Történelem: Metz

1

A különc

Bár a Metz céget a fotográfiában kicsit is ismerős olvasók a jól ismert vakuival azonosítják, a német vállalat nem csak itt, hanem például a televíziók terén is érdekelt. Hogy a nappalik jó részében nem Metz tévék állnak a fal mellett, az elsősorban a cég „különc” magatartásának köszönhető. Ha belegondolunk a vaku piacon tapasztalható hozzáállásukra, ez a magatartás jól jellemzi a cég összes tevékenységét. Magyarán az elektronikai piacon szinte teljesen független gyártóról van szó. Itt nincsenek nagy összeolvadások más cégekkel a növekedés reményében, nincs külföldre kihelyezett gyártósor a profit érdekében. Függetlenségéből a Metz reklámtőkét is próbál kovácsolni, hiszen például a „made in Germany” szlogenjük is arra utal, hogy minden termékük az anyaországban készül.

Paul Metz, az alapító

A vállalat nem is olyan rég ünnepelte 70 éves fennállását, idén pedig már a 72-iket tapossa. Alapításának éve tehát 1938 volt, a háború előtti német gazdasági fellendülés időszaka. A cég a történelmi események központjától Nürnbergtől nem is olyan messze, egy Zirndorf nevű kisvárosban alakult és mai napig ott működik. Alapítója Paul Metz volt, aki családnevét adta a cégnek és közel 55 évig vezette azt.

A Metz vállalat kezdetben a fellendülő elektronikai ipar számára gyártott alkatrészeket, vagyis bedolgozott az ismertebb és nagyobb vállalatoknak. Ilyen volt például a fotótechnikában vezetőnek számító Carl Zeiss cég is, tehát a Metztől már kezdetben sem állt olyan távol ez a terület. A saját fotótermékek előállításáig azonban még sok víznek kellett lefolynia a Rajnán. Az elkövetkező években zavaros, háborgó vizeknek is. A vállalat a II. Világháború végéig terjedő időszakot az elektronikai alkatrészgyártással töltötte, egészen pontosan rádióalkatrészekkel. Nem csoda hát, ha a háború után új életre kelt fogyasztói piacra saját rádiókészülékekkel próbáltak betörni.

Rádiók és villanók

Korai rádió a kínálatból

1947-ben alakult meg a Metz rádiótechnikai részlege, mely saját márkanéven kezdte ontani a korszak slágertermékét. Ez az időszak a tranzisztor megjelenésének és elterjedésének kora, mely a kisméretű elemek népszerűvé válásával egy új szintre emelte a rádiózást. Megszületett a hordozható rádió. Az 50-es évek elejére a Metz is egy sor, különböző kivitelű készüléket kínált, így termékei között megtalálható volt az apró, hordozható típus, mint amilyen a Super széria, és a nagyobb szobai berendezés is.

Mecablitz katalógus

Reklámjaiban a legjobb minőségű hangot és szolgáltatásokat kínálta a cég, a „Metz – always 1st class” (Metz – mindig első osztályú) szlogennel megtámogatva. A vállalat saját elektroakusztikus laboratóriumában folyt a fejlesztés, így garantálva a valóban jó minőséget. Forgalma jelentős részét ekkor még csak a német piac adta, és természetesen itt vált elismert gyártóvá a további üzletágaiban is.

A további üzletágak egyike az 1952-ben útjára indult fotótechnikai termékgyártás volt, pontosabban a vakuk kifejlesztése és gyártása. Egy új márkanév született, a Mecablitz, mely mai napig a Metz vakuk elismert brandjének számít. A kezdeti lépéseket még az Agfa, illetve a Carl-Braun vállalatokkal szoros együttműködésben tették meg, később azonban a világ legismertebb független vakugyártójává nőtték ki magukat.

