Mikrosat Hobby házi stúdió

0

Ahogy a kínai ipar termékei megvetik lábukat hazánk polcain, úgy nő a kínálat is az ilyen termékekből. Emlékszem még azokra az időkre, amikor a fotóstúdiók létrehozása csak a tehetősebb, jól menő fotósok kiváltsága volt. Az amatőrök pedig azzal világítottak, amijük volt. No azért a gyertyánál többre vitték, de az állandó fényű halogén megvilágítás sok esetben nem hozott megfelelő eredményt (portréra szinte alkalmatlan, hiszen az erős fény miatt a modell hunyorog, de tárgyfotózásnál sem egyszerű, hiszen direkt szoftboxot képtelenség kialakítani a nagy hőmérséklet miatt, marad az indirekt megvilágítás).
Az idők azonban változnak, így ma már egy lelkes amatőr fotósnak is lehet otthoni kis műterme, s még csak nagyon zsebbe se kell nyúlnia. Egy 200e Ft-os digitális tükörreflexes vázhoz választott 100e Ft-os objektív, 50e Ft-os állvány és 30e Ft-os táska mellé simán elfér egy 75e Ft-os stúdiófelszerelés, ami az alapok kitanulásához teljesen elegendő is lehet.

Cikkünk elején már megemlítettem a kínai ipart, most ismét had kanyarodjak vissza ugyanoda. Többször jelentettem már ki olyat, hogy nem minden kínai gagyi. Ugyanakkor az sem egyértelmű, hogy minden kínai termék van közel olyan jó, mint egy klasszikus. Ebből adódóan az a tény, hogy egy termék kínai, az ég egy adta világon semmit sem mond.
Ezek alapján nyugodt szívvel jelenthetjük ki a Mikrosat Hobby házi stúdió tartalmáról, hogy kínai, hiszen tudjuk, ez nem feltétlenül pejoratív értelmű.

Az olcsó szettet igényes táskában kapjuk, mely kívül nagy méretű zsebet kínál az egyéb kiegészítők elhelyezésének.

A műanyag házba épített vaku külső oldalán is jól láthatóak azok a szellőzőnyílások, melyek lehetővé teszik, hogy ventilátor nélkül is biztonságosan üzemeltethetők legyenek az egyébként 160 Ws-os vakuk. A készülék felső részén látható három dudor, melyek alatt egy-egy LED található. Ezek közül kettő a bekapcsolt állapotot és a töltöttséget jelzik, míg a harmadik a slave kioldáshoz szolgáló szenzor.

A vaku nem rendelkezik cserélhető reflektorral, van viszont fixen létrehozott, ahogyan ilyet már a McGoat által forgalmazott GE-180 vakunál is láthattuk. A fix reflektor sugárzási szöge 55 fokos, mely hasonló, mint az átlagos alapreflektoroké.

A készülék E14 foglalatot kínál a beállítóizzónak, melyből a gyártó 75W teljesítményűt mellékel. A beállítófény teljesítmény arányos működésű, ha szükséges, ki is kapcsolhatjuk e megvilágítást.

A villanócső itt is szinte teljesen körbe éri a beállítóizzót, ami jót tesz a megvilágítás homogenitásának.

A vaku hátuljára csak a néhány kezelőszerv került:

  • teljesítmény szabályozó gomb
  • főkapcsoló
  • beállító fény kapcsolója
  • töltés hangjelzés kapcsoló
  • teszt villantás nyomógombja

Ugyanitt találjuk a 3,5 mm-es jack szinkron bemenetet is.
A készülék hátulja egész pofás, talán csak a hangjelzés kapcsolója esik ki a jól megtervezett látványból, ez ugyanis a legolcsóbb fajta, NYÁK-ra forrasztható kivitelt sejtet, amit azért jó lett volna valami dizájnba illő kupakkal is ellátni.

A teljesítmény minimuma 1/16, amely a 160 Ws-os maximumot figyelembe véve kereken 10 Joule-nak adódik. Ez általában elég is, ha mégis kevesebbre lenne szükségünk, egy ND szűrő az objektívre, s máris megoldottuk a problémát.

Az elsütés a 3,5-es jack szinkron bemeneten, vagy slave elven történhet. A slave mód állandóan bekapcsolt állapotú, így ha nem szeretnénk, hogy másik vaku villanásától elvillanjon a sajátunk (pl. egy esemény fotózásakor), akkor a felső része lévő érzékelőt le kell takarnunk.

Az elsütéshez a szinkron bemenetre köthetjük a rádiós kioldót is, mely egy adó és egy vevő egységből áll. A vezérléshez két csatorna áll rendelkezésünkre. Egy kicsit sajnálom, hogy vevőből nem kapunk hármat, hiszen így két vaku mindenképpen slave elven kell elsüljön, ami pl. egy lagzi fotózásánál már nem jön jól. Ilyen esetben fontos, hogy a stúdióvaku csak nekünk süljön el, más gépek vakuvillanásaira ne (nehogy már a vendégeknek is jó fényeik legyenek 😉 ).
Persze a termék megnevezésében is szerepel, hogy házi stúdió, így igazából nem is lehet elvárás a tripla vevő (ahogyan egyébként más, komolyabb szettekben sem szokás), de tény, hogy néha jól jönne.

A vakukhoz három fényformálót/fényterelőt kapunk. Ezek között mi két darab 50×70 cm-es szoftboxot és egy négyszárnyú fényterelőt (barn door) találtunk a táskában. A Mikrosat weblapja szerint létezik 2 vakus, áteresztő és ezüst ernyőt + barn door-t tartalmazó szett is. Vásárlás előtt érdemes jelezni, hogy melyik változatot szeretnénk.

A szoftboxot, illetve a fényterelőt a vaku testére kell rászorítanunk négy-négy csavar segítségével.

A készletben három állvány is megtalálható, ezek közül kettő 2,2 m magas, míg egy 1,1 méter magasságú. Utóbbi főként csak háttér megvilágítására szolgál, célszerűen ilyenkor erre helyezzük a terelőlapos vakut.
Mind a három állvány egyébként kombi jellegű, vagyis nem csak a vakuk fogadására szolgáló csonk, de szabvány 1/4″-os menet is megtalálható rajtuk, így kicsit univerzálisabbak.

Végül nézzük a specifikációkban megadott, illetve általunk mért adatokat:

Bajonett nincs
Teljesítmény 10-160 Ws
Villanási idő 1/1000-1/600 mp
Színhőmérséklet 5600K
Sugárzási szög 55 fok
Kulcsszám 36m (ISO100)
Szinkronfeszültség 5V
Újratöltési idő (specifikáció) 3 mp
Újratöltési idő (mért) 2 mp

A három vakus Mikrosat Hobby házi stúdió kit bruttó 99.900 Ft-ért vásárolható meg, a 2 vakus változat ára bruttó 76.200 Ft. A vakura és a villanócsőre 1 év garanciát kapunk.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!