Mikrosat Blitz ToGo vakuszett

0

Ahogy megérkeztem a szerkesztőségbe és befordultam az iroda ajtaján, nagyjából a szoba közepén egy fekete háti permetező fogadott. Csak egy-két másodpercre tudott megzavarni, mivel a Pixinfo eddigi profilját és a mezőgazdasági segédeszközt reggeli kábultságtól tompa agyam sem tudta összeegyeztetni. A „permetező” egyre jobban kezdett hasonlítani egy műanyag keménytokra. A mellette lévő állványtáska kezdte egyértelművé tenni a dolgot, hogy kerti kiegészítő helyett mégis inkább a megbeszélt vakuszett vár rám.

A táskát és a keménytokot kibontva teljesen világossá vált előttem, hogy itt nem is egy eszközről, hanem legalább háromról kell írnom, melyek külön-külön is megállják helyüket. Egyrészt ugye a vakuszett, másrészt a külön is beszerezhető keménytok, harmadszorra pedig egy kis rádiós vakuvezérlő csomag is előkerült. Nézzük meg őket egyenként!

HPRC 3500 keménytok

Az ismert amerikai gyártó terméke külön is kapható, de ez esetben a kínált szett része. Ebben érkezett a két vakufej és az említett rádiós kioldó csomag is belefért. Külső mérete 50 x 37 x 18,5 cm, belül pedig 43 x 32 x 16 cm hely áll rendelkezésünkre. Illetve ezen belül annyi, amennyit a habszivacs belsőben kialakítunk magunknak. A vakukhoz kapott tokban már profi módon kimélyítették a két fej helyét, melyek félig munkakész állapotban, felhelyezett reflektorral, telepített villanócsővel és beállítóizzóval is beleférnek. Akadt még itt egy másik vájat is, ahol kényelmesen elfért a rádiós kioldó szett, dobozostól.

A tok fekete változatban érkezett, és gyárilag is ez az egyetlen kínált szín. Külseje vastag, kemény műanyag, de ugyanebből az anyagból készült a táska 95%, leszámítva a zsanérok fém erősítését a hátlap párnázatát és a hátitáska pántokat. Mert, hogy a tokot nem csak a tetején lévő füllel szállíthatjuk, hanem viszonylag kényelmes hátitáskaként is. Párnázott vállpántok és a tok teljes hátrészét lefedő szivacsos borítás gondoskodnak erről. Minderre szükség is van, hiszen maga a tok egymagában is 3 kiló, mindenfajta „töltelék” nélkül. A termék meglehetősen sok szállítási szabványnak megfelel, többek között az ATA300-nak, amelynél minimum 100 légiszállítási alkalmat kell kibírnia: Aki adott már fel műanyag bőröndöt repülőtéren, talán tudja miről beszélek. Ezen felül több katonai (pl NATO) logisztikai kritériumnak is megfelel, de mivel kicsit sem vagyok otthon ebben a témában, inkább hanyagolnám. Laikus szemmel elpusztíthatatlannak azért nem tűnt, de nagyon masszívnak igen.

A táska a két oldalán lévő műanyagcsattal nyitható, illetve a fogantyú alatt, a tetején is találunk egy elfordítható biztonsági zárat. Zárt állapotban a táska csepp-, por-, nedvesség-, ütés- és UV sugárzás álló. Extrém körülmények között -40 és +80 Celsius fok között használható.

Blitz ToGo vakuszett

A fent említett keménytok, és egy hagyományos, nagyobb állványtáska tartalma a tulajdonképpeni vakuszett. A tokban két Mikrosat Cricket vakut kapunk, csatlakoztatott reflektorokkal, valamint a hozzánk érkezett összeállításban egy rádiós kioldót is találtunk. Az állványtáskában, nevéhez híven, két állvány, két derítő ernyő, egy-egy hálózati kábel és szinkronzsinór fogadott.