Hordozható rádió-lemezjátszó az 50-es évekből

Az 1952-es év komoly elismerést is hozott a cég minőségi rádiói számára, hiszen a hangminőség, kivitel és teljesítmény kategóriákban egy luxemburgi és egy görög nemzetközi megmérettetésen is arany éremmel jutalmazták. A cég mindent megtett a márkanév elismertetéséért. A következő évben impozáns bemutatót tartottak a düsseldorfi rádió és televízió kiállításon, hamarosan pedig egy világújdonságot mutattak be ugyanott, a lemezjátszóval egybeépített hordozható rádiót, melyet Babyphon néven kezdtek forgalmazni. Bár ma már nem lenne életképes, akkoriban újszerűnek számított ez az elképzelés, így a várt siker nem is maradt el.

Tévék és villanók

Az egyre népszerűbb televíziók azonban a Metz számára is új kihívást jelentettek, így megkezdődött az első saját készítésű fekete-fehér tévé kifejlesztése, melynek gyártása 1955-ben kezdődött. A cég nevéhez ekkor egy újabb világújdonság köthető, az első 3D „surround” hangrendszer rádió és tévé készülékekbe szerelve. A zirndorfi gyárban egy hi-fi állványokat és bútorokat készítő üzem is indul.

A Metz nevéhez persze nem csak szórakoztatóelektronikai újítások köthetők. Alig néhány évvel első vakujuk megjelenése után piacra került a Mecablitz 100, mely forradalmi újdonságnak számított a fotográfiában, hiszen ez volt a világ első tranzisztoros vakuja. 1957-et írtak ekkor.

Az első fekete-fehér tévék egyike

Mecablitz 100 tranzisztoros vaku

Az ötvenes éveket két másik – ha nem is világraszóló – újdonsággal zárta a cég. Bejelentették a Metz 410 és 705 sztereó hi-fi rendszerüket, kétcsatornás erősítővel. Mindez 1958-ban meglehetősen szokatlan volt még, hiszen a hanglemezek is jobbára monoban készültek, a sztereó hangzás csak a következő évtizedben kezdi meg hódító útját.

Hirdetés 1968-ból

A beat-korszakot 25. évfordulójának ünneplésével kezdte meg a vállalat, 1966-ban pedig egy új TV gyártó üzem nyílt, eddigi telephelyükön Zirndorfban. A Metz ekkor már világszerte ismert név, ha nem is a legnagyobbak között, de minőségi termékeiről mindenképpen. Televíziói és szórakoztatóelektronikai berendezései Európán kívül például a távolkeletre is eljutottak, vakui pedig az egész világon keresettek. A következő évben megkezdik a színes televíziók gyártását és forgalmazását, de kazettás magnetofonok gyártásába is belekezdenek, melyet először a Hannoveri Ipari Vásáron mutatnak be. Az eladott Metz vakuk darabszáma a következő évtized elejére eléri a 2,5 milliót.

Közben persze 1969-ben még egy fontos lépésre szánja el magát a vállalat és beszáll a műanyagiparba is. Ez az utolsó fontosabb tevékenységi kör, mely a mai napig meghatározza a cég arculatát. Jelenleg a televízió, a vakuk és kiegészítők gyártása, valamint a műanyagipari tevékenység képezi a Metz fő irányvonalait. 1978-ban, 40-éves fennállásának évfordulóján a Metz először nyeri el a ‘markt-intern’ által kiosztott „No.1# márkanév” díjat.

1979 egy újabb nagy lépés a vakutechnológiájában, hiszen a cég egy olyan talprendszert fejleszt ki, melynek segítségével készülékei több különböző gyártó fényképezőgépeire is felhelyezhetők. Ez lesz az SCA-rendszer, mely a mai napig szerepel a cég kínálatában.

A nyolcvanas évek elejére a vakuk eladott darabszáma megduplázódik az előző évtizedhez képest. 1982-ben a 5 milliomodik Metz „villanó” is gazdára talál.

Mecablitz 50 MZ-5

1989-re a vásárlók már VHS és S-VHS videokamerákkal, valamint S-VHS videolejátszókkal is találkozhatnak az üzletekben, a rákövetkezendő évben pedig a cég megkezdi a 100 Hz-es televíziók gyártását. Ekkoriban a német rf-Brief kerül sorra, hogy a Metz márkára ismét rásüsse a No.1 pecsétet. A vállalat persze meg is érdemli, hiszen számos innovatív termékkel rukkolt elő az elmúlt évtizedekben. Ezek fejlesztését tovább segíti az 1991-ben felavatott, új, zirndorfi fejlesztőközpontjuk.

