Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO

0

Képminőség

Színhiba

Az igen komoly tömeg és a három szuper alacsony szórású lencsetag már előre azt mutatta, hogy itt remek minőséget fogunk kapni. Arra azonban nem számítottam, hogy színhibát gyakorlatilag egyáltalán nem mutat majd fel az objektív. Teljesen nyitott rekesznyílás mellett is gyakorlatilag zéró kromatikus aberráció figyelhető meg.

Ritka az ennyire jó objektív!

Bokeh

Az objektívbe 9 lekerekített lamellából felépített rekeszt építettek, így fényerőnél szűkebb blende esetén is a körhöz közeli bokeh forma érhető el. A bokeh tesztábránkon ezen felül az is kiderül, hogy az objektív a képsarkokban mennyire hajlamos a kóma jelenségére, amikor is a fényfoltok nem körkörös, hanem ovális formát öltenek. Ha ilyet látnánk, az azt is jelentené, hogy a sarkok felbontása, illetve rajzolata nem annyira jó, mint képközépen. Itt azonban erről sincs szó.

Geometriai torzítás

A fix gyújtótávolságú teleobjektívtől nem vártunk jelentős geometriai torzítást, amely sejtésünk be is igazolódott. Konkrétan nulla torzítás tapasztalható.

Geometriai torzításnincs torzítás

Peremsötétedés

Az objektívnek elegendő volna kirajzolnia a mikro NégyHarmad kb. 22 mm képátlóját, de ha így tenne, akkor elég jelentős peremsötétedést tapasztalnánk, illetve a képsarkok minőségével is komolyabb gond lenne. Látva az előző tesztképeket, megvizsgáltuk, hogy vajon mekkora képkört is vetít az objektív. Meglepetésünkre kicsivel több, mint 30 mm képátmérőt tapasztaltunk, amely miatt érthető, hogy az objektív nem produkál ovális bokeht a képsarkokban és ebből az is várható, hogy a peremsötétedés is minimális lesz.

S valóban, a sarkok sötétedése még nyitott blendén sem jelentős, F5,6-tól pedig gyakorlatilag nem kimutatható.

Peremsötétedés


5%

0%

0%

0%

Makró, közelfényképezés


110 cm munkatávolság,
69 mm széles lefedés

A komoly gyújtótávolságú teleobjektívek általában nem szoktak nagyon közel engedni a témához, és itt az 1,4 méteres minimális tárgytávolság sem számít kifejezetten közelinek. A kategóriájában átlagos érték azért közelfényképezésre már egészen jól használható, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a szenzor 2×-es képkivágással dolgozik. Ez a távolság a 300 mm-es gyújtótávolsággal gyári adatok szerint 0,24×-es leképezési arányt ad. A gyakorlat igazolta a specifikációt, a legkisebb tárgytávolságnál (amely 110 cm-es munkatávolságot jelentett, az objektív frontlencséjétől mérve) 69 mm széles témával le tudtuk fedni a teljes képmezőt, amely 1:3,8, azaz 0,26×-es leképezési arányt jelent.
Ha a sors úgy hozza, akkor méretesebb lepkéket is fotózhatunk ilyen lefedettség mellett.

Képminőség

Már a bejelentéskor sejteni lehetett, hogy ez az objektív nagyon magasra teszi majd a lécet. És valóban, az Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO olyan tökéletes képminőséget hoz, bárminemű optikai hiba nélkül, hogy ilyet igen ritkán látni. A részletezettségre sem képközépen, sem sarkokban nem lehet panasz, még teljesen nyitott blendén sem.

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO nem olcsó darab. Aki csak az árát látja, megijedhet, hogy ennyi pénzért miért vegyen zsákba macskát. Mi viszont már tudjuk, hogy ennyi pénzért olyan objektívet kínál az Olympus, ami szinte verhetetlen. Legalábbis optikailag nagyon rendben van. Igaz, 20 Mpixeles szenzorral nem tudtuk kipróbálni e fix telét, de 16 Mpixeles is úgy muzsikál, hogy nehéz elképzeni, hogy bármi gondja lenne 20 Mpixelen.

Egyetlen pontot tudunk negatívumnak említeni, ez pedig a tömege. A kis MILC-ek között az ilyen tömegű objektív már-már a vörös posztót jelenti, de nem szabad elfelejteni, hogy ez is az ára a kiváló képminőségnek. Műanyagból nem lehet jó objektívet gyártani…

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO ára cikkünk megjelenésekor bruttó 800 ezer Ft.