilag meghalt. Jóllehet, az Olympus volt az, aki a lehető legtovább tolta ennek szekerét, a Panasonic gyorsan megpattant, miután a mikro NégyHarmaddal dobbantott. Tény az is, hogy az Olympus NégyHarmados DSLR-ekhez fejlesztett objektívei mind igazán remek minőségűek voltak.

A Mikro NégyHarmad rendszerű cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépek nem hoztak változást a japán gyártó filozófiájában, továbbra is a kiváló minőséget tartják szem előtt. Nyilván akadnak igen olcsó, egyszerű objektívek is, amik láttán senki sem esne hasra, de az Olympus főként a Top Pro kategóriában mutatja meg, mire is képes.

Legutóbbi objektíve a januárban bejelentett M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO, amellyel a profikat célozta meg az Olympus. Nem csak természetfotózáshoz, de sportfotózáshoz is jól használható objektívről van szó, amely a világ első Sync IS stabilizátor rendszerét alkalmazza, így nem csupán az objektívbe épített 4 Fé előnyt adó optikai stabilizátor, de a váz szenzor stabilizációja egyidejűleg használható, amely összességében 6 Fé előnyt kínál.

A mFT rendszerről már sokszor hallhattuk, hogy kis méretű objektívek fejlesztését teszi lehetővé, erre pedig jópár példa is van. A 300 mm f/4 Pro IS azonban nem sorolható ezen példák közé, hiszen gyújtótávolsága és fényereje alapján a hasonló (full-frame-re készült) objektívek méretével nagyjából azonos, s tömege sem kisebb azokénál. Sőt, a Nikon Fresnel-lencsés 300-as fix teléje még rövidebb is, mint ez az objektív. Igaz, ez az objektív 600 mm-esnek felel meg, de ezt ebben az esetben felesleges volna figyelembe venni, hiszen képkivágást egy full-frame-mel lőtt képen is eszközölhetünk.

Akiknek fontos a kiváló képminőség, annak el kell fogadnia, hogy ez komoly mérettel, komoly tömeggel és persze igen magas árral társul majd.

Az objektív fizikai gyújtótávolsága 300 mm, amely a mikro NégyHarmad rendszer szenzorának 2×-es képkivágása miatt egy kisfilmes 600 mm-es objektív látószögét nyújtja. A fényerő f/4, mélységélesség tekintetében így egy kisfilmes f/8 rekeszre szűkített objektívéhez hasonlót kapunk. Az objektív közelpontja 140 cm, amellyel 0,24×-es nagyítás érhető el, így közelfényképezésre is egészen jól használható, pláne, hogy a 2×-es képkivágás itt is jótékony hatású.

Az optikában a 17 lencsetag között három szuper alacsony szórású (Super ED – Super Extra Low Dispersion), három nagy törési mutatójú (High Refractive Index) és egy extra nagy törési mutatójú (Extra-High Refractive Index) lencse is megtalálható. Utóbbiak a visszafogott méretért, előbbiek a színhibától és egyéb optikai hibától mentes képért kerültek az objektívbe. Aszférikus tag nem került az objektívbe, de az ilyen gyújtótávolsághoz közeli fix teléknél nem is szükséges már aszférikus tagokat felhasználni

A mélységélesség befolyásolását 9 lekerekített lamellából álló rekesz szolgálja, amely szűkebb rekeszállásoknál és szép bokeht kínál majd. Az élességállítás teljesen csendes, sebessége jó fényben gyors.

Az objektív időjárásálló szigeteléssel rendelkezik, így mostoha körülmények között is aggodalom nélkül használhatjuk. A frontlencse elé 77 mm-es szűrőt tekerhetünk fel, napellenzőt pedig az objektív is tartalmaz, méghozzá beépítettet, amelyet elég csak előre tolni. Gyárilag kapunk még állványgyűrűt, valamint egy puha tokot is. Az állványgyűrű érdekessége, hogy az alján lévő talp Arca Swiss kompatibilis, azaz az ilyen foglalatú fejekre külön talp nélkül felszerelhető. Természetesen az állványgyűrű talpában szabványos állványmenetet is elhelyeztek.

Használati tapasztalatok

Az objektív külső kialakítása kiváló minőségű. A teljesen fém tubus igazán masszív és gyönyörű is egyben. A fém bajonett csatlakozó körül a már említett időjárásálló szigetelést (vagyis gumi csíkot) is kialakítottak, s a kapcsolók belső részeit is szigeteléssel látták el.

Az objektív elején található a széles, mintegy 3,5 cm szélességben bordázott élességállító gyűrű, amely a mikro NégyHarmados objektívek között ritkának számító mechanikus kapcsolattal rendelkezik a lencsecsoportokkal. Automatikus élességállítás során a gyűrű nem fordul el, de a gyűrűt egyszerűen hátra húzva átléphetünk kézi élességállításra. Az ilyen megoldások előnye a gyors váltás lehetősége, hátránya, hogy fókusz rögzítésre nem alkalmasak, hiszen a gyűrű hátra húzásakor a beállított élességi pont biztosan elcsúszik. Szerencsére ezt áthidalhatjuk a fényképezőgép egyik programozható gombjával, vagy akár az objektív L-Fn gombjával, ha erre programozzuk az AF/MF váltást. A teljes fókusztartomány bejárásához egyébként a gyűrűt kb. 100 fokkal kell elfordítanunk, azaz elég érzékeny a rendszer és finom mozdulatokkal tudunk csak kézi fókuszálást végezni. Távolságskálát csak az élességállító gyűrű hátrahúzott állapotában láthatunk, itt 1,4, 3, 5, 15 méter és végtelen jelzéseket, valamint 7, 12 és 30 láb bejelöléseket találunk.

Az objektív tubusán három kezelőszervet helyeztek el, egyikük az optikai stabilizátor ki/bekapcsoló gombja, a másik az autofókusz működési tartományát módosítja (teljes 1,4 métertől végtelenig, 1,4-4 méterig, 4 métertől-végtelenig), míg a harmadik az L-Fn programozható gomb.