Az állványok a Mikrosattól már jól ismert, nagyon könnyű, max. 2,8 méteres alu alkalmatosságok. Könnyű és az átlaghoz képest vékonyabb kialakításuk miatt egy kissé ingatagok, így nagyobb vakufejekhez szoftboxokhoz nem biztos, hogy ideálisak, de ezt a szettet jól kiszolgálják. Az állványok két teleszkópos szekciója levegőcsillapítású, ami jól jön, ha véletlenül túloldjuk valamelyik szorítócsavart és a rudazat „összeesik”. Megszorításához műanyag végű, menetes fémcsavarokat kapunk.

A csomag része két fehér, áttetsző, 105 cm átmérőjű derítőernyő is.

Ha a keménytok divatos külsejűnek mondható, akkor első ránézésre a két vaku is. Persze tudom, egy munkaeszköznél szinte felesleges kinézetről beszélnünk, de ezeket a kis vakufejek kimondottan tetszetősek. Egyrészt nagyon kicsik (260x120x80 mm), és 1,6 kg-os tömegükkel elég könnyűek is, másrészt a megszokott szögletek helyett, itt inkább ívekről beszélhetünk. Mindenütt lekerekítettek ahol csak lehet, még a hátlap kezelőpaneljénél is. A borításuk teljes egészében műanyag, beleértve kétoldalt, az elsőre fémnek látszó szellőzőnyílásokat is. Csupán az állványcsatlakozó csonk fém, melyet műanyagfejes fémcsavarokkal szoríthatunk az állványhoz. Közülük a döntésért felelős kioldó egy műanyag kar, ami kényelmesebb, mint a csavaros megoldás, hiszen könnyebben megmarkolható, és egy pillanat alatt oldható. Ugyanitt található az ernyő pálcájának vájata, melyet egy kis fémcsavarral szoríthatunk meg. Az ernyő a szokásos módon, a vakureflektoron lévő lyukon át vezethető a vájatba. A villanókhoz adott reflektorok kis méretűek, fémből készültek. Csatlakozásuk a Multiblitz profi szabványnak megfelelő, ha netán egyéb kiegészítőket, például szoftboxokat, szeretnénk vásárolni hozzájuk. A vakuk egyébként a hongkongi Fomex cég gyártmányai. Ott Cricket néven kínálják a sorozatot 200-400Ws teljesítménnyel.

A hátsó részen találjuk a kezelőszerveket és egy lötyögős, elég gyengének látszó, felhajtható fogantyút. Ezzel kapcsolatban végig az volt az érzésem, hogy bármikor a kezemben maradhat. Szerencsére ez a beleset nem történt meg, de többnyire nem is mertem használni a fogantyút.

A gombok szintén műanyagok. Felül két tekerőgomb, mint két szarv, ugrik ki a vaku házából. Ezek segítségével állíthatjuk be a (250W-os) modellfény, illetve a villanás teljesítményét. A vakuteljesítmény, fokozatmentesen, 1-1/64-ig (6 Fé) leosztható, bár az átlátszó gombról nem túl kényelmes leolvasni az értéket. A két tekerő között egy szenzort találunk, amely más vaku villanását észleli. Minden más funkció a hátlap félig áttetsző, világító gombsorával kapcsolható, melyek balról jobbra a következők:

  • TEST: teszt fény gomb a vaku kézi elsütéséhez.
  • SOUND: a töltöttséget jelző hang ki-, és kapcsoló gomb.
  • SLAVE: a segédvaku (külső villanásra aktiválódó vaku) funkció bekapcsolója.
  • DUMP: a beállítófény ki-, és bekapcsolására szolgál.
  • Be-, és kikapcsoló gomb.

Ezeken kívül egy túlmelegedés jelző LED-et, egy szabványos szinkron aljzatot, valamint a hálózati kábel csatlakozóhelyét találjuk a hátlapon. Kezelése tehát nagyon könnyű, az átlagtól semmiben sem tér el, hacsak nem a szokatlan helyen lévő és kialakítású kezelőszervekben.

Mindkét vaku teljesítménye egyenként 400Ws, ami portré és tárgyfotózáshoz már elegendő lehet. Villanási idejük 1/2000 mp, az újratöltődésükre pedig a villanás erősségétől függően 0,2-1,8 mp-et kell várnunk. Színhőmérséklete 5500K, ami +/-150K értékben ingadozhat

Fomex Dr Ray rádiós kioldó szett

Ide kívánkozik még a rádiós kioldó szett bemutatása, hiszen együtt érkezett a vaku összeállítással és ha annak fő erényét a hordozhatóságot és kényelmet nézem, akkor ez a kioldószett még inkább növelheti mindezeket. Azt persze le kell szögeznem, hogy ez a kiegészítő nem része a Mikrosat Blitz ToGo szettnek.

