Mikrosat DTW-1000 állandófényű lámpa

0

A legutóbb bemutatott DTR-800 nagytestvérét is módunkban volt közelebbről szemügyre venni. Ez a világító alkalmatosság már dupla akkora súllyal örvendeztet meg bennünket, 4 kiló. Persze állványra erősítve ennek hátrányait nem igazán érezzük majd, márpedig hol máshol vehetnénk hasznát ennek az lámpának, mint egy szabványos stúdióállványon? A felhelyezésére szolgáló csatlakozó rész normál, 5/8”-os méretű, így akár egy stúdióvaku helyére is beilleszthetjük. A csatlakozást egy szárnyas, műanyagvégű csavarral erősíthetjük meg.

A lámpatest egy fémből készült, U alakú vázon nyugszik, ennek két végpontján elfordítható, dönthető. A döntéshez egy viszonylag kis méretű, műanyag karral oldhatjuk ki. Nálam ez hamar megszorult és elég nehéz volt utána kilazítani, szóval szemben a kisebb modell egyszerű csavaros megoldásával, nem bizonyult túl kényelmesnek. Ha dönteni szeretnénk a lámpát előre kb. 45 fokban, felfelé viszont bármilyen mértékben tehetjük, legalábbis amíg a beépített kábel engedi.

A DTW-1000 is egy 3,5 méteres, fix tápkábelt használ, amit emiatt igen nehéz cserélni. Szerencsére elég masszív, vastag gumibevonattal ellátott kábelről van szó. Ezen találjuk a készülék bekapcsoló gombját is, amely a tápkapcsolós hosszabbítókhoz hasonlóan áttetsző piros borítást, belül pedig egy LED-et kapott. Fekete műanyagházát felül két oldalt úgy képezték ki, hogy véletlenül ne lehessen kikapcsolni, ha leejtjük, vagy rálépünk.

A lámpa egy igen robusztus, vastag, húzott, bordázott alumínium testet kapott, elöl és hátul világoskékre festve. A hengeres felső rész alatti „doboz” első ránézésre valamiféle trafót, vagy egyéb elektromos apparátot sejtet, de valójában a fókuszáló mechanizmus került ide. Korábban bemutatott társához hasonlóan ugyanis ennél a lámpánál is előre-hátra csúsztatható az izzó, ezáltal egy nagyobb, egyenletesebb fénykör (Flood állás), vagy inkább a középpontban erős (Spot állás) megvilágítás hozható létre. Ezek beállításához a lámpa hátulján lévő egyetlen kezelőszervet, egy bakelit gombot kell elforgatnunk. Az izzófoglalat mindössze 4 cm-t csúszik előre, a fókuszálást pedig a lámpa elején elhelyezett Fresnel lencse segíti. Átmérője 13 cm, és igen vastag, lépcsőzetes koncentrikus körökből álló, félig áttetsző üvegből készül.

szpot fényeloszlás

szórt fényeloszlás

A francia fizikus, Fresnel találmánya egyszerű gyűjtőlencseként viselkedik, mégpedig kialakításának köszönhetően sík felületen. A lencsének köszönhetően nincs szükség belső, félgömb alakú reflektorra, a meglehetősen kis méretű izzó fénye szórtabbá tehető. Attól függően milyen messze csúsztatjuk a lencse gyújtópontjától.

A lámpába Osram 1000W-os (50 Hz), G22 foglalatú, kvarc-halogén izzó helyezhető, mely kb. 3200 Kelvin színhőmérsékleten üzemel. Flood állásban, 5 méterről kb. 55, szpot módban ugyanilyen távolságból 11 fokos fénykört vetít. Ezek a gyári adatok, a gyakorlatban azonban szpot állásban nem kapunk ilyen kis fókuszált területet. A középpont valóban erősebb megvilágítású de széleken is elég nagy halványabb terület marad. A két végállás közti különbséget az alábbi képek mutatják. Ez kb. 1,5 m-ről készült. A távolságot növelve természetesen a méret is nő. Szpot fénynél a képközépen 4880 lux megvilágítási erősséget, míg Flood beállításnál 730 luxot mért a gyártó, mindkettőt 5 méterről. Az általuk mért fényteljesítmény adatok a következők:

DynaCore DTW-1000W
teljesítmény (lux)
3 méter
teljesítmény (lux)
4 méter
teljesítmény (lux)
5 méter
fénykör mérete
(fok)
szpot (Spot) állás 13 556 7 625 4 880 11
középállás 4 111 2 313 1 480 30
szórt (Flood) állás 2 028 1 141

730

55

Használat közben ez a lámpa is durván melegszik, ami persze szinte minden ilyen eszköz velejárója. Azért nem árt vigyáznunk a nem ritkán több száz fokossá melegedő készülékkel. Ez persze csak az izzóra igaz, ami jól védve trónol a lámpa belsejében, de mind a Fresnel lencse, mind az aluház hajlamos jócskán átmelegedni. A lencsét egy fémháló védi az óvatlan kezektől, de a házra ügyelnünk kell. A fókuszáló gomb és döntést kioldó kar szerencsére nem hajlamos ilyesmire, így kellő körültekintéssel ezek a beállítások elvégezhetők üzemi hőfokon is.

Az izzó cseréje – természetesen kihűlt állapotban – nagyon könnyen elvégezhető, mivel a lencsét is magába foglaló elülső rész a bal oldalon lévő csat segítségével kioldható és kihajtható. Ezáltal könnyedén hozzáférünk az izzófoglalathoz.

Az izzó mellett alaptartozékként jár hozzá a lencse elé erősíthető négy, fém terelőlap is. A masszív kivitelű lapok négyfelé nyithatók és egy kör alakú sínre rögzülnek. Ezt rögzíthetjük a lámpa elején kialakított fém tartókhoz. A felső tartó rész egy rugós gombbal nagyon könnyen kioldható, és a körsín valamint a terelőlapok egy mozdulattal leemelhetők. Ugyanígy az egész szerkezet nagyon könnyedén körbe mozgatható, tehát a lapokat szinte tetszőlegesen beállíthatjuk. Ennek a szabadságnak sajnos az a hátránya, hogy a körsín elég lazán illeszkedik és csúszik a tartókon, ezért a lámpát megmozdítva idegesítően zörög az egész. Olcsó házi módszerekkel persze segíthetünk ezen a problémán.

Összességében egy rendkívül masszív, jó teljesítményű lámpával volt dolgunk a DTW-1000-et vizsgálgatva, néhány zavaró tulajdonságát, mint például a nagyfokú melegedést sajnos el kell viselnünk, ha megbízható folyamatos fényforrással szeretnénk megoldani, vagy kiegészíteni világításunkat. Az árát a hazai forgalmazó bruttó 99 000 forintban állapította meg.

A DynaCore DTW-1000 állandófényű lámpát a Mikrosat Kft.-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!