Phottix TR-90 időzítős kioldó

0

A Phottix vezetékes, és vezeték nélküli kioldókat is kínál. Míg utóbbiból nagyobb a választék, előbbiben okosabb modelleket is találunk.

Jelen cikkünk a távol-keleti cég legkomolyabb vezetékes kioldójáról, a TR-90-ről szól, mely szinte minden DSLR-hez használható (az egyes modellekhez különböző kábelvég szükséges, ezért a kioldó többféle változatban készül).
A pontos listát nem lenne sok értelme felsorolni, akit érdekel, megtalálja a gyártó honlapján.

A kioldó szép külsővel rendelkezik, nem mondhatjuk rá, hogy igénytelen volna, kimondottak professzionális kialakítású. Persze szó se róla, tudásában felveszi a versenyt a drága gyári kiegészítőkkel is. A szokásos, távirányítóhoz hasonlító formájú eszköz 15 cm hosszú, műanyag borítását elöl bőr hatású textúra díszíti. Kézben tartva kényelmes, bár kissé talán szögletesnek tűnik. Mindenesetre a gombokat könnyedén elérjük, így kezelése problémamentes.

Nézzük milyen gombok is találhatók a TR-90-en:

Legalul az exponáló gomb található, mely a fényképezőgéphez hasonlóan félig és teljesen lenyomott állapotot is megkülönböztet, s ugyanúgy a fókuszálás illetve az exponálás megkezdését jelenti. A gomb körüli keret feltolható, ez esetben az expozíciót rögzítjük, mely addig tart majd, míg a keretet vissza nem csúsztatjuk a helyére, s a gombot el nem engedjük. Ezzel a megoldással készíthetünk egyedi, hosszú expozíciót, ha nem szeretnénk a programozással bíbelődni.
E felett találhatók a négy irányú navigálógombok, melyek a különböző funkciók közötti váltásra, illetve ezen funkciók paramétereinek beállítására szolgálnak. A navigáló gombok közepén az elfogadást jelentő SET gomb foglal helyet.
Ezek felett bal oldalt a zöld háttérvilágítást bekapcsoló gombot találjuk, ennek hosszú nyomva tartása rögzíti a beállításainkat (Lock).
Jobb oldalra az időzített kioldást (programot) elindító és megállító gomb került.

A gombok felett 27×16 mm méretű LCD található, melyen a beállítások végezhetők el, illetve a működési üzemmód is nyomonkövethető.

A kioldót a fényképezőgéppel egy kb. 90 cm hosszú kábellel köthetjük össze. A kábel vége természetesen a használandó fényképezőgéptől függ (létezik belépőszintű, középkategóriás és profi D-SLR vázakhoz, valamint kompakt gépekhez illeszkedő Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Samsung, Sony, Minolta, és egyéb kialakítású is).

A használható üzemmódok és a beállítható paraméterek a következők:

Phottix TR-90 üzemmódok és paraméterek
Egyszeri kioldás
Késleltetett kioldás 0 mp – 99 óra 59 perc 59 mp
Hosszú expozíció 0 mp – 99 óra 59 perc 59 mp
Kioldások közötti idő 1 mp – 99 óra 59 perc 59 mp
Expozíciók száma 1-399, végtelen

Az egyszeri kioldáson nincs különösebb magyarázni való, gyakorlatilag ebben az esetben a gép exponáló gombjának meghosszabbításaként funkcionál a kioldó, mely állványon, hosszú expozíciós felvételkészítésnél jöhet jól, csökkentve a nemkívánatos berázást.

A késleltetett kioldás a fényképezőgép önkioldójának kiterjesztése, ahol pontosan beállítható az expozíció előtti késleltetési idő.

A hosszú expozíciót választva megadhatjuk az expozíció hosszát is. Fontos, hogy ilyenkor az előző funkciónál beállított késleltetést is figyelembe veszi a kioldó! Természetesen ezt használva a fényképezőgépnek B módban kell állnia. Ha egyéb módban áll, akkor az expozíciós időt a fényképezőgép határozza meg.

Ha kioldások közötti időt illetve expozíciók számát is megadunk, akkor több fotó is készíthető, X időközönként. Figyeljünk rá, hogy a két kép közötti időbe a kioldó beleszámolja az expozíciós időt is. Tehát ha pl. az expozíciós időt 5 mp-re, a kioldások közötti időt 15 mp-re választjuk, akkor az első expozíció végétől 10 mp múlva nyílik újra a zár.

A késleltetett és a programozott üzemmódokat a Timer Start/Stop gombbal indíthatjuk el és állíthatjuk le.

A kioldó áramellátását két mikroceruza (AAA) elem vagy akkumulátort biztosítja, mely a kis fogyasztásnak köszönhetően jópár óra üzemet tesz lehetővé csere nélkül. A gyártó 60 nap folyamatos fotózást ad meg az elemek élettartamára (fogyasztás: max. 20 mA)

A termék dobozában a következőket találjuk:

  • Phottix TR-90 vezetékes kioldó,
  • 2 db alkál AAA elem,
  • használati útmutató.

A Phottix TR-90 időzítős vezetékes kioldó ára bruttó 13.208 Ft.

A cikkben szereplő termékeket a McGoat webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!