A rádiós kioldó csomag szintén Fomex termék, ahogy a két vaku. Egy papírdobozban érkezett, melyben egy ízléses cipzáros keménytokot találtunk. A tok egy műanyag borítású adó-, és két vevőegységet, valamint egy sor kiegészítőt rejtett. A kiegészítők a következők:

  • 2 db 3,5 mm mini jack kábel, kb. 30 cm
  • 1 db vaku szinkronkábel, kb. 30 cm
  • 2 db 6,3-3,5 mm jack átalakító
  • 2 db öntapadós felfogató menet

A kábelek és átalakítók segítségével szinte bármely villanóhoz csatlakoztathatjuk a vevőket, legyen az normál kisvaku, vagy stúdióvaku. Természetesen a rendszerfüggő kommunikációs szabványokat nem ismeri, így például a Canon E-TTL, vagy Nikon i-TTL rendszert, vagyis fényképezőgépünkkel nem fog kommunikálni, csupán kioldási parancsot kap. A gép legfeljebb 1/200 mp záridőig használható.

A kommunikáció 2,4GHz-es rádióhullámokkal történik, így nem kell aggódnunk, hogy kioldónk „összedolgozik” például a közelben lévő CB-rádiókkal, vagy kapunyitó távirányítókkal), ezek ugyanis lényegesen alacsonyabb frekvencián működnek. A működési távolság legfeljebb 300 méter.

A kapott adó egységet a fényképezőgép vakupapucsára illesztve használhatjuk. Tetején egy zöld, működésjelző LED, egy elsütő gomb, valamint egy csatornaválasztó kapcsolósor található. A kis kapcsolók beállításával választhatjuk ki a nekünk tetsző kommunikációs csatornát, mely max. 16 lehet. Ugyanezt a csatornát kell beállítanunk a vevőn is. Az adó ugyanis csak a választott csatornára beállított vevőkkel kommunikál. Az adó egység végén egy műanyag fedél alatt található az elem foglalata, melyben 1 db, 12V-os, 23A méretű ceruzaelem használható. A gyári adatlap szerint egy elem kb. 1 évig lesz elég, szóval nem kell sűrűn cserélnünk.

A valamivel nagyobb vevő egység tetején a már említett csatornaválasztó kapcsolókon kívül egy ki-, és bekapcsoló gombot és egy szabványos, középpontos vakupapucsot is találunk. Külső vakujaink erre helyezhetők, az alul lévő fém állványmenet segítségével pedig bármilyen fotóállványra illeszthető a vevő és vaku. Természetesen nem csak közvetlenül, de kábellel is csatlakozhatunk, ha villanónk rendelkezik szinkronbemenettel. Az összes stúdióvaku ilyen, így akár a mellékelt kábelek és átalakító segítségével is összeköthetjük őket a két vevővel. A vevők 2 db AAA méretű elemmel, vagy akkumulátorral táplálhatók.

Összegzés

A Blitz ToGo szett legnagyobb előnye a mobilitás. Elég csak belegondolnunk, hogy mekkora előnnyel jár egy nem állandó helyszínen, mondjuk iskolai tablófotózáson, vagy esküvőn telepített ideiglenes „stúdió”. A bátrabbak a teljes szettet akár tömegközlekedési eszközön is szállíthatják, de egy kisebb személyautóban is kényelmesen elfér. A rádiós kioldók pedig tovább növelik a hordozhatóságot és a kényelmet.

Ez a fajta mobilitás sokaknak bizonyára minden pénzt megér. Már csak az a kérdés, mennyi az a „minden”? A Mikrosat a Blitz ToGo csomagot (keménytokkal) most bruttó 365 625 forintért kínálja, de ebben az összeállításban nincs benne a rádiós szett, ami ugyanitt további 55 000 forintért szerezhető be.