Szomorú dátum a cég életében az 1993-as év. Több évtizedes munka után, 82 éves korában meghal az alapító, Paul Metz. Helyét felesége Helen veszi át, aki jelenleg is a cég élén áll. Egy évre rá jelenik meg a Mecablitz 50 MZ-5, melyet már 3 mikroszámítógép vezérel.

Fő a minőség!

Helen Metz a „tévésoron”

A Metz soha nem volt nagy TV gyártó. Törekvéseit mindig is másoktól való függetlenség és a minőség jellemezte. Utóbbinak köszönhetően 1995-ben bevezették a modul rendszerű televíziókat. Ezek házán egy külön csatlakozó kapott helyet, melynek segítségével a készülék utólag is frissíthető. A ’97-ben napvilágot látott „varioline” szériában a megrendelők 64 000 egyedi szín közül választhattak. A tévék ekkor már a hagyományos 4:3 oldalarány mellett 16:9 formátumban is piacra kerültek, extravékony katódsugárcsövekkel, a következő években pedig teljesen átálltak a 100 Hz-es technológiára. Az új évezred elejére már DVB-T és DVB-C vevős készülékeket is piacra dobnak. Első plazmatévéjük 2001-ben kerül a boltokba, LCD-vel pedig 2005-től jelentkeznek. Utóbbiak több rangos nemzetközi díjat is elhoznak. A gyártó jelenlegi kínálata csak Full HD televíziókból áll, akár 55”-os képátlóval és 100 vagy 200 Hz-es képfrissítéssel.

SCA-3702

Közben persze vaku téren sem állt meg az élet. Az 1998-ban megrendezett kölni Photokina szakkiállításon bemutatták a világ legnagyobb teljesítményű kisvakuját, melynek kezelését mindössze 2 gombbal elvégezhettük. A következő Photokina egyik Metz újdonsága az SCA-3002 adapter széria volt, mely a televízióikhoz hasonlóan utólag is frissíthető. A cég ekkoriban frissíti teljes vakukínálatát, az elterjedtebb digitális fényképezőgépek igényeihez szabott sorozattal. 2004-ben szintén egy világújdonsággal állnak elő, a 28-as kulcsszámú Mecablitz 28 SC-2 kisvakuval, mely kategóriájában elsőként kínál szabad teljesítményszabályozást. A belső vaku fényére elvillanó készülék egyébként beépített, kihajtható vakusínt is tartalmaz.

A későbbi időszak tartogatott még néhány világújdonságot. Ilyen volt a dupla reflektoros Mecablitz 58 AF-1, amely elsőként tartalmazott USB aljzatot. A csatlakozásnak köszönhetően közvetlenül rádughatjuk számítógépünkre és az internetről könnyedén frissíthetjük „elavult” szoftverét. A Metz más készülékeit is ellátta USB porttal, például a kisebb 48 AF-1-et. A másik világelső újítás a Mecablitz 15 MS-1 volt, 2008-ban. Ez a készülék az első vezeték nélküli, duplareflektoros makro körvaku a piacon.

Mecablitz 58 AF-1

Mecablitz 58 AF-1

A Metz gyár ma, Zirndorfban

A Metz cég napjainkban több mint 680 dolgozót foglalkoztat zirndorfi gyárában. Relatíve kis vállalatként egy tető alá sikerült hozni a fejlesztést és a gyártást is a 86 ezer négyzetméteres központban. A termelési szektorban kevesebb mint 100 ember tevékenykedik. Az éves forgalmuk 2007-ben 127 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon kb. 33,4 milliárd forint volt. Az arculatuk fontos részét képező vakukat a világ 90 országában értékesítik, az egyik legnagyobb független gyártóként ebben a szegmensben. 2002-ig több mint 10 milliót értékesítettek ebből a termékből. Németországban 10 eladott vakuból 6 elején a Metz logója díszeleg.