Mikrosat Dodi-box rendszer- és stúdióvakukhoz

0

A termék fő célja megegyezik a Mikrosat Speedbox-éval, azaz egy könnyen hordozható, rendszervakuval is használható, lágy fényt adó fényformáló kifejlesztése volt a cél, amellyel kis költség mellett is remek fotók készíthetők. A fényformáló szükségességét és hatását korábbi cikkünkben boncolgattuk.

A kétféle, 55 és 75 cm-es méretben is kapható, de alapvetően rendszervakukhoz fejlesztett Speedbox mellett a Dodi-box egyféle méretben készül, s alapkiépítésben is használható stúdióvakukkal is (a Speedbox-okhoz 550 Ft-ért kapható opcionális Bowens adapter).

A Mikrosat Dodi-box ugyanolyan kartondobozban érkezett hozzánk, mint a Speedbox. Így már elsőre sejthető volt, hogy mivel állunk majd szemben. A doboz kinyitása után nem lepődtünk meg rajta, hogy ismét egy csinos hordtáska került a szemünk elé, ilyennel már a Speedboxnál is találkoztunk. A különbség annyi, hogy ez a komolyabb termék miatt hosszabb lett.

A hordfüllel és vállpánttal is ellátott táskában helyezték el a szoftboxot, a hozzá való fejet, a rendszervaku felfogatásához szükséges tartóelemet és a vakuállványra való felfogatásra szolgáló adaptert, valamint egy Bowens vakuadaptert.

A Speedboxszal ellentétben a Dodi-box nem összeszerelve érkezett, a szoftbox fej tizenkét hüvelyébe nekünk kellett beillesztenünk a szoftbox egyes pálcáit. Szerencsére ez még kinyitás előtt történik, így nem kell megfeszítenünk egy pálcát sem, nem kell a szokásos aggodalommal élnünk szemünk épségével kapcsolatosan.
A pálcák beillesztése után azokat rögzíthetjük egy-egy füllel, majd a szokásos módon kihajthatjuk őket. A pálcákat kihajtás után egy rugós karom rögzíti a helyén.

A kinyitott dodecagonbox egyelőre csak reflektorként funkcionál, hátra van még a diffúzor belső betét és a külső diffúz burkolás felhelyezése. Előbbi patentokkal, utóbbi tépőzárral rögzíthető. A Speedboxszal ellentétben tehát itt belső diffúz betét is megtalálható, ami homogénebb fényeloszlást ígér.

Az összecsukás a Speedboxnál megismert módon igen egyszerű, ehhez csupán a szoftbox hátsó részén lévő, kétoldalt elhelyezett záró gombokat kell egyszerre lenyomni. Ennek hatására hirtelen összecsukódik a rugalmasan kifeszített pálcák alkotta rendszer, amely erős hanghatással is jár.

A szétnyitott szoftboxba a mellékelt vakutartó idom segítéségével helyezhetjük be rendszervakunkat. Az idomon belül a vakut fogadó vakupapucs előre-hátra 6 cm-t mozgatható, majd a kívánt pozícióban az alsó csavarral rögzíthető.

Érdemes tudni, hogy ennek a csavarnak a közepén szabványos állványmenetet találunk, így az összeépített szoftboxot a vakuval együtt könnyedén hagyományos fotóállványra szerelhetjük, illetve a mellékelt adapter segítségével arra is van lehetőségünk, hogy vakuállványra helyezzük a Dodi-boxot és megdöntsük azt. A vakutartó idom alsó részének másik végén szabvány vakutalpat találunk, amivel vakupapucsba illeszthető a szoftbox (de nem a fényképezőgépre, mert a fényformáló úgyis belógna az objektív elé).

Mielőtt a vakut becsúsztatnánk a helyére, előbb a vakutartó idomot kell a szoftboxba helyeznünk. Ehhez a két fémvillát kell a hüvelyébe csúsztatni. Ezt követően becsúsztathatjuk a vakut a vakupapucsba, majd az előre-hátra mozgatással beállítható a kívánt pozíció (lásd jobb oldali képünk, mely még a Speedbox 55-ről készült). Ugyanez megtehető a fém villáknál is, ennek segítségével a vaku magasságának függvényében állíthatjuk be a vakufejet, hogy pontosan a szoftbox közepére essen. A villák egyébként kellően hosszúak ahhoz, hogy rádiós kioldóra szerelt vaku is kényelmesen felhelyezhető legyen. A csavarok meghúzásával rögzíthető a vakutartó idom.

Ha a dodecagonboxot stúdióvakuval szeretnénk használni, akkor a mellékelt Bowens adapterre kell kicserélnünk az alapesetben fent lévő rendszervaku nyílást. Ehhez három apró csavart kell kicsavarnunk, leemelnünk a rendszervaku nyílást, felhelyezni az adaptert és becsavarozni.

Az összeállított Mikrosat Dodi-boxszal így akár kültéren egy rendszervakuval, akár műteremben is fotózhatunk, a körhöz nagyon hasonló forma miatt ráadásul portréknál is közel ideálisnak tekinthető a fényformáló alakja, hiszen a szemfény így nem négyszögletű, de nem is hatszögletű, hanem tizenkét szögletű, azaz majdnem kör formájú lesz.

A Mikrosat Dodi-box-ot a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A termék ára bruttó 39.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!