Mikrosat DTR-800 állandófényű lámpa

0

Aki olcsóbban, de folyamatos fényforrással szeretné megúszni a műtermi fotózást, jó társra lelhet a DTR-800 típusú kompakt lámpa személyében. A készüléket a kínai DynaCore cég gyártja, akik 1998 óta foglalkoznak fotó és videó kiegészítők, stúdiókellékek gyártásával. A DTR-800-at honlapjuk bensőségesen csak „redhead” (kb. vöröske) néven emlegeti, melyből már az is kitalálható milyen színváltozatokban választható. A gömbölyded, tetszetős, valóban kis méretű lámpaházat élénk pirosra festették. A festésről azt állítja a gyártó, hogy karcolásálló, a gyakorlatban viszont nem az, de erről majd egy kicsit később.

A lámpaház amúgy masszív kivitel, fémből készült és ugyanez az anyaga szinte mindennek a lámpán, néhány gombot, csavarfejet kivéve, melyek bakelitből készültek. A készülék 230×240×260 cm méretű, leszámítva az elején lévő négy feketére fújt, alaptartozékként adott, fém terelőlapot. Ezek az imént bemutatott fénycsőtabló terelőihez hasonlóan a négy oldal felé nyithatók, szinte tetszőleges mértékben, tehát akár teljesen hátra is hajthatjuk őket, ha szükséges. Segítségükkel szűkíthetjük a lámpa fénykörét.

A terelőlemezek a felfogató keretükkel együtt a lámpa előtti bordákba kapaszkodnak négy „karom” közreműködésével. Ezek közül kettőn egy-egy kis szorítócsavart is találunk. A csavarokat meghúzva a terelőlapok kerete szorosabban rögzül a bordázatra, kioldva viszont teljesen körbeforgatható a lámpatest előtt. A csavarok a festett fémtesthez szorulnak, így ha nem csavarjuk ki őket eléggé, szépen végigkaristolják a „karcolásálló” dukkózást, mint azt néhány árulkodó nyom jelezte már a lámpán. A terelőket rögzítő karmok szükség esetén le is pattinthatók a lámpa elől, a lapokkal együtt.

A lámpatest itt is egy U alakú fém gyűrűn áll, melynek két végén csavarral oldható ki, és dönthető. Előre a terelőlapokkal miatt kb. 45 fokban, felfelé akár 90 fokban is elfordítható, itt viszont a hátulján/alján csatlakozó kábel akadályozhat kissé. Az egész készülék egy szabályos 5/8”-os stúdióállvány csatlakozással rögzíthető bármely elterjedt vakuállványhoz. A döntéshez és a csatlakozás megszorításához is műanyag végű, de kényelmesen használható csavarokat kapunk. Egy ilyen kis világítótesthez nincs is szükség nagyobbakra.

A nevében található szám a teljesítményre utal, ugyanis 800W-os lámpáról van szó. Házi stúdiókhoz, tárgyfotókhoz éppen ideális teljesítmény, főleg ha legalább kettő van belőle. Egy R7s foglalatba illeszkedő kvarc-halogén izzó jár hozzá alaptartozékként, mely 3050 Kelvin színhőmérsékleten üzemel (+/-150K). Ehhez azonban néhány perc bemelegedésre lesz szükség.

Ha a korábban ismertetett fénycsőtablónál azt mondtam, hogy nagyon melegszik, akkor ezek a lámpák borzasztóan melegednek. Üzemi hőfokon lényegében megközelíthetetlenek, elérhetik a 300-400 fokot is, és pillanatok alatt befűtik a kisebb helyiségeket. Igazán hosszú használatra már csak emiatt sem alkalmasak. A DTR-800-nál, mivel szinte teljesen fémből készült, a külső lámpaburok is könnyedén átforrósodik, így néhány perc után, mondjuk a döntése, vagy elfordítása, csak igen óvatosan végezhető.

Az izzót egy belső, félgömb alakú alumínium reflektorban találjuk, melyen belül az izzófoglalat előre-hátra csúsztatható. E beállításnak köszönhetően fókuszálhatjuk a lámpa fénykörét. Szerencsére az állításhoz nem kell a pusztakezünket használni, hisz erre való a lámpatest hátulján lévő nagy bakelitgomb, amely csupán kellemesen langyosra képes melegedni. Elforgatva két állás közül választhatunk: Spot – Flood. Spot állásban egy kisebb, a fényteljesítményt inkább középre koncentrált kört kapunk, míg Flood beállításban valamivel szélesebb, egyenletesebb világítást. Öt méteres távolságból, szpot fénynél kb. 1150, Flood állásban pedig kb. 550 lux megvilágítási erősség mérhető a fénykör közepén.

szpot fényeloszlás

szórt fényeloszlás

Az izzót – és a fotóst az égéstől – egy elé szerelt fémháló védi. Az izzó cseréjéhez az előlap a terelőlapokkal együtt levehető.

A DTR-800-at egy beépített, 3,5 méteres kábellel szerelik, mely vastag szigetelést kapott. A kábelen találjuk a kapcsolóját is. Ennek műanyagfoglalatát úgy alakították ki, hogy véletlenül nehezen legyen be- illetve kikapcsolható a lámpa.

Teljesítményhez képest meglehetősen kedvező áron, bruttó 26 250 forintért vásárolható meg.

A DynaCore DTR-800 állandófényű lámpát a Mikrosat Kft.-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!